Chiar daca pâna acum „afacerile” cu terenuri ale primarului apahidean Ionel Farcas nu au fost sanctionate de lege, presa a atras întotdeauna atentia asupra unor nereguli care aveau loc în cadrul Primariei Apahida. De numele lui Farcas se leaga concesiuni de terenuri pentru bogatasii clujului, introducerea gazului în comuna pe banii satenilor pentru ca, ulterior, Farcas sa ceara alte fonduri pentru o lucrare deja platita.
Ionel Farcas este cel mai “longeviv” primar din România. Înainte de 1989 a ocupat aceasta functie timp de 25 de ani, dupa anii ’90 a facut o pauza de 6 ani iar din 1996 a fost reales în aceeasi functie pe care o detine si acum. Farcas a fost implicat în „afacerea” gazului din comuna, când în 1994, în comuna s-au introdus conducte de gaz din banii locuitorilor. Iar pentru ca aceasta lucrare sa ia forma unui “tun”, în 1995, Primaria a solicitat bani de la bugetul de stat pentru aceeasi lucrare. S-a primit un miliarde de lei vechi pentru lucrari care erau deja executate. Chiar daca în 1999, inspectorii Curtii de Conturi si Parchetul de pe lânga Tribunalul Cluj au derulat o serie de cercetari, rezultatul a fost ca “tunul” cu gaz a fost facut cu acte în regula.
<h5>Pamânt pe interes</h5>
O alta afacere pe placul primarului apahidean este concesionarea de terenuri. „O ruda de-a actualului secretar de la Primarie, Alexandru David, a facut cerere pe legea 247 (a retrocedarilor, n.red.) si în loc sa primeasca terenul lui de drept, adica 5.800 de mp de teren de categoria a IV-a de pe un deal, a primit 2.900 de mp la sosea, pamânt pe care David l-a vândut imediat cu 1,3 milioane de lei cu care si-a cumparat masini!”, spune unul dintre apahidenii care cunosc dedesubturile primariei din Apahida.
Ionel Farcas, edilul comunei, a “migrat” de la PSD spre PNL si, în ultima vreme, a concesionat nu mai putin de 2300 de parcele, prin licitatii organizate de Primaria Apahida unor “personalitati” ale Clujului.
Zona respectiva atinsa de concesionarile facute pe banda rulanta se afla la 18 kilometri de Cluj-Napoca, în Câmpenesti. Constient de posibilitatile comerciale ale zonei, primarul comunei Apahida, Ionel Farcas, a decis sa valorifice respectivele parcele. Singura modalitate – concesionarea lor în vederea construirii unor cabane. Astfel, din 2000 pâna în 2005, au fost organizate mai multe licitatii, prin care s-au concesionat nu mai putin de 2300 de parcele pe malul lacurilor.
Aceste actiuni au intrat si în vizorul fostului Prefect, Alin Tise care a descoperit în urma cu un an o serie de ilegalitati în actele primariei apahidene. La niciuna dintre licitatiile desfasurate între 2001 si 2005 nu s-a întocmit vreun studiu de oportunitate. Existau doar doua caiete de sarcini, întocmite în 2001 si 2002, care, însa, nu fusesera aprobate prin hotarâre de consiliu local, cum cere legea. Pentru toate licitatiile desfasurate în decurs de cinci ani, a fost desemnata o singura comisie de licitatie, si chiar daca legea stabileste ca pentru construirea unei case de vacanta se pot concesiona maxim 250 de metri patrati, Farcas a concesionat si parcele de aproximativ 500 de metri patrati. Asta în timp ce zeci de apahideni sunt plimbati prin tribunale pentru a-si cere drepturile. Cu toate acestea, în anul 2000, Primaria a demarat actiunea de concesionare a terenurilor din zona. Cu alte cuvinte, au fost concesionate niste terenuri cu o situatie juridica incerta, lucru interzis de lege. În aceste conditii, unii concesionari s-ar putea trezi ca parcelele pentru care platesc redeventa vor fi retrocedate fostilor proprietari. Din 1991, când a intrat în vigoare prima lege privind retrocedarea terenurilor confiscate înainte de 1989, si pâna în prezent, Comisia de Fond Funciar a comunei Apahida nu a retrocedat decât 5% din terenurile revendicate.
Stefan Trandafir