Absolvenţii de învăţământ superior care doresc să se stabilească în localitatea în care şi-au făcut studiile universitare pot beneficia de o primă de angajare şi o primă de instalare din partea statului, prime care, însumate, reprezintă aproximativ 4.800 de lei. Cu toate acestea, sunt foarte puţini cei care solicită aceşti bani din cauza lipsei de informare, însă şi mai puţini sunt cei care primesc aceste prime, deoarece există numeroase formalităţi de îndeplinit şi mulţi renunţă la aceşti bani din pricina birocraţiei.

Absolvenţii de învăţământ superior care au terminat o facultate în
Cluj-Napoca, dar au domiciliul stabil în altă localitate şi care doresc să se stabilească în judeţul Cluj şi să se angajeze aici pot beneficia de o primă de angajare şi o primă de instalare din partea statului, prime care, cumulate, constituie o sumă considerabilă, respectiv aproape 4.800 de lei. Şi totuşi  sunt foarte puţini cei care solicită aceşti bani din cauza lipsei de informare, însă şi mai puţini sunt cei care primesc aceste prime, deoarece există numeroase  formalităţi de îndeplinit şi mulţi renunţă la aceşti bani din pricina birocraţiei. Absolvenţii de învăţământ universitar care decid să rămână în Cluj şi  să se angajeze aici, după ce fac dovada acestui fapt la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), au dreptul, conform Legii nr. 76 din 2002, la o primă de angajare echivalentă cu salariul minim brut pe economie, adică până la 1.000 de lei. De asemenea, cei care se angajează în altă parte decât în localitatea de domiciliu, au dreptul să pretindă Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ce funcţionează în oraşul în care s-au angajat, o primă de instalare echivalentă cu şapte salarii minime pe economie, adică 3.780 de lei.

Prima de instalare, egală cu şapte salarii minime

Potrivit articolului 74 din Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiază de o primă de încadrare neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a două salarii minime brute pe ţară, în vigoare la data acordării. Dacă persoanele menţionate îşi schimbă, ca urmare a încadrării în altă localitate domiciliul, primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a şapte salarii minime brute pe ţară, în vigoare la data instalării, conform art. 75 din aceeaşi lege. Deci, pentru ca absolventul să se afle într-o astfel de situaţie trebuie, în primul rând, să fie beneficiarul indemnizaţiei de şomaj. În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, absolvenţii trebuie să facă dovada că nu au putut ocupa loc de muncă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, prin înregistrarea la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă. Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data expirării perioadei de 60 de zile, dacă cererea este înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată. Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni, indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii. Beneficiază de drepturile prevăzute la art. 74 şi 75 din această lege persoanele care se încadrează în muncă pe o perioadă de cel puţin 12 luni. Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului, urmează încă o formă de învăţământ.

Prima de instalare, neimpozitabilă

În cazul încadrării în muncă într-o localitate din alt judeţ, drepturile prevăzute la art. 74 sau 75 din lege vor fi acordate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau, după caz, a municipiului Bucureşti, unde beneficiarul s-a aflat în evidenţă, urmând ca dosarul acestuia să fie transferat la AJOFM, în a cărei rază îşi stabileşte noul domiciliu, care va acorda şi celelalte drepturi prevăzute de lege şi va urmări respectarea obligaţiilor ce decurg din acordarea drepturilor. Primele de instalare sunt practicate mai ales de către companiile multinaţionale, care îşi atrag angajaţii fie să lucreze în locuri situate în afara localităţilor de domiciliu, fie, pur şi simplu, pentru a-i determina să le accepte un loc de muncă. Cu toate acestea, este bine să citiţi cu mare grijă contractul de muncă şi clauza privitoare la prima de instalare,întrucât, în majoritatea cazurilor, angajatorii prevăd faptul că, odată cu rezilierea contractului de către angajat într-o perioadă de timp de un anumit număr de luni sau ani, angajatul este obligat să restituie prima de instalare către angajator. De asemenea, există cazuri când angajaţii au primit prima de instalare- diminuată, iar explicaţia angajatorului a fost aceea că prima de instalare a fost impozitată. Însă, potrivit Codului Fiscal Român, prima de instalare este neimpozabilă: “Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit: […] i)indemnizaţiile de instalare ce se acordă o singură dată, la încadrarea într-o unitate situată într-o altă localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate după absolvirea studiilor, în limita unui salariu de bază la angajare, precum şi indemnizaţiile de instalare şi mutare acordate, potrivit legilor speciale, personalului din instituţiile publice şi celor care îşi stabilesc domiciliul în localităţi din zone defavorizate, stabilite potrivit legii, în care îşi au locul de muncă”.

Scopul legii: prevenirea şomajului

Măsurile prevăzute de prezenta lege au drept scop realizarea următoarelor obiective pe piaţa muncii: prevenirea şomajului şi combaterea efectelor sociale ale acestuia; încadrarea sau reîncadrarea în muncă a persoanelor în căutarea unui loc de muncă; sprijinirea angajării  persoanelor aparţinând unor categorii defavorizate ale populaţiei; asigurarea egalităţii şanselor pe piaţa muncii; stimularea şomerilor în vederea ocupării unui loc de muncă; stimularea angajatorilor pentru încadrarea persoanelor în căutarea
unui loc de munca; îmbunătăţirea structurii ocupării pe ramuri economice şi zone geografice; creşterea mobilităţii forţei de muncă în condiţiile schimbărilor structurale care se produc în economia naţională; protecţia persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj.

Angajatorii, plătiţi pentru absolvenţi

În conformitate cu prevederile Legii nr.76/2002, vizînd sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc luna, pe o perioadă de un an, pentru fiecare absolvent: un salariu de bază minim brut de ţară, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; 1,2 salarii de bază minime brute pe ţară, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; 1,5 salarii de bază minime brute pe ţară, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Andreea Mitrică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.