Agentul Alexandru Mecea din Dej a fost considerat erou al orașului său după ce, în noaptea de anul nou dintre 2011 și 2012, a sărit în apele reci ale Someşului pentru a salva o tânără de la înec. Reprezentanții Primăriei Dej i-au oferit atunci  o diplomă de onoare şi 2.000 de lei drept recompensă. La acel moment însă Mecea era deja anchetat de procurorii DNA, care aveau informaţii că, în calitate de instructor auto, poliţistul-erou le cerea cursanţilor 100 de euro pentru a-i ajuta să promoveze examenul practic înainte de data pe care le-o permitea legea. Alături de Mecea este judecat și Marius Ghiran, patron al unor de șoferi din Gherla și Dej.

 

În 2008, DNA – serviciul Teritorial Cluj, s-a sesizat din oficiu în legătură cu faptul că Mecea Alexandru Marius, polițist în cadrul Poliției Municipiului Dej, care lucra ca instructor la SC Ghiran Auto Moto Dej și SC Moto Ghiran SRL Gherla, pretindea de la anumiți cursanți sume de bani cuprinse între 50 și 100 de euro pentru a-i ajuta să promoveze examenul pentru obținerea permisului de conducător auto, fără ca solicitanții să aibă cunoștințele teoretice și practice necesare. Alături de el, în acelaşi dosar este judecat şi Marius Ghiran, patronul celor două şcoli. În opinia procurorilor DNA un factor agravant pentru cauză este că în felul acesta s-a creat un real pericol social pentru siguranța publică prin atestarea ca șoferi auto a unor persoane nepregătite corespunzător, iar în 2008 România a fost declarată cea mai nesigură țară europeană din punct de vedere al traficului auto, la noi fiind înregistrate cele mai multe accidente rutiere soldate cu victime, în raport cu populația și suprafața țării.

Pentru a-l prinde pe Mecea și pe complicele său, Marius Ghiran, procurorii DNA au organizat o acțiune sub acoperire a unui investigator, care a folosit numele de cod Lazăr Paul. Acesta s-a înscris la una dintre școlile lui Ghiran și a aranjat ca în schimbul unei sute de euro ”pentru comandant” să obțină programarea la examenul practic în condițiile în care înscrierea la școală se făcuse cu numai câteva zile înainte. De asemenea a obținut promisiunea că va promova proba practică contra  unei sume de bani, prin intervenția lui Mecea la colegii săi.

 

Agentul cu nume de cod Lazăr Paul a fost audiat

La ședința de judecată de săptămâna trecută a fost audiat, într-o manieră specială, agentul sub acoperire al  DNA  Cluj cu nume de cod Lazăr Paul, referitor la împrejurarea în care și-a luat permisul de conducere urmând cursurile școlii de șoferi SC Moto Ghiran SRL Gherla. Paul Lazăr a relatat că era informat că prin această școală se putea să obține permisul de conducere înainte de termenul legal prevăzut de lege și a dorit să verifice această informație. Pentru aceasta s-a înscris la SC Moto Ghiran SRL Gherla, iar la înscriere a întrebat-o pe secretară dacă este o posibilitate de a urgenta obținerea permisului de conducere, deoarece ar urma să plece în străinătate. Aceasta i-a recomandat să vorbească cu patronul școlii, care, atunci când a fost abordat, i-a confirmat că există această posibilitate și i-a promis că îl ajută, dar că trebuie plătit în plus. L-a ales pe Mecea Alexandru ca instructor pentru orele de practică, cu care a efectuat, în regim intens, aproximativ 10 ore de conducere, din cele 30 obligatorii prevăzute de lege.

Lazăr s-a înscris la școala de șoferi pe 27 ianuarie, iar pe 9 februarie susținea deja examenul practic, după ce cu o zi înainte promovase examenul teoretic. Agentul a declarat că pentru a obține un termen devansat al examenelor, Ghiran i-a spus că trebuie să vorbească cu “comandantul “ şi pentru asta are nevoie de 100 de euro. Apoi,  “în ziua examenului am primit un telefon de la Ghiran, care a zis să vin pregătit cu niște bănuţi la mine”, arată agentul DNA. Taxa de urgenţă a fost, efectiv, de 500 de lei.

În ziua examenului practic, Mecea i-a spus că are 90% şanse să îşi ia examenul, dar că există totuşi un procent ca acesta să nu fie promovat. L-a întrebat dacă nu vrea să vorbească pentru el după ce va afla cu cine dă examenul, iar Lazăr a acceptat.  Mecea a vorbit cu instructorul în ziua examenului, departe de urechile lui Lazăr, dar când s-a îndepărtat i-a făcut semn din care Lazăr a înțeles că totul e aranjat. Cu toate acestea, a luat doar 17 puncte la examen. “I-am zis lui Mecea că mi s-a părut că examinatorul a fost cam dur, iar Mecea mi-a răspuns că e o modalitate a examinatorului de a determina o plată mai substanţială.“ Mecea a acceptat pentru serviciul făcut 400 de lei de la Paul Lazăr.

 

Lazăr, un elev deosebit de talentat

În fața instanței Mecea a declarat că Lazăr Paul l-a rugat să facă o pregătire intensă deoarece trebuia să plece din țară, având biletul de avion cumpărat. Faptul că perioada de pregătire s-a redus la doar 9 zile se datorează faptului ca ”Lazăr era deosebit de talentat”, iar programul de pregătire a fost intens – două ședințe de două ore, zilnic. În ceea ce privește la reprogramarea examenului practic la o dată convenabilă pentru Lazăr, Mecea susține că singurul ajutor dat a fost acela de a face programarea examenului dimineața, în ziua stabilită de examinatori, deoarece ”dimineața examinatorii sunt mai odihniți și au mai multă răbdare”. Cât despre suta de euro pe care a primit-o de la Lazăr, Mecea consideră banii ca fiind ”o recompensă pentru cursurile intense de conducere”.

La rândul său, Ghiran, patronul celor două școli auto și coinculpat cu Mecea în dosar, motivează timpul redus al orelor la cursurile de teorie prin condensarea acestora în ședințe intense, mai lungi de două ore zilnic. El neagă orice intervenție la poliție pentru obținerea privilegiată a unei date convenabile de examinare și susține că banii primiți de la acesta reprezintă plata unor ore suplimentare de șofat. Pe de altă parte, procuratura susține că nici măcar în ipoteza organizării cursurilor în fiecare zi, lucrătoare sau nu, având la dispoziție personal dispus să susțină acest ritm de predare, nu se pot finaliza cursurile în perioade atât de scurte de timp.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.