La Cluj, cu doua saptamâni înainte de începerea anului scolar, programul laptele si cornul este în ceata.  Din pacate, pe mesele copiilor ar putea ajunge alimente mai putin sanatoase. Elevii din zona montana vor sa înlocuiasca paharul de lapte cu un alt aliment, dat fiind faptul ca nu recunosc produsul.

Elevii clujeni sunt în pericol de a nu mai primi în pauze laptele si cornul cu care s-au obisnuit. De vina sunt, în principal, etapele greoaie legate de atribuirea contractelor de furnizare a alimentelor.

De asemenea extinderea programului si catre elevii de gimnaziu, obliga scolile si autoritatile sa ia masuri suplimentare pentru extinderea spatiilor destinate depozitarii si a achizitionarii de echipamente frigorifice specifice. Costurile suplimentare estimate petru fiecare judet în parte dupa includerea elevilor de gimnaziu în program sunt de cca. 10 milioane de lei.

„ Copiii vor avea alimentele din 15 septembrie”

Dat fiind faptul ca licitatia organizata la Cluj s-a soldat cu un esec, a fost luata în discutie riscul ca elevii sa înceapa anul scolar fara cornuri si lapte. Societatile Dorna si Vatra Dornei din Timisoara au contestat caietul de sarcini realizat de catre CJ Cluj. Acestea au protestat împotriva faptului ca de pe lista cu alimente agreata de consiliu lipseste laptele UHT. Reclamatiile firmei au ajuns pe masa Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor si urmeaza sa fie transata în urmatoarele saptamâni, astfel, elevii risca sa nu beneficieze de avantajele programului.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica a declarat ca, desi situatia nu s-a reglementat înca, „programul va functiona si, cel mai probabil, va fi prelungite, asa cum legea ne permite sa o facem, contractele din anul precedent”. El a asigurat ca, în acest moment, Clujul este pregatit pentru furnizarea corespunzatoare a alimentelor pentru copii si ca scolile au fost dotate cu spatiile de depozitare necesare pentru un numar sporit de elevi, dupa includerea în program si a elevilor de clasele V-VIII.

El nu a precizat daca motivul excluderii laptelui ultrapasteurizat de pe lista CJ s-a datorat aprobarii legii pentru o alimentatie sanatoasa în scoli sau a fost doar o omisiune.

 Copiii de la tara râd de laptele Statului

Un alt fapt semnalat de catre deputatul Mircia Giurgiu este legat de situatia elevilor din zona montana a Clujului. Parintii acestora ar prefera ca laptele care li se ofera în pauza mare copiilor a fie înlocuit cu un alt produs din aceeasi gama. Problema ridicata de catre parintii din zona rurala este ca, în cea mai mare parte si ei au vaci în gospodarii, iar laptele le este copiilor la îndemâna si, din pacate, acestia nu „recunosc” lichidul primit de la scoala ca fiind…lapte. În aceste conditii ei ar fi mai avantajati daca ar primi altceva potrivit programului guvernamental.

În legatura cu posibilitatea înlocuirii laptelui cu un alt produs, vicepresedintele Radu Bica a precizat ca licitatia se refera strict la lapte si ca nu a fost luata în considerare ideea de a înlocui produsul cu altceva.

„Cornul si laptele” în atenia ANPC

Istoricul programului „Cornul si laptele” este destul de încarcat, iar cei responsabili trebuie sa tina seama de mai multi factori când aleg firmele furnizoare de produse sau în relatia cu scolile care  preiau si gestioneaza alimentele. Produsele oferite elevilor au intrat la sfârsitul anului scolar trecut si în atentia inspectorilor de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor când au fost controlate scoli si gradinite din întreaga tara.Principalele obiectii ale inspectorilor au fost legate de nerespectarea conditiilor prevazute în caietul de sarcini privind calitatea si data limita de consum a produselor, a celor de depozitare si pastrare si a graficului de livrare. Astfel a fost semnalat cazul unui furnizor care a livrat scolilor produse lactate într-un singur transport, necesarul de alimente pentru întreaga luna.

Ligia Popa

Radu Bica: „ Cu siguranta elevii vor avea lapte si corn înca de la începutul anului. Solutia pe care am ales-o este sa continuam colaborarea cu firmele furnizoare de anul trecut”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.