În motivarea deciziei de a-i da aviz negativ lui Bogdan Licu, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) aminteşte de acuzele de plagiat care planează asupra procurorului, dar şi de „apartenenţa acestuia la o organizaţie cu caracter secret”. La audierile de la CSM, Bogdan Licu a spus că a fost mason până în 2012.

În motivarea publicată recent de CSM, procurorii arată că Bogdan Licu are probleme cu acuzaţiile de plagiat şi apartenenţa la masonerie, pe care a recunoscut-o în cadrul interviului susţinut. 

”Atât deficienţele de comunicare în situaţii concrete, cât şi menţinerea în spaţiul public a unei ambiguităţi raportat la apartenenţa la o organizaţie cu caracter secret şi cu privire la unele acuzaţii de plagiat, creează aparenţa unei persoane controversate. Mai mult, în declaraţiile date în calitatea sa de magistrat, anterior pretinsei încetări a calităţii de membru într-o astfel de organizaţie cu caracter secret, domnul procuror nu a menţionat apartenenţa sa la o astfel de organizaţie, aspect din care rezultă o raportare necorespunzătoare la criteriile de integritate specifice funcţiei”, se arată în motivarea Secţiei pentru procurori a CSM.

Totodată, documentul aminteşte despre o „lipsă de previziune, imposibilitatea prezentării unei strategii manageriale bine conturate, insuficienta preocupare pentru actualizarea cunoştinţelor profesionale şi a celor specifice funcţiei de conducere vizate, lipsa capacităţii de asumare şi de autoanaliză retrospectivă, deficienţele de comunicare şi controversele privind persoana, de natură a vulnerabiliza imaginea instituţiei”. 

Pentru toate aceste motive, Secţia pentru procurori a decis să avizeze negativ (patru voturi la trei) propunerea ministrului Justiţiei de numire a lui Bogdan Licu în funcţia de prim-adjunct al procrurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Reamintim că avizul CSM este consultativ, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele Klaus Iohannis. De altfel, şeful statului le-a numit recent în funcţii de conducere a parchetelor pe Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu, care la rândul lor fuseseră avizate negativ de CSM.

Cătălin Predoiu îşi menţine decizia şi îl susţine pe Licu

Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că ministrul justiţiei îşi menţine deciziile luate pentru propunerea lui Bogdan Licu în funcţia de prim-adjunct al procurorului general. 

Redăm, în cele ce urmează, şi modul în care ministrul Predoiu îşi justifică alegerea de a-l susţine mai departe pe Bogdan Licu:

<<Candidatul propus pentru funcţia de Prim Adjunct al Procurorului General al P.Î.C.C.J are o experienţă profesională îndelungată şi o competenţă managerială demonstrată şi recunoscută în Ministerul Public, în raport cu parcursul său profesional, acesta îndeplinind în contexte dificile şi cu rezultate bune o serie de funcţii de conducere în fruntea unor structuri diverse ale Ministerului Public.

Proiectul susţinut în faţa ministrului Justiţiei, a comisiei de interviu de la Ministerul Justiţiei şi a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii relevă cunoaştere în domeniul funcţiei pentru care candidează, o capacitate sporită de identificare a vulnerabilităţilor, riscurilor şi ameninţărilor asociate diversificării fenomenului infracţional şi necesităţii intensificării luptei împotriva corupţiei.


Aptitudinile de comunicare şi abilităţile de antrenare a colectivului în îndeplinirea obiectivelor strategice împotriva criminalităţii sunt evidente şi rezultă din planul managerial al candidatului şi documentaţia ataşată acestuia.
Relevant pentru desemnarea domnului procuror este modul în care acesta a înţeles să mobilizeze colectivul de procurori pentru soluţionarea dosarelor vechi, context în care atitudinea candidatului, în raport cu dosarele istorice ale Ministerului Public, a fost exemplară (a se vedea modul de gestionare a informaţiilor, de natură a satisface interesul public faţă de ”dosarul Revoluţiei”)>>.

Sursa: monitoruljustitiei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.