Accesul in Cheile Turzii este neamenajat, dar se scumpeşte

Consiliul Judeţean Cluj a scumpit intrarea la Cheile Turzii, deşi cetaţenii se plang de lipsa condiţiilor. In rezervaţie nu exista coşuri de gunoi sau grupuri sanitare, iar peşterile sunt dificil de vizitat. Consilierii au cazut de acord sa elaboreze un plan de acţiune pentru a amenaja aceasta zona in 2013.

Pe masa consilierilor judeţeni, la şedinţa ordinara de marţi, a fost inaintat un proiect pentru marirea tarifului de intrare in Rezervaţia Naturala Cheile Turzii. Deşi iniţiatorii proiectului au subliniat necesitatea creşterii incasarilor, pentru a investi bani in amenajarea obiectivului turistic, mulţi dintre consilieri s-au opus majorarii cu un leu a taxei de intrare, de la 3 la 4 lei.
Şefa Direcţiei de Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Sanda Oltean, a explicat ca banii incasaţi pe bilete trebuie, potrivit legii, sa fie reinvestiţi in obiectivul turistic Cheile Turzii. Anul trecut, potrivit acesteia, s-a incasat peste un miliard de lei din vanzarea acestora, insa banii nu s-au intors in totalitate la rezervaţia naturala, iar anul acesta este preconizat ca incasarile se vor dubla. Urmeaza ca, alaturi de primarul din Mihai Viteazu, sa fie stabilite prioritaţile pentru amenajarea Cheilor.

Drum impracticabil

Vicepreşedintele CJ Vakar Istvan a povestit ca a fost recent la Cheile Turzii şi sunt foarte mulţi vizitatori, astfel ca nu ar strica sa creasca valoarea biletului cu un leu. „Nu exista coşuri de gunoi sau grup social, iar marcajele sunt deja vechi. Drumul de la Cheia e impracticabil şi cei care vin cu autobuzul opresc sus şi pana ajung sunt obosiţi şi nu mai vad cheile”, a subliniat acesta, sugerand ca daca va creşte valoarea biletului, banii pot fi investiţi in Chei.
Colegii sai din consiliu au cerut sa se introduca şi un tarif pentru grup şi reducere de 50% pentru copii, precum şi ghizi care sa stea la dispoziţia turiştilor. In baza unei cereri inregistrate, toate instituţiile pot beneficia de acces gratuit, arata reprezentanţii forului judeţean, iar Salvamont Cheile Turzii şi Asociaţia Carpatica pot oferi ghid pentru cei interesaţi.
Consilierii au cazut de acord asupra necesitaţii unei strategii integrate. „Trebuie sa avem o strategie foarte clara, daca creştem preţul nu rezolvam nimic. Daca se vor dubla incasarile, cat putem sa strangem in plus, 20.000 de lei? Problema este ca nu exista condiţii de acces. Sa rezolvam problemele, apoi sa creştem tariful”, a declarat liderul PSD Cluj Remus Lapuşan.

Fonduri europene doar pentru plante

Proaspat aleasa consilier judeţean, Andreea Morar a intervenit pentru a sublinia ca „exista peste 1000 de specii de plante care nu sunt cartografiate, exista peşteri care nu pot fi vizitate, foarte multe probleme, a caror rezolvare este importanta pentru a aduce turişti la fel de mulţi ca la Salina Turda. Este un obiectiv de maxim interes pentru judeţ. Propunerea mea este ca la intalnirea cu primarul din Mihai Viteazu sa fie convocaţi operatori de turism, biologi şi alţi specialişti, care sa vina cu soluţii”.
Vicepreşedintele Vakar a trebuit sa aminteasca consilierilor ca instituţia a caştigat un proiect pe fonduri europene pentru cartografierea speciilor din situl Natura 2000, aşa cum a aratat şi consilierul PDL Alexandru Cordoş, proiectul fiind depus şi aprobat in timpul administraţiei Tişe. Pana la urma, proiectul de majorare a preţului biletului a trecut, urmand ca pana in luna octombrie, consilierilor sa le fie prezentat un plan de acţiune pentru amenajarea Cheilor Turzii in anul 2013.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.