Societatea Fimaro Invest, patronată de Sugar Liviu Claudiu, Taica Radu Horaţiu şi Pinte Mircea Gheorghe, trei oameni de afaceri afiliaţi liberalilor clujeni, încearcă de anul trecut să construiască un imobil în cartierul Zorilor. Firma, conform anului fiscal 2012, nu ar avea resurse financiare pentru investiţie, însă administratorii societăţii au decis să contracteze împrumuturi de maxim 700.000 de euro pentru edificarea proiectului. O parte din aceşti bani au început să vină chiar de la administratorii firmei care s-au împrumutat pe ei înşişi, pentru început, cu aproape 500.000 de lei.

 

Anul trecut, municipalitatea clujeană a aprobat o autorizaţie de construcţie pentru un imobil cu locuinţe colective în cartierul Zorilor (în zona străzii Janos Zsigmond). Beneficiarul autorizaţiei este firma Fimaro Invest patronată de oamenii de afaceri Sugar Liviu Claudiu, Taica Radu Horaţiu şi Pinte Mircea Gheorghe, trei oameni afaceri afiliaţi liberalilor clujeni.

Conform datelor fiscale aferente anului 2012, firma are o cifră de afaceri de aproape 40.000 şi datorii de 3.000 de lei, astfel că firma nu pare să aibă capacitatea financiară pentru o asemenea investiţie.

Drept pentru care în cadrul SC Fimaro Invest, patronii şi-au girat propria societate şi au votat că firma poate să contracteze împrumuturi de maxim 700.000 de euro pentru  edificarea proiectului din Zorilor.

Astfel, SC Fimaro Invest a luat un împrumut de 170.000 de lei de la SC Alvis Imobiliare, această firmă fiind deţinută de Pinte Mirca Gheorghe şi Lung Cristina Otilia. De la SC Citius Capital, Fimaro a luat un împrumut tot de 170.000 de euro. Această societate este deţinută de Taica Radu Horaţiu împreună cu Lung Cristina Otilia. Iar de la Sugar Liviu Claudiu, SC Fimaro a luat un împrumut de 90.000 de lei. Persoana care este asociată cu Taica şi Pinte în cele două societăţi comerciale, Lung Cristina Otilia lucrează în cadrul Target Capital SA, un fond de investiţii deţinut de Taica împreună cu doi asociaţi.

 

Un proiect eşuat

O parte dintre acţionarii SC Fimaro Invest s-au implicat şi într-un proiect imobiliar pentru care, însă, nu au găsit resurse financiare pentru a-l finaliza. Este vorba de amplasamentul actualei fabrici Fimaro, care este considerat de experţii imobiliari ca fiind viitorul centru civic al Clujului. În locul fabricii dărăpănate s-a aprobat construirea unui ansamblu rezidenţial cu dotări, centru de afaceri, hotel şi parking subteran. Beneficiarul acestei investiţii era SC Decorint SA, o firmă de care se leagă numele lui Radu Taica, Mircea Pinte şi Liviu Sugar, primii doi, oameni de afaceri clujeni, iar al treilea, fiul protopopului Sugar din Bistriţa. Dacă Pinte şi Taica au fost în umbra unui fond de investiţii care a administrat FNI şi a avut legături cu Dacia Felix, Sugar şi Taica au întreţinut legături cu oamenii de afaceri cu opţiuni “liberale” în cadrul proiectului imobiliar Arcada, care s-a realizat în zona Borhanci. Pintea şi Taica s-au lansat în afaceri când printr-o firmă au administrat o parte din FRI, adică banii rulaţi de la “devalizata” Dacia Felix. Firma respectivă se numea CIRO, iar cu această societate a avut legături şi milionarul Sorin Dan, care face parte din TOP 300, Cei mai bogaţi români. Între timp, CIRO s-a transformat şi în momentul de faţă funcţionează sub denumirea de SAI Target Asset Management, o societate de brokeraj care funcţionează pe piaţa acţiunilor şi a tranzacţiilor mobiliare. SAI este condusă de Pinte şi Taica şi figurează printre acţionarii de la Fimaro, iar acţiunile fostei fabrici au fost preluate gradual de către cei doi, care au ajuns să o controleze.

 

Brokeri cu “Arta”

Doi dintre foştii acţionari ai SC Arta Culinară au reuşit să demonstreze că Rasdaq nu este o piaţă reglementată în sensul Legii Pieţei de Capital. În momentul de faţă, acţionar majoritar la SC Arta Culinară este SIF Banat Crişana, dar până de curând printre acţionari s-au numărat şi doi specialişti brokeri clujeni, Radu Taica şi Mircea Pinte. În urma unor neconcordanţe legate de evoluţia societăţii, Taica şi Pinte au cerut acţionarului majoritar să le fie răscumpărate acţiunile pentru a pleca din firmă. SIF Banat Crişana le-a oferit un preţ pe acţiune mult prea mic pentru cotaţia de la momentul respectiv, iar cei doi clujeni au apelat la casa de avocatură Zamfirescu&Racoti&Predoiu, o societate legată de Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi au dat SIF-ul în judecată. Avocaţii au demonstrat că Pinte şi Taica nu pot fi obligaţi să îşi vândă acţiunile pe piaţa Rasdaq şi că această bursă nu este reglementată de Legea pieţelor de capital. Acest lucru a fost posibil prin faptul că arbitrul pieţelor bursiere, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), nu a notificat Uniunea Europeană, conform normelor europene, că în România, Piaţa Rasdaq este reglementată.

 

“Uns” de liberali

Taica a mai deţinut şi pachetul majoritar la SC Arcada Houses. Iniţial, Taica, a apărut ca făcând parte din acţiunile societăţii Alianţa Huedin, ce a administrat majoritatea spaţiilor comerciale ale Huedinului. În cadrul Arcada Houses, se regăsea şi soţia omului de afaceri Nicolae Badiu, patronul clinicii AsRo. Medica şi al restaurantului de lux Sinaia, care poseda un procent de cinci la sută din acţiuni, iar ultimul acţionar era bistriţeanul Liviu Sugar, fiul fostului protopop al Bistriţei. Iniţial, sediul temporar al celor de la Arcada se afla în Piaţa Unirii nr. 1, adică în cadrul fostului sediu al UFD Cluj, aflat în administrarea organizaţiei municipale a PNL. Iţele afacerii Arcada duceau până la Marius Ciurchea, un milionar în euro care deţinea o parte din Banca Transilvania şi până la Ovidiu Sorin Blaga.  În momentul de faţă, Taică, Pinte şi Sugar fac parte din Clubul Rotary Cetăţuie, de unde mai fac parte procurorul DIICOT Mircea Hrudei, sau afaceristul liberal, Dan Nistor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.