Festivalul medieval de la Sighişoara a avut loc săptămâna trecută în cea mai mare cetate medievală încă locuită din Europa.

Festivalul din acest an s-a desfăşurat în 10 sectiuni: teatru, muzică, arte plastice, expoziţii, dans, film, recital de poezie medievală, expoziţie de carte, concerte pentru tineret şi conferinţe, presărate cu spectacole de animaţie stradală, concerte de seară, concerte corale, expoziţie de costume medievale şi cursuri de dans medieval. Sunt invitaţi trupe de teatru studentesti, trupe private şi teatre profesioniste din ţară şi din străinătate, dar şi membri ai Academiei Române, care s-au hotărât pentru prima dată să fie parteneri ai acestui eveniment.

5 zile de festival
Pentru prima oară în ultimii 19 ani, Festivalul Sighişoara Medievală 2011 s-a derulat pe parcursul a cinci zile, începând din 27 iulie până în 31 iulie.
 Potrivit lui Liviu Pancu, directorul festivalului, ediţia din acest an, a XIX-a, a însemnat şi primul festival-spectacol cu tema eroului medieval, după povestea Vrăjitorului Merlin, a Regelui Arthur şi a Cavalerilor Mesei Rotunde.
"Suntem în 2011, la marele pas spre ediţia a XX-a. Am reuşit, în Consiliul Local Sighişoara, să propunem lărgirea festivalului la 5 zile. Este important din mai multe puncte de vedere. Începea de vineri după-amiaza, cu o paradă, şi era practic două zile şi jumătate, iar acum va fi de cinci zile. (…) E o strategie pe care am propus-o celor din Sighişoara. S-a înţeles că trebuie rămas la acest puternic simbol al lumii medievale româneşti – Sighişoara. Anul acesta, dincolo de cinci zile, dincolo de această producţie cu motive din Merlin, al lui Tancred d'Ors, sper să aibă succesul pe care îl prevăd prin îmbinarea a patru ordine cavalereşti, a trei coregrafi", a arătat Pancu.
El a spus că spectacolul a fost completat de un cântăreţ de operă, de numeroase formaţii de muzică medievală, printre care Trabucos Medieval (Portugalia) sau Lupus Dacus, prima formaţie muzicală medievală care foloseşte cimpoaie medievale, tobe, timpane, gonguri şi o îmbinare între muzică, lupte scenice, steaguri şi cavaleri.
 "Toate aceste forţe artistice se unesc sub un spectacol unde Ordinul Cavalerilor Lup, Ordinul Cavalerilor Argotica, Garda de Bistriţa şi Ordinul Cavalerilor de Mediaş se unesc într-un puzzle pe care practic îl construiesc. Spun de o producţie pentru că va fi un salt mare pentru anul viitor. Este producţia Teatrului "Scena", realizată cu Asociaţia Turistică Sighişoara. La festival vor participa 10 ordine cavalereşti", a precizat Liviu Pancu.
 
Regizorul a menţionat că acest spectacol, cu cele patru ordine cavalereşti, durează trei ore şi jumătate. Vineri, sâmbătă şi duminică a avut loc partea tradiţională a festivalului, ocazie cu care au apărut în Cetatea Medievală şi celelalte ordine, "până la 10 ordine cavalereşti, 7 formaţii de muzică medievală, 9 trupe de teatru şi animaţie". Acestora li s-a adăugat conferenţiari din Noua Acropolă, care au discutat în cadrul ediţiei a XIX-a a festivalului pe tema "Eroului medieval".
 O altă noutate a acestei ediţii a Festivalului Sighişoara Medievală a fost apariţia în Piaţa Centrală a unei tribune medievale, care a înlocuit scena clasică şi a făcut loc unui spaţiu pentru turnirele cavalereşti – care s-au desfăşurat în toate cele cinci zile.
În programul ediţiei a XIX-a au figurat spectacole, parade, turniruri, lupte medievale, iniţieri cavalereşti, trubaduri, menestreli, teatru de stradă, teatru pentru copii şi adulţi, muzică şi dansuri medievale, recitaluri, şcoli de luptă medievală, condamnări la moarte, procesiuni, incinerarea eroului pierdut, procese publice, arderi de vrăjitoare, animaţie medievală, carnaval, expoziţii, meşteri populari, taur la proţap, degustări de vinuri, toboşarii cetăţii, statui mişcătoare, retrageri cu torţe şi multe altele.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.