Criza mondială şi căderea bursei ar putea să dăuneze şi afacerilor unora dintre cei mai cunoscuţi politicieni clujeni
În topul politicienilor care au avut de suferit în mod direct de pe urma devalorizării unor acţiuni conduce detaşat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Marius Nicoară.Pachetul de acţiuni deţinut de Nicoară la Banca Transilvania s-a devalorizat cu peste 116.000 lei.

Pe 8 octombrie întreaga Românie a fost şocată de comunicatul potrivit căruia aceasta a fost suspendată. În comunicat se preciza la acea dată că „în vederea menţinerii unei pieţe ordonate transparente şi echitabile, în data de 8 octombrie la ora 11.08 a fost decisă suspendarea şedinţei de tanzacţionare. Măsura a fost luată în condiţiile în care cele mai multe dintre acţiunile admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată organizată şi administrată de către BVB erau cotate la acel moment pentru valori situate cu mai mult de 12% sub preţurile de referinţă stabilite în şedinţa de tranzacţionare anterioară”. Dar, pentru liniştirea jucătorilor, reprezentanţii Bursei au asigurat că „la nivel intern economia României pastreaza în continuare un potenţial ridicat de dezvoltare de care pot beneficia companiile ale căror acţiuni sunt admise la tranzacţionare la BVB, iar autorităţile au dat asigurări că sistemul financiar autohton rămâne solid şi nu exista motive de îngrijorare profundă”.
În săptămâna care a trecut, în schimb, Bursa pare a se fi redresat uşor, iar Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a ieşit la rampă pentru a-i linişti pe români. Una dintre afirmaţiile sale era menită să stabilizeze situaţia celei mai mari bănci locale, Banca Transilvania.

Cu un ochi în Parlament, cu mâna pe buzunar

Curajoşi, unii dintre parlamentarii clujeni au mizat pe fler şi pe competenţele brokerilor şi au investit în acţiunile unor companii, de cele mai multe ori din zonă. Ideea nu a fost nicidecum neinspirată, dat fiind trendul ascendent pe care s-au aflat în ultimele luni afacerile din ţară, dar, din păcate, ultima perioadă a fost mai puţin propice tranzacţiilor de la bursă.

Dintre reprezentanţii Clujului în forul legislativ, Daniel Buda, Mate Andras şi Mircea Puşcă au trecute în declaraţiile de avere pachete de acţiuni.
Aşa cum era de aşteptat majoritatea reprezentanţilor judeţului au optat pentru titluri ale societăţilor locale. Astfel, Daniel Buda menţionează în declaratia de avere că deţine 83.910 acţiuni la Banca Transilvania. La începutul lunii iunie a acestui an, când deputatul democrat-liberal a semnat documentul cerut de Agenţia de Integritate, TLV erau apreciate la o valoare de 38.263 lei. În acea perioadă titlurile erau cotate undeva în jur de 50 de bani, acum, din păcate, din cauza fluctuaţiilor de la bursă preţul lor a scăzut la jumătate. Astfel, se poate aprecia că cei 38.263 de lei anunţaţi în iunie ar putea să fi devenit  18.000.
 
Coleg de Parlament şi de acţionariat, liberalul Mircea Puşcă deţine şi el un pachet destul de consistent de titluri ale Băncii Transilvania, de 431.386 de acţiuni, evaluate în aprilie 2008 la suma de 327.839, 68 lei. În ultima declaraţie, datată din luna august a.c., deşi numărul declarat de acţiuni este simţitor mai mare, de 748.051, preţul estimate al acestora este evident mai mic, de numai 220.615, 045 de lei. Pachetului TLV, achiziţionat în mare parte în anul 2006, din câte arată declaraţiile de avere ale deputatului i se adaugă un altul, puternic afectat de situaţia Bursei din ultima vreme. Mircea Puşcă este acţionar la SIF 2 Moldova, unde are, potrivit propriilor declaraţii 6.500 de acţiuni, cotate la sfârşitul verii la 9815 lei. Din păcate şi titlurile acestuia sunt în cădere liberă, acestea suferind în ultima vreme o depreciere puternică. Practic, dacă în luna aprilie acestea au fost evaluate la 16.770 de lei, în august acestea nu valorau mai mult de 9.815 lei.
 
Ulterior preţul lor a scăzut şi mai mult, săptămâna trecută oscilând undeva în jur de 80 de bani.
Mate Andras, deşi nu deţine acţiuni, afirmă că a făcut investiţii financiare la SIF Broker S.A. în valoare de 10.351,4 lei, în decembrie 2007.
Horia Uioreanu, unul dintre cei mai cunoscuţi liberali clujeni, deşi declară că nu deţine acţiuni, gestionează împreună cu soţia sa, potrivit Dreptului Familiei, pachetele pe care acestea le-a achiziţionat încă înainte de a se căsători. Potrivit anexei 3B, Uioreanu Rodica Elena era la data căsătoriei acţionară la Banca Transilvania, unde deţine 352235 titluri evaluate la 35223,5 lei. În iunie 2008. De a acea dată, acţiunile Băncii s-au depreciate, preţul lor ajungând la jumătate.

Cădere dureroasă pentru unii…

Majoritatea reprezentanţilor oraşului din Consiliul Local declară că nu sunt acţionari la vreo companie listată la Bursă sau prin Rasdaq. O excepţie este, însă, Petru Pântea care deţinea în luna iunie 5.316.812 acţiuni care valorau la acea dată 3.721.762 de lei, iar la SSIF Broker Cluj 236 778 acţiuni estimate la 401.993 lei.

Steluţa Racolţa este, surprinzător, cea mai curajoasă dintre cei care votează pentru binele judeţului. Ea a decis o serie de investiţii, multe în firmele clujene. Astfel, Steluţa Racolţa deţine 22.000 de acţiuni la Armătura S.A., cu o valoare de 8.096 lei, 76.000 la Broker S.A, evaluate la 45.600 lei, 12.500 laSIF “ Moldova, appreciate la 23.500 de lei şi  171.911 la Banca Transilvania, cu o valoare de 62.747,52 de lei. În declaraţia sa de avere, Racolţa afirmă că, din tranzacţii mobiliare a reuşit să obţină 2.917 lei.
Consilierul judeţean liberal, Eugen Cecan a declarat că deţine acţiuni ale unora dintre cele mai importante societăţi care operează în zonă. Pe lângă titlurile la modă printre clujeni, ale Băncii Transilvania, unde Cecan are 60.000 de titluri, în valoare de 20.100 de lei, el mai deţine 4.000 de acţiuni la Impact Contractor& Developer şi la Condmag. Chiar dacă cotaţiile Băncii Transilvania şi ale Impact au scăzut mult în ultima perioadă, cele ale Condmag par a o duce mai bine şi sunt într-o creştere uşoară. Spre deosebire de Imapct ale cărui acţiuni au scăzut în ultimul an, în urma unor fluctuaţii puternice, de la 1.100 la 0,04 lei. Practic, dat fiind faptul că declaraţia lui Cecan este semnată în vară, preţul parafat de acesta a scăzut probabil de mai bine de două ori.
Aşa cum era de aşteptat, fostul preşedinte al CJ Cluj, Marius Nicoară nu s-a eschivat în faţa marii provocări pe care o reprezintă jocurile de la Bursă. Renumit pentru flerul său, Nicoară a investit cu precădere în domeniul auto, fiind acţionar la unele dintre cele mai profitabile firme de profil, cum ar fi Compexit Trading, Compexit Group, Proton Auto, Seul Auto sau Top Car Impex. Oricum, încurajat de moda din partid, s-a aventurat şi pe tărâmul investiţiilor bancare şi a cumpărat 30.930.651 acţiuni TLV, a cărui valoare era de 23.100.00 lei la 1 iulie, când valoarea acestora oscila în jur de 0,50 lei. Practic, Nicoară a pierdut din cauza devalorizării acestora o sumă record de aproximativ 11.600.000…RON. Adică peste 116 miliarde de lei vechi.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.