Afacerile clujene se extind cu Tetarom V

Administraţia judeţeana a anunţat ca a semnat protocolul de asociere cu primariile localitaţilor Campia Turzii in vederea construirii unui nou parc industrial Tetarom, de aceasta data V. Aici s-au anunţat deja interesaţi mai mulţi producatori de mobilier, care vor forma o asociaţie de tip cluster, care poate accesa fonduri europene pentru a asigura funcţionarea parcului industrial. Preşedintele Consiliului judeţean Alin Tişe a explicat ca astfel şomerii de la Mechel şi-ar putea gasi un loc de munca.

Consiliul Judeţean Cluj a votat la ultima şedinţa din acest mandat asocierea cu administraţiile locale Campia Turzii şi Luna in vederea realizarii parcului industrial Tetarom V, pe un amplasament de 60 de hectare. 70% din finanţarea pentru acest proiect va fi asigurata de Consiliul Judeţean Cluj, iar Primaria Campia Turzii va contribui cu 30%. Primaria comunei Luna nu va contribui financiar la implementarea parcului industrial, aportul acesteia fiind reprezentat de folosinţa terenului, in suprafaţa de 60 hectare. „Obiectul acestui parteneriat consta in stabilirea drepturilor şi obligaţiilor parţilor, contribuţia fiecarei parţi la finanţarea cheltuielilor totale precum şi responsabilitaţile ce le revin in implementarea activitaţilor aferente proiectului”, arata reprezentanţii instituţiei.
Alin Tişe a anunţat ca şi-au aratat intenţia de a opera aici 15 societaţi din industria de mobilier, care vor deveni membre fondatoare ale asociaţiei de tip cluster, din care şi Consiliul Judeţean Cluj va fi parte. Pentru a asigura finanţarea parcului industrial, aceste asociaţii de tip cluster au posibilitatea de a accesa fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Creşterea Competitivitaţii Economice, a carui schema de finanţare a fost lansata deja.

60 de hectare pentru producatori

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj a anunţat la inceputul lunii trecute intenţia realizarii unui nou parc industrial, care ar urma sa fie realizat in comuna Luna şi se va intinde pe o suprafaţa de 60 de hectare. Alexandru Coroian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj a declarat, in luna aprilie, ca parcul industrial Tetarom V va fi specializat astfel incat sa absoarba muncitorii disponibilizaţi de la Mechel Campia Turzii.
Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat, ca un astfel de nou parc este necesar in condiţiile in care exista un interes ridicat din partea unor firme in vederea realizarii de investiţii in judeţul Cluj, potrivit Mediafax. „CJ Cluj a aprobat asocierea cu municipiul Campia Turzii şi comuna Luna in vederea infiinţarii unui nou parc industrial, Tetarom V, in comuna Luna, pe un teren cu o suprafaţa de 60 de hectare. Un nou parc industrial este necesar in condiţiile in care exista un interes ridicat din partea investitorilor in vederea realizarii de investiţii in judeţul Cluj. Autoritaţile locale trebuie sa işi uneasca resursele şi energiile in scopul facilitarii dezvoltarii economice prin crearea de parteneriate locale. Prin realizarea acestui proiect putem contribui, impreuna cu ceilalţi operatori economici din zona, la crearea a mii de locuri de munca, crearea şi dezvoltarea unor industrii de inalta tehnologie şi la creşterea exporturilor”, a spus Tişe.
Iniţiativa privind realizarea unui nou parc industrial aparţine Agenţiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest (ADRNV), care a lansat invitaţia Consiliului Judeţean (CJ) de a se asocia intr-o structura de tip cluster pentru crearea unui pol de competitivitate in industria mobilei. CJ işi propune ca acest nou parc industrial sa devina unul dintre cei mai importanţi piloni de creştere economica pe Regiunea de Nord-Vest.

Mechel lasa oamenii in strada

Datorita problemelor cu care se confrunta proprietarii uzinei Mechel, aceştia au anunţat ca vor concedia nu mai puţin de 800 de angajaţi. „Se impune sa gasim urgent soluţii pentru dezvoltarea economiei in aceasta zona. Un pas important il putem face prin crearea acestui nou parc industrial, conform propunerii pe care am primit-o de la reprezentanţii Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Vest. Ideea de a participa intr-o asociere de tip cluster pentru a veni in intampinarea producatorilor de mobila este cum nu se poate mai potrivita pentru zona Luna – Campia Turzii, mai ales ca exista aici un amplasament generos care va putea fi exploatat foarte bine pe aceasta direcţie”, a afirmat preşedintele CJ, Alin Tişe.
Tetarom V ar urma sa creeze locuri de munca pentru muncitorii disponibilizaţi de la Mechel Campia Turzii. Proiectul prevede o durata de funcţionare a Parcului Industrial Tetarom V de 30 de ani, urmand ca in prima etapa sa fie create aproximativ 1.000 de locuri de munca. In contractul de asociere se specifica faptul ca obiectivele acestui parteneriat sunt creşterea numarului locurilor de munca, sporirea volumului investiţiilor straine directe, crearea şi dezvoltarea unor industrii de inalta tehnologie, dezvoltarea de activitaţi care sa determine angajarea personalului inalt calificat, creşterea capacitaţii de satisfacere a pieţei interne, de majorare a exportului şi reducere a importurilor de produse industriale. „Trebuie spus ca va trebui sa ne implicam in viabilizarea terenului, in crearea infrastructurii parcului, dar important este ca la acest moment avem acordul din partea mai multor firme de profil care şi-au exprimat interesul sa-şi desfaşoare activitatea in noul parc industrial”, a subliniat Tişe.
Firmele care s-au aratat interesate pentru a deveni membre ale asociaţiei cluster de la Tetarom V sunt Antares Romania SRL, Parisot Green Sofa SRL, Trinom SRL, Promtinter Expert SRL, T&S Mobilier SRL, TSM Furniture SRL, AX Perpetuum Impex SRL, Miracolo Impex SRL, Pal Mobex SRL, Zigman SRL, Marlex Impex SRL, Kenobi SRL, Almig Romania SRL, Cressent Import Export SRL şi Ilia Plast SRL.

Fonduri pentru clustere

„Structurile asociative de tip cluster/pol de competitivitate reprezinta o soluţie experimentata cu succes in Europa, ajungand sa fie vazute in prezent ca nişte piloni centrali ai dezvoltarii locale. Membrii clusterului/polului de competitivitate işi pastreaza autonomia, dar in acelaşi timp acţioneaza in parteneriat pentru a pune in aplicare o strategie comuna de dezvoltare, construita in jurul unor proiecte inovatoare care sa deserveasca asocierea in ansamblul sau şi sa aduca beneficii directe tuturor membrilor” – se arata in referatul proiectului de asociere aprobat in şedinţa CJ.
In judeţul Cluj funcţioneaza in prezent trei parcuri industriale Tetarom. Tetarom I, infiinţat in 2005, se gaseşte la periferia municipiului Cluj-Napoca, unde funcţioneaza peste 25 de firme şi un incubator de afaceri, Tetarom II este ocupat de compania americana Emerson, iar in Tetarom III, situat in comuna Jucu, vor deschide fabrici companiile Bosch şi De’Longhi. Parcul industrial Tetarom IV este in curs de infiinţare in comuna Feleacu.
Locul lasat gol de Nokia la Jucu in urma relocarii producţiei va fi umplut de Bosch şi De’Longhi, care işi vor instala in parcul Tetarom unitaţi de producţie. Administraţia judeţeana a purtata indelungi negocieri in acest sens, iar fostul premier Boc a oferit chiar sprijin de la stat pentru dezvoltarea acestor investiţii in Cluj.
Compania germana Bosch va investi 77 de milioane de euro la Jucu, unde va crea aproximativ 2.000 de locuri de munca.  Producatorul german de componente auto Bosch va concesiona, in judeţul Cluj, un spaţiu de producţie de 215.000 metri patraţi pentru o investiţie in valoare totala de 77 milioane euro. Grupul german estimeaza ca investiţia va asigura, intr-o prima faza, peste 300 noi locuri de munca, transmite Guvernul printr-un comunicat. Proiectul Bosch, pe cele 21 de hectare de teren, prevede construcţia unei hale de producţie pentru componente auto, un centru de logistica, spaţii de birouri, cantina şi parcare.
Autoritaţile judeţene se gandesc deja la un nou parc industrial, Tetarom IV, care va fi construit in apropierea comunei Feleacu. Acesta a fost deja aprobat de  Consiliul Judeţean, şi va cuprinde şi un parc eolian, destinat sa produca energie electrica pentru stadionul Cluj Arena.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.