Consiliul Județean Cluj a cuprins în bugetul său pe anul acesta o despăgubire destinată companiei Agroindustriala S.A., în valoare de 1.174.642 lei, ”reprezentând cuantumul despăgubirilor datorate pentru investiţia realizată pentru livada superintensivă de măr pe terenul în suprafaţă de 41765 mp  cât şi pentru investiţiile realizate pe terenul în suprafaţă de 437587 mp”, arată reprezentanții instituției.

Terenul la care se face referire a fost identificat în cadrul procedurii de întocmire a documentaţiilor cadastrale necesare pentru exproprierea terenurilor necesare realizării lucrării de investiţii Pistă de decolare – aterizare de 3500 m, la Aeroportul Internaţional Cluj–Napoca. Acesta era în proprietatea privată a Statului Roman şi în administrarea Agenței Domeniilor Statului.

În 2010, Consiliul Județean a solicitat transmiterea, fără plată, a terenului, în suprafaţă de 479.352 mp în domeniul public al Județului Cluj şi în administrarea Consiliului Județean Cluj, pentru R.A. Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, din terenul situat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca.

 

CJ Cluj a preluat terenul cu tot cu obligații

Ulterior, s-a încheiat o convenţie între Judeţul Cluj, Agenţia Domeniilor Statului şi S.C. Agroindustriala S.A. cu privire la plata despăgubirilor, convenţie care a fost supusă aprobării consiliului judeţean. Aceasta prevede că obligaţiile privind evaluarea şi plata despăgubirilor aferente încetării parţiale a Contractului de concesiune cu Agroindustriala revin în exclusivitate Judeţului Cluj.

Decizia, care a trecut fără probleme de forul județean, a fost luată în baza ”Hotărârii Guvernului nr. 182/2011 pentru transmiterea unui teren din domeniul privat al statului și din administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția Domeniilor Statului în domeniul public al județului Cluj și în administrarea Consiliului Județean Cluj, pentru Regia Autonomă Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, județul Cluj” și a ”Hotărârii Consiliului Judeţean Cluj nr. 26/2011, cu modificările ulterioare, prin care s-a aprobat plata, din bugetul Judeţului Cluj, a despăgubirilor  şi cheltuielilor conexe rezultate din încetarea parţială a Contractului de concesiune nr. 61/30.10.2002, încheiat între Agenţia Domeniilor Statului şi SC Agroindustriala SA, pentru terenul în suprafaţă de 479.352 mp, situat pe amplasamentul lucrărilor aferente obiectivului de investiţii „Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca – Pista de decolare aterizare  3500 m”, transmis în proprietatea Judeţului Cluj.

Astfel, în baza raportului de expertiză tehnică de evaluare a ”livezii superintensive de măr realizate de către SC AGROINDUSTRIALA S.A. pe terenul în suprafaţă de 41765 mp şi Suplimentul la raportul de expertiză prin care s-a stabilit valoarea investiţiilor realizate de către SC AGROINDUSTRIALA S.A. pe terenul în suprafaţă de 437587 mp, întocmite de către domnul Rusu Teodor PFA, expert tehnic judiciar, specialitatea agricultură”, ”judeţul Cluj se obligă să plătească suma de 1.174.642 lei, care nu include TVA, reprezentând cuantumul despăgubirilor datorate pentru investiţia realizată de către S.C. AGROINDUSTRIALA S.A”, arată decizia CJ.

 

Cine conduce afacerea cu pomi fructiferi

Agroindustriala este o societate clujeană cu sediul pe Bulevardul Muncii care se ocupă de cultivarea fructelor, arbuștilor fructiferi, căpșunilor, nuciferilor și a altor pomi fructiferi. Firma a fost înființată în 1991 și a avut între 11 și 51 de angajați în ultimii ani, cu o cifră de afaceri de 1.120.117 în 2012. Societatea este deținută de Turcu Sorinel Ionel, Turcu Iacob Ovidiu și Mitre Viorel. Turcu Sorinel Ionel este patronul Auto Tudor Cluj și Marimed SRL, companie cu 0 angajați, care în 2012 a avut o cifră de afaceri de peste 200.o00 de lei.

Ovidiu Iacob Turcu are o avere estimată la 25 de milioane de euro de către revista Forbes (în anul 2010). Potrivit sursei citate, Turcu este acţionar majoritar al Dacia Service Cluj Feleac. ”Omul de afaceri mai deţine firmele „Astraauto“ (comerţ de maşini), „Autoveneţia“ (dealer pentru Fiat  şi Alfa Romeo), „Ro Trucks“ (firma care vinde camioane Renault). Ovidiu Turcu are investiţii şi în alte domenii. Deţine prin Dacia Service Cluj Feleac, 98,47% din compania Mucart, fosta fabrică de carton”, scrie Forbes.

Viorel Mitre, profesor universitar la Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, deține în proprietate nu mai puţin de 32 terenuri şi o singură locuinţă, arată Someșeanul. ”Doar cu salariul de profesor universitar, unul nu foarte mare, Viorel Mitre a ajuns în doar câțiva ani să fie un adevărat latifundiar al României. Viorel Mitre este acționar și la SC Agroindustriala SA Cluj, cea care a preluat terenul deținut de fosta fermă pomicolă de pe Dealul Steluța. Societatea deținea 200 de hectare de livadă”, arată sursa citată. „Agroindustriala s-a format în 2002 pe terenurile retrocedate din fostul IAS (terenurile preluate de stat), iar prin proces de privatizare terenurile au fost luate pe contract de concesiune. Terenul aparţinea Bisericii Romano-Catolice”, a spus Viorel Mitre, citat de Someșeanul.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.