Caminul Grupului Scolar Agricol “Alexandru Borza” din Cluj Napoca se degradeaza în fiecare zi tot mai mult sub privirile elevilor si ale studentilor care locuiesc în el. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului nu a luat înca nicio masura în vederea reabilitarii acestui camin. Conditiile “de lux” se dovedesc a fi doar vorbe în vânt, iar plângerile “locatarilor” nu contenesc sa apara. În ciuda problemelor sesizate de elevi, caminul a reusit sa treaca cu bine de controalele efectuate nu cu mult timp în urma.

La prima vedere nici nu ai zice ca e un camin. O cladire cu trei etaje, veche de câtiva zeci de ani si aflata într-o curte mica, plina cu autobuze. Îti sar în ochi câteva geamuri termopane si usa de la intrare la fel, care, însa e deja «  semnata » si zgâriata de catre cei care locuiesc în cladire. Caminul Grupului Scolar Agricol « Alexandru Borza «  din Cluj, încearca sa dea impresia unei cladiri care e, totusi, « la moda ». Însa, cum ai trecut de usa de termopan, nimic nu te mai face sa-ti pastrezi aceea impresie. Coridoarele înguste si întunecate, peretii murdari si înnegriti de urmele lasate de studenti, te duc într-un loc deloc placut.

Sase într-o camera

Cele trei etaje ale cladirii adapostesc fel si fel de spatii. Coridoarele parterului si primului etaj sunt goale. Doar câteva voci se aud de dupa usile din lemn vechi unde sunt afisate orarele si numele profesorilor care sunt titulari. Cu un etaj mai sus, parca ceva începe sa prinda viata. La capatul holului, în întuneric, doua fete stau si trag din aceeasi tigara. Starea pe care o da caminul le e deja cunoscuta si ceva obisnuit pentru ele. Se complac în situatia de a sta într-un camin, parca uitat de lume, deoarece nu au reusit sa prinda un loc în caminele din campusurile universitare. « Decât sa stam prin apartamente si sa platim sute de euro pe chirie, mai bine stam aici », spune una dintre fete. « Nu avem cine stie ce conditii, si, pe deasupra, dormim si câte sase într-o camera, dar daca mai bine nu se poate… », continua aceasta. « Noi doua suntem eleve înca si avem un regulament si mai strict decat celelalte fete, studente. Când vine doamna Mariana… » si fetele încep sa râda.

Spatiul dintr-o camera este si el mic. Pentru ca nu le poate oferi cazare tuturor studentilor, camerele disponobile din camin au devenit suprasaturate, mai ales când pui la socoteala cele  sase paturi si câteva dulapuri pentru lucrurile personale. « Ne unim paturile tot câte doua ca sa avem spatiu mai mare ca abia ne miscam în camera « , a afirmat cealalta fata tragând ultimul fum de tigara.

Baie comuna

Aceasta nu e singura problema a celor care locuiesc în camin. “ Mai tineti minte când am venit din vacanta cum erau peretii plini de mucegai ?», a sarit repede o fata care a venit si ea sa stea la « bârfe ». Cei care au acum camere curate spun ca si le-au vopsit ei si si le-au curatat asa cum au stiut mai bine. « Am auzit ca anul trecut niste baieti de la ultimul etaj au facut ravagii prin camere. Au dat foc la perdele si au stricat pe acolo usile si dulapurile. La ei e mizeria mai mare decât la noi », a declarat aceeasi fata. Pâna la urma, conditiile de trai sunt dupa cum si le fac fiecare. Caldura si apa calda sunt si ele date în anumite intervale de ora. « Acum, de când e iarna, au început sa ne dea mai multa caldura », a spus o fata de liceu. Baile parca sunt de dupa al Doilea Razboi Mondial. Usile de la WC nu se închid, dusurile nu functioneaza toate si rugina e la ordinea zilei. De apa calda beneficiaza doar fetele, de aia nu te uiti ciudat când un baiat iese din baia fetelor. « Baietii nu au apa calda deloc. La ei e ceva în constructie pe acolo, parca. Vin la noi sa se spele « , zice o fata cu zâmbetul pe buze. Daca urci la etajul trei, nimeresti la etajul baietilor. Acum îti dai seama de unde vine muzica de petrecere pe care o auzi înca de la intrarea în camin.Cabluri multe, usi care abia se închid si cu sparturi în ele. În spatele lor se afla camerele baietilor. Tot câte sase la numar fiind cazati într-o încapere. « Nu ne deranjeaza sa facem dus la fete, înca ne place », striga un baiat care vrea sa se faca auzit.

Cheltuieli peste cheltuieli

De distractie nu se pot plânge, zic unii, dar nici nu au în exces. Unii nu au calculator, altii televizor, ceilalti nici de una, nici de alta. Cosul de baschet din curtea caminului îi mai salveaza câteodata de la plictiseala. « Chiriasii » platesc un million de lei pe luna pentru a avea un acoperis deasupra capului. Semnalul pentru tv îl iau de unde apuca, iar internetul îl platesc tot ei. « Nici internet nu ne ofera caminul. Noi îl luam de la UPC. Platim 250 de mii pe luna si pentru el », spune ofticat un baiat. Cantina caminului lasa si ea de dorit. Mâncarea nu e deloc pe gustul studentilor si, pe deasupra, e si obligatorie. « Ne obliga sa mâncam la cantina. Nu e dupa noi. Platim 110 mii pe zi pentru mâncare, plus înca 150 de mii pe luna, pentru nu stiu ce le trebuie lor », adauga un alt baiat ce se pregatea sa iasa din camin. Au si un regulament pe care trebuie sa-l respecte, mai ales când e de serviciu portarul « nenea Mircea ». « Cel târziu pe la 10 trebuie sa fim în camin, mai ales noi elevii, ca altfel fac gura astia « , spune nervoasa o minora ce ar vrea sa guste si ea din viata de noapte a Clujului. În schimb, studentii au un program ceva mai lejer.

O parte buna între atâtea rele exista mereu. Unii din camin spun ca stau în acest loc doar pentru colegii lor, ca se înteleg bine si, de cele mai multe ori, colectivul conteaza.

Daca începi sa calculezi toate cheltuielile, cum ar fi, cantina, internetul, cablul tv si caminul, ajungi undeva la suma de 5 milioane de lei. Bani deloc putini pentru conditiile în care sunt nevoiti sa locuiasca acesti elevi. Conducerea caminului nu e de acord cu ceea ce se zice despre caminul “Alexandru Borza «  si nu recunoaste nimic. Din contra, se mai si mândresc ca au trecut de controale cu bine. » Nu stiu cine a scos aceste aberatii. Caminul este în regula cu tot. Chiar vineri am avut niste controale si totul este bine în acest camin », s-a aparat o secretara a caminului.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.