Consumul de droguri în rândul tinerilor poate fi privită ca o problemă națională, asta în condițiile în care această „boală” a cuprins toată țara de câțiva ani buni, iar instituțiile publice s-au trezit abia acum să acționeze, după ce viețile a mii de tineri au fost distruse. 

Această problemă gravă nu poate fi rezolvată de azi pe mâine, iar instituțiile abilitate se luptă cu morile de vânt, pentru moment. Gazeta de Cluj a luat legătura cu mai multe instituții din județul Cluj pentru a vedea situația din teritoriu. 

În urma unei solicitări, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj a oferit un răspuns care ar trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea. Mai exact, reprezentanții DSP ne-au înștiințat că în anul 2022 și până în august 2023 au fost internați 134 de bolnavi sub 18 ani din județul Cluj pentru cura de dezintoxicare. Repet: 134 de minori, nu oameni în toată firea și trecuți de o vârstă. Aceste cifre tragice subliniază necesitatea acțiunilor imediate de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor. 

În ceea ce privește campaniile de informare și acțiuni de conștientizare a consumului de droguri, DSP se poate lăuda cu materiale  informative pe website-ul DSP Cluj, acțiuni de informare și distribuție de materiale promoționale în comunitate către populația generală și sesiuni de informare online pentru directorii școlii, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Centrul de Sănătate Mentală pentru Copii și Adolescenți Cluj, DSP Cluj.

DSP Cluj a pus în aplicare proiecte și campanii în colaborare strânsă cu diverse instituții și organizații, inclusiv Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, medicii de familie și Organizația Studenților Mediciniști”, au mai precizat reprezentanții DSP Cluj. 

Prea multe droguri, prea puține speranțe 

Gazeta de Cluj a luat legătura și cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)  privind combaterea traficului și consumului de droguri în școlile din Cluj. 

DIICOT a informat că datele statistice centralizate la nivelul lor nu conține informații referitoare la numărul de cazuri de elevi minori și peste 18 ani implicați în consumul sau vânzarea de droguri în școlile din județul Cluj în perioada menționată. 

Cu toate acestea, în anul 2022, DIICOT a trimis în judecată 119 de inculpați, dintre care 95 pentru infracțiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și 24 pentru infracțiuni prevăzute de Legea 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Din cei 119 inculpați trimiși în judecată,  doar 3 au fost minori.

Mai mult, în primele șase luni ale anului 2023, DIICOT a trimis în judecată 70 de inculpați, dintre care 35 pentru infracțiuni prevăzute de Legea 143/2000 și 35 pentru infracțiuni prevăzute de Legea 194/2011. Unul dintre acești inculpați a fost minor.

Nota bene! DIICOT nu are în responsabilitate efectuarea activităților de prevenire a consumului de droguri, conform Legii nr. 143/2000

Mai mult, între 2022 și 2023,  la nivelul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj (CPECA) au fost 8 elevi referiți de DIICOT, depistați ca fiind implicați în infracțiuni la regimul drogurilor, conform Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. 

Când vine vorba de combaterea traficului și consumului de droguri trebuie să amintim de instituția „mamă”, mai exact Agenția Națională Antidrog (ANA). Vorbind de programe derulate de această instituție, reprezentanții ANA au precizat pentru Gazeta de Cluj că se regăsesc și intervenții de prevenire selectivă sau indicată destinate populației aflate în situații de risc crescut față de consumul de droguri sau populației care a experimentat deja consumul de droguri, dar nu a ajuns la stadiul de dependență. 

Beneficiarii proiectelor și programelor sunt preșcolarii (grupa mare grădiniță) și elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale, părinții, specialiștii din domeniile de activitate care intră adesea în contact cu tinerii, precum cadrele didactice, psihologi, asistenți sociali, polițiști, jandarmi, asistenți medicali, medici etc. 

DE ȚINUT MINTE! Proiectele desfășurate de ANA în toate școlile se fac doar la solicitarea unităților de învățământ, în baza unei analize de nevoi realizată anterior intervențiilor realizate

 Mai mult, Agenția dezvoltă sesiuni de instruire în domeniul prevenirii consumului de droguri adresate cadrelor didactice, în scopul identificării semnelor și consum în rândul elevilor și creării unei rețele de sprijin în situații critice. 

În anul școlar 2022-2023, la nivelul județului Cluj, CPECA Cluj a implementat o serie de activități în cadrul a șase proiecte naționale și 2 regionale, precum și a 4 campanii de prevenire a consumului de droguri în unitățile de învățământ din județ, de care au beneficiat aproximativ 15.000 de preșcolari și peste 900 de profesori. 

De asemenea s-au derulat sesiuni preventiv-informative în domeniul antidrog adresate directorilor școlari și cadrelor didactice din județ, având ca beneficiari aproximativ 700 de persoane. În aceeași perioadă au fost realizate activități de prevenire a consumului de droguri și în mediul universitar, la care au participat 710 studenți. Mă repet: 710 studenți, un număr aproape infim, având în vedere că orașul Cluj-Napoca are zeci de mii de studenți. 

În cadrul proiectului „Eu și copilul meu” , Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj a desfășurat 30 de activități în cadrul ședințelor cu părinții, la care au participat 750 de părinți. Iarăși vorbim despre o cifră foarte mică. Unde este implicarea celorlalți părinți? Sunt buni doar la da da din gură? 

Unul dintre proiectele Agenției care se adresează atât adolescenților la risc comun, cât și familiilor acestora, este proiectul „SAFE SPACE”, derulat în parteneriat cu Asociația „Telefonul Copilului” și implementat în toate cele 47 de centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog disponibile la nivelul întregii țări. În cadrul acestui proiect, adresat adolescenților identificați drept consumatori activi sau care prezintă risc ridicat de consum, specialiștii ANA furnizează în mod gratuit și confidențial servicii de consiliere psihologică. 

În ceea ce privește demersurile de prevenire în comunitate, ANA desfășoară la nivel național campania „Consumul de droguri ne privește pe toți”, campania de prevenire  a riscurilor asociate consumului de alcool și droguri la volan „DRIVE CLEAN” și campania de prevenire a consumului de droguri în mediul universitar „EDUCATION FIRST”. 

Pe 26 iunie 2023, pentru marcarea Zilei Internaționale împotriva Consumului și Traficului de Droguri, specialiștii antidrog din Cluj au desfășurat activități de prevenire cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri în cadrul structurilor DGASPC, la care au participat 83 de persoane, precum și 2 activități de informare, educare și conștientizare pentru 35 de specialiști din cadrul Unității de Tip Familial Gherla și pentru 20 de membri Lions Genesis Cluj. În cadrul campaniei „Vacanță MAI în siguranță”, specialiștii CPECA Cluj, împreună cu IPJ Cluj, au realizat 25 de activități de prevenire a consumului de substanțe psihoactive , în taberele școlare din județul Cluj, la care au participat 805 copii. 

Și pentru marcarea Zilei Internaționale a Copilului, a Zilelor Clujului sau a altor evenimente cu public numeros au fost desfășurate activități de informare și prevenire a consumului de droguri, de care au beneficiat peste 15.000 de persoane. 

La întrebarea dacă există alte informații relevante referitoare la acest subiect, inclusiv statistici, rapoarte sau planuri de acțiune, potrivit datelor celor mai recente studii realizate de ANA, una din zece persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani a consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții. Se remarcă o încetinire a ritmului de creștere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepție făcând consumul de noi substanțe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populației tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârsta de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive. La nivel național, în rândul populației de 16 ani, unul din zece minori a consumat cel puțin o dată în viață un anumit tip de drog. Față de studiul anterior, se observă o scădere a proporției celor care au declarat consumul oricărui drog de-a lungul vieții, evidențiindu-se, însă, o rată crescută a celor care, după un consum experimental de droguri, aleg să continue acest tip de comportament. 

2 COMENTARII

  1. DSP, agenția unde și-au pus mahării nevestele, fiiicele și amntele să taie frunză la câini pe bani mulți? Nimeni nu știa de DSP dacă nu era plan-demia.

  2. Băsescule pe unde ești, banditule?! În anul 2008 ai cerut parlamentarilor pupincuriști din PDL (azi ”mari” PNL-iști!) să voteze consumul de etnobotanice în România! Bă Petrov-ul lui pește împuțit!…oare nu știai că un asemenea consum periculos pentru tineri, face parte din scenariul de rărire a populației României?…în sensul că induce tacit sterilitatea atât la băieți cît și la fete, pe termen mediu și lung? Tu cu Eba și cu toți acoliții voștri din perioada 2004-2012 rămâneți niște criminali pentru România, cum de fapt a cam devenit și Johanis!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.