Solutia de a produce carne în laborator, din celule stem, constituie, în viziunea lui cercetatorului olandez Mark Post, o alternativă la metodele tradiționale de obținere a cărnii: creșterea și sacrificarea animalelor. În contextul sporirii populației la nivel global, aceste metode devin ineficiente, neputând asigura necesarul de consum. În plus, costurile obținerii cărnii sunt destul de ridicate, iar procesul implică folosirea unor resurse importante, cum este apa.

Pentru a obține carnea pe care o va folosi la prepararea hamburgerului, cercetătorul olandez a avut nevoie de ani buni de muncă, iar costurile cercetării se ridică la peste 250.000 de euro. Bucata de carne din hamburger este alcătuită din 20.000 de bucăţi minuscule de ţesut pe care profesorul de fiziologie vasculară și echipa lui le-au cultivat în laborator timp de mai bine de trei luni.
 „Vacile sunt foarte ineficiente. Ele au nevoie de 100 de grame de proteină vegetală pentru a produce doar 15 grame de proteină animală, care poate fi mâncată de oameni. De aceea, trebuie să le oferim vacilor o cantitate foarte mare de hrană pentru ca apoi să avem şi noi ce mânca. Astfel, se pierde de fapt foarte multă mâncare. Obţinerea cărnii în laborator ne face mai eficienţi şi nu trebuie să sacrificăm vacile şi nici nu se mai produce metan”, a declarat Mark Post, citat de The Guardian.

Saptamana trecuta, la Londra, Post a pregătit şi a degustat primul hamburger din celule stem, în cadrul unei conferinţe. Evenimentul a putut fi urmărit  în transmisiune live pe internet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.