De aproape 10 ani, firma clujeană Dupex din Sebeș (jud Alba) câștigă contractele pentru furnizarea și întreținerea mobilierului din locurile de joacă din oraș (balansoare,leagăne, tobogane, etc). Sumele primite de această firmă, patronată și administrată de Ioan Dura, nu sunt deloc de neglijat. Cel mai recent contract, semnat între primăria clujeană și Dupex la sfârșitul lunii martie 2023, este în valoare de 7,3 milioane lei.
În data de 23 martie 2023, Primăria Cluj Napoca a semnat cu SC Dupex SRL contractul ”Reparaţii şi întreţinere aparate de joacă, a dotărilor urbane existente pe raza municipiului Cluj-Napoca” în valoare de 7.304.200 lei, fără TVA. Autoritatea locală estimase contractul cu 150.000 lei mai puțin decât prețul final. Din cauza modului în care a fost făcut caietul de sarcini, la licitație nu s-a înscris decât o singură ofertă, cea câștigătoare, a firmei Dupex SRL.
La această sumă se va adăuga și 1.870.080 lei, fără TVA, adică valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent.
Cu alte cuvinte, cei de la Dupex au câștigat aproximativ 2 milioane de euro, fără să facă prea mare lucru.
În iulie 2007, SC Dupex, firmă care îi aparține lui Ioan Dura, a câștigat un contract de 4.427.157 de lei, în ianuarie 2009 unul de 2.874.608 de lei, în 2010, a încheiat un contract pe doi ani cu primăria pentru furnizare de dale şi pavele din granule de cauciuc, cu o valoare de peste 1,9 milioane de euro. etc.
în 7 octombrie 2010, aceeași firmă a încasat nu mai puțin de 45 de loturi ale unei lucrări complexe contractate de aceeași instituţie, în valoare totală de 6.667.778,7 lei cu TVA inclus. Este vorba de o parte a unui acord-cadru referitor la achiziția de echipamente de joacă, piese de schimb, aparate de fitness în aer liber și alte dotări urbanistice.
Următorul contract atribuit de municipalitate firmei lui Ioan Dura a fost încheiat în 28 mai 2013, având ca obiect achiziția de servicii de reparare și întreținere a acestor aparate de joacă și de întreținere corporală, livrate de aceeași companie cu trei ani înainte. Valoarea acestui contract s-a ridicat la suma de 2.429.426,6 lei cu TVA.
Două luni mai târziu, respectiv în data de 9 iulie 2013, Primăria Cluj-Napoca încheie un nou contract cu SC Dupex SRL, în valoare de 1.809.160 de lei cu TVA, pentru furnizarea și montarea de pavele, dale și borduri din granule cauciucate pentru dotarea locurilor de joacă.
Peste alte încă două luni, la data de 30 septembrie 2013, se încheie un nou contract între aceleași părți, în valoare de 526.752 de lei cu TVA, pentru furnizarea unui nou lot de bănci pentru municipalitate. În anii 2014 și 2015, SC Dupex SRL a primit de la Primăria Cluj-Napoca doar câte un singur contract. Primul, în valoare de 342.240 de lei cu TVA, a avut ca obiect furnizarea unor alte echipamente de fitness în aer liber și a fost încheiat în data de 26 noiembrie 2014. Cel de-al doilea, parafat la 13 mai 2015, a avut ca obiect achiziția unor alte echipamente de joacă și a scos din bugetul Primăriei Cluj-Napoca suma de 2.006.134 lei fără TVA.
O licitație în care s-au dat pe tobogane câteva milioane de euro de-ale clujenilor
În 2018, SC Dupex a câștigat într-un mod controversat licitația pentru locurile de joacă din oraș. La data respectivă, Primăria a cheltuit pe mobilierul destinat copiilor peste 2,5 milioane de euro. Banii au ajuns în conturile firmei Dupex SRL, în situația în care cu un an înainte, aceeași societate primise de la administrația Boc un contract de peste 1,3 milioane de euro pentru întreținerea locurilor de joacă din oraș. Firma respectivă a câștigat, în paralel cu altă firmă preferată a primăriei clujene, SC King Industrial, licitații similare în 2007, 2009, 2013. Doar că, între timp, cei de la King Industrial au pierdut ”abonamentul” pe care îl aveau la administrația locală.
Revenind la contractul câștigat de Dupex în 2018 de la Primăria Cluj Napoca, este regretabil că procurorii nu s-au arătat interesați de faptul că, spre exemplu, lotul TOBOGANE care fusese estimat de Primăria Cluj Napoca la o valoare de 19.293.050 de lei, fără TVA, a fost câștigat de firma Dupex pentru suma de 6.169.000 de lei, fără TVA, fapt care ar putea induce ideea că persoanele care au estimat aceste valori sunt rupte de realitate. Pentru acest lot firma Dupex a fost singura societate care a depus o ofertă.
Problema cu licitaţia respectivă a constat în caietul de sarcini care a fost făcut în aşa fel încât să elimine firmele neavizate care se gândesc că ar putea sparge monopolul instituţionalizat de două firme de casă a primăriei clujene: SC Dupex din judeţul Alba şi King Industrial din Bucureşti.
În Cluj Napoca municipalitatea are în administrare 270 de locuri de joacă pentru copii, cele mai multe dintre ele fiind mobilate de aceste două firme.
Un dosar făcut în joacă
În 2017, procurorii DNA au început o anchetă în care era vizată firma King Industrial Enterprises care a încheiat un contract cu Primăria din Craiova. Problemele constau în faptul că materialele din care este făcut mobilierul pentru locurile de joacă nu respectă caietul de sarcini asumat în urma câștigării licitației. Spre exemplu, polietilena de înaltă densitate, din care este făcut cea mai mare parte a mobilierului, nu are grosimea de 19 mm, ci de 3 – 4 mm, iar cea mai mare a aparatelor care ar fi trebuit să fie din inox sunt din tablă roluită sudată și vopsită, drept pentru care a ruginit și s-a rupt. Aceeași situație este și la Cluj Napoca, drept dovadă stând aparatele și mobilierul care în cea mai mare parte este rupt și deteriorat din cauza calității slabe a materialelor.
Procurorii nu au trimis în judecată dosarul respectiv.