Administraţia Gradea a fost acţionată în judecată pentru că ascunde informaţiile despre protejatul şefei TVR din Consiliul de Administraţie, conform unui comunicat de presă, remis redacţiei.

„‘Abuzurile care se întâmplă, aproape zilnic, în Societatea Română de Televiziune asupra angajaţilor nu ar fi posibile fără sprijinul unor membri din Consiliul de Administraţie care, ignorând mandatul primit din partea entităţilor care i-a nominalizat în acest for de conducere, se transformă în susţinători slugarnici ai preşedintelui-director general. Unul dintre aceşti complici ai abuzurilor administraţiei Gradea este Raico Cornea, angajat al SRTV în calitate de videojurnalist şi nominalizat în CA de către grupul minorităţilor naţionale din Parlamentul României”, se arată în comunicat.
Potrivit comunicatului, deciziile şefei TVR privind subfinanţarea studiourilor teritoriale prin acordarea unui buget de zero lei pentru investiţii în anul 2020 (chiar acolo unde ar trebui să fie locul de muncă al reprezentantului CA -TVR Timişoara), alungarea reprezentanţilor MediaSind din şedinţele CA, dar şi menţinerea în funcţia de preşedinte-director general al Doinei Gradea, în ciuda rapoartelor Curţii de Conturi care demonstrau managementul defectuos şi dezvăluiau mai multe fapte de corupţie în TVR, au fost susţinute, vehement chiar, de către acelaşi membru CA.

„‘Pentru a afla care sunt motivele membrului CA pentru atitudinea slugarnică faţă de şefa TVR, împotriva intereselor instituţiei, dar şi a salariaţilor, în urma unor informaţii primite din partea membrilor de sindicat care reclamau programul preferenţial şi lipsa de activitate al acestuia în calitate de videojurnalist TVR, am solicitat, în baza Legii nr.544/2004, următoarele informaţii de interes public:

1. Care este locul de muncă al dlui Raico Cornea, conform contractului individual?

2. Care este programul de lucru?

3. Ce atribuţii are în fişa de post?

4. Situaţia prezenţelor/absenţelor dlui. Raico Cornea de la locul de muncă, pe perioada ianuarie 2020 – prezent.

5. Situaţia rapoartelor de activitate pentru perioada ianuarie – prezent.

Răspunsul primit din partea şefei TVR a fost unul specific întregii sale activităţi din fruntea TVR, şi anume, lipsit de orice transparenţă managerială: „informaţiile solicitate nu se încadrează în prevederile Legii nr.544/2001.” Şefa TVR ignoră faptul că membrul din CA, Raico Cornea, este o persoană publică şi are calitatea de demnitate publică, fiind asimilat demnitarilor publici, conform Legii nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTV şi SRR. Din acest motiv, declaraţiile sale de avere (vezi aici) sunt depuse anual, pe site-ul TVR. Or, dacă informaţiile privind veniturile membrului CA nu sunt confidenţiale, nu trebuie ascunse nici informaţiile privind activitatea prestată de acesta pentru sumele primite din bani publici.

În consecinţă, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a acţionat în judecată, la Tribunalul Municipiului Bucureşti, conducerea TVR (vezi aici) pentru a o obliga să pună la dispoziţie informaţiile publice privind activitatea membrului Consiliului de Administraţie.

Totodată, SRJ MediaSind şi filiala sa MediaSind TVR solicită grupului minorităţilor naţionale din Parlamentul României să-i retragă sprijinul politic acordat lui Raico Cornea şi să propună în CA un profesionist care să respecte instituţia şi pe angajaţii Televiziunii Române”, se arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here