Guvernul va acorda o subvenție în valoare de 9 milioane lei Aeroportului Internațional Cluj Napoca, în situația în care reprezentanții aeroportului clujean au cerut 18 milioane.

Banii vin prin intermediul Ministerului Dezvoltării, care a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență, dar intrarea acestei măsuri în vigoare este condiționată de acceptul Comisiei Europene. În scenariile optimiste de evoluție a traficului aerian în România, elaborate de EUROCONTROL, este prevăzut pentru anul 2021 un nivel al traficului de pasageri reprezentând 44-51% din traficul din anul 2019, urmând ca nivelul traficului din anul 2019 să fie atins abia în anul 2024.

Scăderea traficului aerian, cumulată cu un proces foarte lent de revenire la nivelul anului 2019, are un impact negativ semnificativ asupra veniturilor aeroporturilor din România, atât pentru aeroporturile care au înregistrat un trafic de maximum 200.000 de pasageri/an, cât și pentru cele care au înregistrat un trafic situat între 200.000 – 3.000.000 de pasageri/an, punând în pericol menținerea acestora în stare operațională pe termen scurt, în lipsa unor măsuri de ajutor de stat, se precizează în expunerea de motive a proiectului. În acest context, Asociația Aeroporturilor din România a solicitat Guvernului încă din luna aprilie acordarea unui sprijin financiar în sumă de 61.715.000 de lei, astfel încât acestea să-și poată conta obligațiile financiare curente, inclusiv față de angajați. 

Cum se împart banii

Prezentul proiect de ordonanță de urgență reglementează cadrul pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat, în valoare de 42,54 de milioane de lei, care are ca obiectiv acordarea unui sprijin financiar pentru susținerea activității aeroporturilor regionale cu un trafic situat între 200.000 şi 3.000.000 de pasageri/an, pentru care consiliile județene au calitatea de autoritate publică tutelară. De asemenea, pentru susținerea aeroporturilor regionale cu un trafic situat sub 200.000 de pasageri/an, se vor acorda 41,54 de milioane de lei.

12 aeroporturi ar urma să primească ajutor de stat, de la acesta fiind excluse aeroporturile din București, Timișoara, Constanța și Tuzla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.