Procurorii DNA au extins urmărirea penală faţă de senatorul Alexandru Cordoş (PSD) şi faţă de un om de afaceri, Mureşan Dorin Dumitru, care ar fi angajat-o pe fiica acestuia, Andreea. Procurorii vorbesc de alte două societăţi unde se făceau trafic de influenţă în famiglia Cordoş pentru angajări: Compania de Apă Arieş şi Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Transilvania Nord.

 

DNA a extins urmărirea penală

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus extinderea urmării penale faţă de suspecţii:

CORDOŞ ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată,

MUREŞAN DORIN DUMITRU, administrator al unor societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
– cumpărare de influenţă, în formă continuată,
– evaziune fiscală.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2013 – 2015, Cordoş Alexandru, în calitate de senator în Parlamentul României, în schimbul unor foloase necuvenite a pretins faţă de suspectul Mureşan Dorin Dumitru că are influenţă asupra unor persoane din conducerea Companiei de Apă Arieş şi Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) şi că va interveni pe lângă aceştia pentru câştigarea de către firmele administrate de omul de afaceri a unor proceduri de achiziţie publică organizate având ca obiect închirierea de utilaje.

 

Legăturile cu Compania de Apă Arieş

Influenţa pe care suspectul Cordoş Alexandru a pretins că o are pe lângă persoanele respective a fost una reală, firmele respective câştigând procedurile de achiziţie publică organizate de SISETN şi Compania de Apă Arieş.
Pentru „sprijinul” acordat, suspectul Mureşan Dorin Dumitru i-a remis în repetate rânduri suspectului Cordoş Alexandru, cu titlul de foloase necuvenite, diverse sume de bani al căror cuantum nu a putut fi stabilit în mod cert până în prezent.
Pentru disimularea provenienţei reale a unei părţi din banii remişi cu titlul de foloase necuvenite, omul de afaceri a angajat la una dintre firmele sale pe o rudă a suspectului Cordoş Alexandru, începând cu data de 19.11.2013, cu un salariu înscris pe statul de plată de 900 lei.

 

Angajaţii care nu au prestat

Probele administrate în cauză au relevat faptul că respectiva persoană nu a prestat până în prezent niciun fel de activitate în interesul societăţii comerciale angajatoare.
În cursul anului 2014, una din firmele administrate de suspectul Mureşan Dorin Dumitru a desfăşurat operaţiuni comerciale cu alte societăţi comerciale, privind printre altele şi închirierea de utilaje, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor legale prin evidenţierea în acte contabile sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, înregistrând achiziţii fictive, în scopul obţinerii de deduceri fiscale ilegale.

 

Cât este prejudiciul estimat de DNA?

Prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului de către firma administrată de suspectul Mureşan Dorin Dumitru, este de 238.327 lei, din care TVA 142.996 lei şi impozit pe profit 95.330 lei.

Suspecţilor Cordoş Alexandru şi Mureşan Dorin Dumitru, li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, arată DNA într-un comunicat remis presei.

 

Alexandru Cordoş, urmărit penal încă din aprilie

Senatorul PSD Alexandru Cordoş este un experimentat al urmăririi penale. El mai este urmărit penal într-un dosar în care finul său, Valentin Tătar, a fost deja condamnat definitiv după ce şi-a recunoscut vinovăţia. La începutul acestuia an, procurorii DNA au început urmărirea penală în cadrul unui dosar legat de trafic de influenţă. Nevasta senatorului a fost trimisă în judecată.

 

” Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii:

CORDOŞ MIHAIELA LUCIA, referent în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Cluj, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată (26 acte materiale),

CORDOŞ ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată (5 acte materiale),

CORDOŞ ANDREEA ALEXANDRA, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată (3 acte materiale).

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În intervalul noiembrie 2014 – prezent, suspecta Cordoş Mihaiela Lucia a pretins de la mai multe persoane foloase materiale necuvenite cuprinse între 1.000 – 10.000 lei, pentru ca, prin influenţa pe care ea şi soţul său, Cordoş Alexandru, o aveau asupra persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Cluj, Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi a altor instituţii publice, să obţină cumpărătorilor de influenţă posturi/locuri de muncă cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, juristconsult etc.
În perioada ianuarie – aprilie 2015, în activitatea sa infracţională suspecta Cordoş Mihaiela Lucia a fost sprijinită şi de fiica-sa Cordoş Andreea Alexandra, care cunoştea faptul că mama sa primea foloase necuvenite pentru a-şi trafica influenţa pe lângă diferite persoane din instituţiile mai sus amintite.
Concret, la data de 24 ianuarie 2015, la solicitarea mamei sale, suspecta Cordoş Andreea Alexandra s-a deplasat la locul de muncă al unei persoane şi i-a remis acesteia subiectele pentru proba orală a unui concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Cluj.
În alte două rânduri, suspecta Cordoş Andreea Alexandra a înapoiat unor persoane o parte din banii pe care mama sa îi primise pentru a-şi trafica influenţa pe lângă membrii comisiilor de examinare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Cluj .

În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Suspecţilor Cordoş Alexandru, Cordoş Mihaiela Lucia şi Cordoş Andreea Alexandra li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art.307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, arătau procurorii DNA într-un comunicat din aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.