Actuala lege a malpraxisului este deficitară atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici. Ea se desfășoară în dauna salariaților, obligați să plătească costul primelor fără a fi acoperiți în caz de malpraxis din niște salarii oricum foarte mici, și în dauna pacienților, care nu beneficiază de despăgubirile ce ar trebui plătite de asiguratori. Federația „Solidaritatea Sanitară” cere ministrului Sănătăţii să retragă proiectul de modificare a Legii malpraxisului, afirmând că documentul „rezolvă interesele financiare ale companiilor de asigurări, nu ale pacienţilor prejudiciaţi”.

În 2012, medicii şi unităţile sanitare au plătit circa 45 de milioane de euro pentru asigurările de malpraxis. Potrivit informaţiilor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, despăgubirile acordate pacienților, în aceeaşi perioadă de timp, totalizează aproximativ 2 milioane de euro, ceea ce  înseamnă doar 5 la sută din totalul sumelor încasate de firmele de asigurări. Preşedintele Federaţiei Sindicale ”Solidaritatea Sanitară” ,Viorel Rotilă, consideră că în aceste condiţii asigurările de malpraxis reprezintă o mare afacere făcută de societăţile de asigurări ”pe spinarea salariaţilor şi a pacienţilor”.

„Sumele încasate din asigurările de malpraxis plătite de salariați și de către unitățile sanitare se ridică la cca. 45 milioane de euro în anul 2012, în timp ce nivelul despăgubirilor acordate pacienților este de doar cca. 2 milioane euro, adică de doar 5% din totalul sumelor încasate.” se arată în comunicatul de presă remis de Federaţia Sindicală ”Solidaritatea Sanitară”.

Conform datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) privind activitatea din anul 2012 a companiilor de asigurări care încheie poliţe pentru malpraxisul medical doar 5% din banii colectaţi de firmele de asigurări pentru asigurările de malpraxis sunt plătiţi ca daune către pacienţii prejudiciaţi, restul de 95% rămânând la dispoziţia firmelor de asigurări. Deși salariații și unitățile sanitare sunt asigurați, societățile de asigurări nu plătesc indemnizații în mod semnificativ, la nivelul real al prejudiciilor ambele categorii ajungând să plătească despăgubiri din propriul buzunar

“Actuala lege permite firmelor de asigurări să formuleze contractele de asigurare în avantajul lor şi, în consecinţă, de cele mai multe ori, despăgubirile rămân în sarcina medicilor al căror salariu nu poate acoperi decât o mică rată lunară din cuantumul despăgubirii.”, se detaliază în comunicat.

Preşedintele Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” crede că noul sistem de malpraxis, propus de Ministerul Sănătăţii, ar putea contribui la perpetuarea acestui tip de probleme, deoarece este ”mai curând orientat către profitul societăţilor de asigurări şi a celor de avocatură, decât către interesul pacienţilor şi protecţia salariaţilor” apreciază Viorel Rotilă.

Procedura de acordare a despăgubirilor este greoaie, încărcată de subiectivism şi uneori de rea credinţă şi, de cele mai multe ori, cei păgubiţi, dacă au iniţiat demersul, se lasă păgubaşi pe parcurs. Firmele de asigurări găsesc numeroase motive de a nu rambursa despăgubirile care rămân, de cele mai multe ori, în sarcina medicilor al căror salariu nu poate acoperi decât o mică rată lunară din cuantumul despăgubirii. Consecinţa situaţiei actuale, pe lângă nemulţumirea celor prejudiciaţi, favorizează o alterare profundă a relaţiei pacient-medic, o scădere semnificativă a încrederii reciproce, cu consecinţe dezastruoase pentru calitatea actului medical.

Avănd în vedere aceste aspecte, Federaţia Solidaritatea Sanitară” a înaintat către Ministerului Sănătăţii un proiect alternativ referitor la despăgubirea pacienţilor în cazurile de malpraxis, care să înlocuiască proiectul actual.

„Având în vedere faptul că Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a transmis Ministerului Sănătății un proiect alternativ la asigurările de malpraxis, respectiv proiectul despăgubirii pacienților în caz de prejudiciu, solicităm instituirea acestuia ca nou model de protecție a pacienților și a salariaților împotriva evenimentelor nedorite, orientând astfel sistemul către un model social de protecție a beneficiarilor serviciilor medicale și către reducerea cheltuielilor inutile pe care trebuie să le suporte în mod nejustificat personalul medical pentru a-și desfășura activitatea curentă.”, arată reprezentanţii Federaţiei.

 

De ce am mai plăti contribuţiile pentru sănătate?

Ministerul Sănătăţii a publicat patru documente care detaliază teoretic în ce va consta pachetul de servicii medicale de baza oferit în spital, în policlinici, la medicul de familie şi în cadrul asistenţei medicale primare. Tot ce înseamnă medicina de urgenţă va intra în acest pachet de bază, care va fi gratuit atât pentru cei care-şi plătesc contribuţiile la stat, cat si pentru cei care nu şi le plătesc.

Eroarea fundamentală  în ceea ce priveşte pachetul de bază o constituie aducerea tuturor cetățenilor la un numitor comun, respectiv la același nivel al drepturilor la îngrijiri de sănătate, indiferent de calitatea de plătitor sau nu la fondul asigurărilor sociale de sănătate. Evident, asta echivalează cu desființarea asigurărilor sociale de sănătate. Altfel spus, asigurările sociale de sănătate se transformă în fond de protecție socială, eliberând statul și consiliile locale de onorarea obligațiilor în acest domeniu.

Principalii perdanți ai unui astfel de sistem vor fi în angajații, care-şi văd reduse drastic drepturile la îngrijiri medicale în favoarea cetățenilor neasigurați, a căror contribuție ar fi trebuit suportată de către stat. Tehnic e redistribuirea beneficiilor, mai pe româneşte statul ia de la „bogaţi”  şi dă la „săraci”. În fapt, statul ia de la cei ce plătesc şi dă la cei ce nu plătesc, ceea ce e total diferit. Sunt mulţi săraci care plătesc şi oameni cu posibilităţi care nu plătesc, dar beneficiază. Oameni e termenul generic, mă refer aici şi la societăţi, cum ar fi , de exemplu CFR Marfă, care are 313 milioane de lei datorii către ANAF din taxe neplătite pe șomaj, sănătate, CAS și TVA. Legal se numeşte furt, politic se numeşte „social-democraţie” aka socialism.

 

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.