Pentru ca orasul nu-si mai încape în „piele” de atâtea constructii, solutia dezvoltarii imobiliare vine pe verticala. Astfel, apar tot mai multe cereri pentru abrobarea cladirilor „zgârâie nori” care ar putea hrani piata de locuinte din Cluj. Ultimul proiect de acest gen, Complexul Tower a fost respins de consilierii locali întrucît se pare ca proiectul „trecea” peste proprietatile particulare ale unor clujeni. Investitia respectiva apartine unui nou „jucator” în constructii, Mihai Chezan care detine SC Tower SRL si Tower Imobiliare.
În ultima sedinta de Consiliu Local proiectul privitor la construirea a trei blocuri cu 16 etaje pe strada Frunzisului, în zona Zorilor-Manastur, a fost amânat din cauza unor nereguli existente în amplasarea obiectivului. Chiar daca cei din Comisia de Urbanism au avizat favorabil acest proiect imobiliar, în sedinta de CL au aparut o serie de nemultumiri întrucât una dintre caile de acces catre complexul lui Mihai Chezan trecea peste proprietatile unor clujeni din zona. În privinta acestui proiect au fost mai multe nemultumiri, doi clujeni înaintând un memoriu consilierilor locali, prin care se declara împotriva construirii unui complex de blocuri de 16 etaje pe varianta Zorilor-Manastur. Semnatarii detin terenuri în apropierea complexului si sustin ca suprafata pe care se va construi complexul de trei zgârie-nori nu este clarificata. Bogdan Petrina, reprezentantul firmei de arhitectura care a dirijat amplasarea proiectului a declarat ca nu va mai construi drumul, chiar daca acesta ar fi putut fi folosit si de catre ceilalti vecini ai proiectului imobiliari. Din pricina acestor nemultumiri, consilierii au hotarât sa amâne luarea unei decizii privitoare la aceasta investitie imobiliara.
Interesant este ca Mircea Chezan nu încearca pentru prima data sa „planteze” zgârie nori în Cluj. Printr-o asociere în participatiune cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USMV), Chezan a reusit sa obtina un teren de 1,7 hectare situat pe calea Floresti unde doreste sa dezvolte un alt proiect imobiliar de anvergura.
În acest caz, consilierii locali si-au dat avizul pentru ansamblul care va include trei turnuri de câte 18 etaje fiecare. Conform agentilor imobiliari, terenul are o valoare de peste 5 milioane de euro iar investitia este estimatã la 50-60 de milioane de euro.
<h5>Familie de proiectanti</h5>
Interesant este faptul ca documentatia a fost alcatuita de catre SC Bogart Construct SRL, condusa de Bogdan Petrina (membru al familiei de taranisti Petrina). Firma acestuia a câstigat si licitatiile referitoare la contractarea serviciului de proiectare pentru amenajarea si redimensionarea pietelor publice Flora, Hermes si Zorilor din municipiul Cluj-Napoca.
Societatea Bogart Construct SRL ofera servicii de arhitectura si inginerie. Patronul societatii este Mircea Petrina, prorectorul Universitatii Tehnice, responsabil cu investitiile si cadru didactic al Facultatii de Constructii si Instalatii.
În trecut, inginerul Petrina a fost cooptat în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si de Urbanism (CTATU), unde este coleg cu alti reputati specialisti în arhitectura si constructii.
Aproape toti membrii comisiei CTATU sunt oameni de afaceri, implicati tocmai pe piata imobiliara din oras, în calitate de arhitecti sau proiectanti. Petrina nu face exceptie de la aceasta regula. De remarcat este faptul ca Adrian Iancu, arhitectul orasului si colegul lui Petrina în CTATU, este cel care semneaza si parafeaza avizele obtinute de societatea Bogart Construct. Prin intermediul Bogart Construct, Petrina si-a facut o intrare „fastuoasa” pe piata lucrarilor publice de arhitectura, având ca partener tocmai primaria clujeana. În paralel, Bogart Construct a devenit una din firmele de arhitectura care obtin cu usurinta autorizatii de construire si PUD-uri (in special pe parcursul anului 2006). Însa, se pare ca arhitectul Iancu nu mai beneficiaza de o asa mare putere de convingere în cadrul primariei, întrucât ultimul proiect marca Bogart nu a reusit sa treaca de sedinta de Consiliu Local.
<h5>Hotelul USAMV</h5>
La mijlocul lunii februarie 2007, USAMV a scos la „bataie” terenul respectiv pentru a se asocia cu o societate comerciala interesata de o posibila investitie. Astfel, sub cupola „asocierii în participatiune” Universitatea nu a mai facut o licitatie pentru alegerea unui investitor care, conform unui caiet de sarcini, sa fie interesat de construirea unui hotel cu cel putin 70 de camere duble. Viitorul hotel va fi cedat USAMV, iar restul terenului, de circa 1,3 hectare, va sta la dispozitia investitorului.
Neregulile care ar putea fi imputate Universitatii sunt ca prin emiterea unui caiet de sarcini, institutia ar fi trebuit sa organizeze o licitatie, nu o cerere de oferta, asa cum a avut loc între USAMV si SC Tower SRL.
Conform Ordonantei nr.34 (a achizitiilor publice) caietul de sarcini trebuie sa fie completat cu fisa de date a proiectului, punctajul de departajare a participantilor si alte date de departajare.
Mai mult, tinând cont de faptul ca Universitatea beneficiaza de fonduri publice, licitatia ar fi trebuit sa fie publica iar scopul institutiei este determinat ca facând parte din sistemul educational si nu din cel eoconomic sau financiar.
<i>Fondul locativ al judetului Cluj este de 274.562 locuinte, ceea ce reprezinta 395 locuinte/1.000 de locuitori, cu 21 locuinte/1.000 locuitori mai mult decât media nationala.
Ca ritm de dezvoltare al fondului imobiliar, judetul Cluj este cel mai ridicat din tara, dupa cum arata respectivul studiu. În 2006, la nivelul judetului au fost finalizate 2.020 de unitati locative noi, reprezentând 2,9 locuinte finalizate la mia de locuitori, cu mult peste media nationala de 1,7 locuinte noi la mia de locuitori. Din totalul locuintelor finalizate anul trecut, doar 55 de unitati, reprezentând 2,7% din total, au fost ridicate din fonduri publice, iar 97,3%, respectiv 1.965 locuinte au fost construite cu capital privat.
În acest proiect se doreste investitia a 25 milioane de euro care se vor concretiza în constructii pe o suprafata de circa 13.000 de metri patrati. Ansamblul include apartamente si dotarile necesare unui cartier. Complexul Tower va avea o parcare pe trei niveluri, la demisol vor fi amenajate o primarie de cartier, o policlinica si un complex pentru fitness. La parter a fost proiectata amenajarea unei piscine acoperite, o gradinita, un bar restaurant si spatii comerciale iar mezaninul va fi ocupat de birouri.
Stefan Trandafir