Afaceristul sibian Dumitru Ghișe, care edifică, prin interpuși, un hotel peste vestigiile arheologice din centrul municipiului Cluj Napoca, a rămas cu condamnarea de 7 ani de închisoare în Dosarul Motorina, unde a fost judecat alături de fostul șef ANAF Sorin Blejnar. În cadrul sentinței emise ieri de ÎCCJ, Blejnar a fost achitat.

Sorin Blejnar

Soluția pe scurt a dosarului poate fi accesată aici.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2011 – 2012, Radu şi Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan şi Pavel Dumitru Ghişe au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin Ghişe sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare. Grupul ar fi fost sprijinit, în diferite modalităţi, de Sorin Blejnar, fost șef ANAF, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de Viorel Comăniţă şi de Florin Secăreanu, care reprezentau “palierul de protecţie”, precum şi de Mariana Vrînceanu, Nicolae Belba, Lucian Ionescu, “care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei. Anchetatorii susţin că Radu şi Diana Nemeş, George Guliu şi SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităţilor reale pe care le desfăşura societatea, au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro).

Vestigiile arheologice peste care se construiește hotelul

În urmă cu mai mulți ani, Primăria Cluj Napoca a emis, pe locul unde a fost prima grădină botanică a municipiului Cluj Napoca, în curtea palatului Bethlen de pe strada Avram Iancu, o autorizație de construcție pentru edificarea unui hotel. Însă, la lucrările de excavare au fost descoperite mai multe vestigii arheologice care nu au fost conservate sau inventariate. Administrația locală a fost informată de această situație, dar Emil Boc era prins în evenimentul Untold, așa că primăria nu a făcut nimic.

Proiectul nu a primit avizul departamentului monumente istorice a Primăriei Cluj-Napoca astfel că beneficiarii investiției au cerut avizele direct Ministerului Culturii care a dat undă verde proiectul.  

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a respins proiectul de construcţie a hotelului de patru ori, în octombrie 2005, iulie 2006, iunie 2007 şi septembrie 2008. De fiecare dată, Dumitru Ghişe a schimbat proiectantul şi până la urmă a cerut aprobare direct de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, de unde l-a și primit.

Hotelul respectiv este edificat de patronul Golden Tulip, afaceristul Dumitru Ghișe, prin intermediul lui Dumitru Rodeanu, care este socrul omului de afaceri. Rodeanu este veteran de război şi nu plăteşte taxe şi impozite. Ghişe mai deţine două hoteluri în Sibiu şi Cluj.

Prima grădină botanică a Clujului tăiată pentru un hotel

În urmă cu 300 de ani, contesa Bethlen a construit aici prima grădină botanică a oraşului. Parcul şi palatal sunt monumente medievale, dar reprezintă şi un spaţiu verde rar întâlnit în centrul Clujului. Imobilul a aparţinut familiei conţilor maghiari Bethlen, iar în timpul naţionalizării, urmaşa acestora, contesa Sarolta Bethlen-Nemeş, a decis să doneze casa şi grădina Academiei Române. Aceasta a pus două condiţii, ca imobilul şi terenul să fie folosite de Academie şi de cercetătorii acesteia, iar ea să poată locui în casă până la moarte, care a survenit în 1991. Acum câţiva ani, însă, grădina a ajuns în proprietatea Danei Margareta Moraru Pop, care a vândut-o mai apoi lui Dumitru Ghişe.

Casa de pe Kogălniceanu este monument istoric de categoria A şi a fost ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, fiind proprietatea familiei Bethlen. Grădina, cu o suprafaţă de 1222 de metri pătraţi, a fost amenajată în stil japonez. Au fost plantaţi arbori şi arbuşti aduşi din Orient care au fost tăiați pentru a face loc hotelului.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.