„Reabilitarea drumului Ic Ponor – Răchiţele reprezintă doar un punct, o etapă, în proiectul mult mai amplu care are în vedere dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport a judeţului”. „Proiectele noastre au în vedere transformarea Clujului într-o destinaţie turistică, ştiut fiind faptul că în acest moment specifice judeţului nostru sunt turismul de tranzit şi cel de business”. „Ne dorim ca viitorul stadion să reprezinte un spaţiu de civilitate şi din punctul de vedere al suporterilor”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, într-un interviu acordat Gazetei de Cluj.

Reporter: Consideraţi că bugetul de care dispune Consiliul Judeţean Cluj în acest an este suficient de mare pentru a putea satisface toate nevoile stringente ale judeţului? Mai mult, pentru ce capitole credeţi că ar fi trebuit să obţineţi fonduri suplimentare? Motivaţi.
Alin Tişe: Totdeauna este nevoie de bani mai mulţi. Dar, pentru acest an, cred că s-au alocat fonduri suficiente pentru a putea susţine dezvoltarea proiectelor prioritare ale judeţului. Este vorba despre construirea viitorului stadion din Cluj-Napoca, pentru care au fost alocate fonduri suficiente pentru lucrările care estimăm că se vor face în cursul acestui an. De asemenea, o sumă importantă a fost alocată pentru susţinerea proiectelor care vizează dezvoltarea Aeroportului Internaţional. O altă parte substanţială din fondurile pe acest an au mers spre susţinerea programelor de protecţie socială, Consiliul Judeţean având în subordine unităţile de învăţământ special şi centrele de protecţie a minorilor şi vârstnicilor. O atenţie deosebită a fost acordată, la alocările bugetare, investiţiilor în infrastructură, cu un accent pe asigurarea fondurilor necesare pentru reabilitarea drumurilor judeţene şi comunale. Nu au fost uitate nici lăcaşurile de cult, programele culturale sau parteneriatele cu zona nonguvernamentală.
 
Rep: Ce obiective socotiţi că nu vor putea fi realizate în acest an din actualul buget?
A.T.: Proiectele noastre sunt, în general, unele care se întind pe mai mulţi ani, fiind încadrate în proiecte de avengură. Împlinirea acestor proiecte depinde de bugetele multianuale, de alocări de fonduri guvernamentale, parteneriate, credite bancare, accesări de fonduri europene. Din acest punct de vedere consider că toate proiectele majore ale Consiliului Judeţean vor fi finalizate.
 
Rep: Ce părere aveţi despre reacţia jurnaliştilor referitoare la propunerea dumneavoastră de sprijinire a presei clujene? Vă aşteptaţi la o asemenea reacţie? Practic, ce presupune propunerea dumneavoastră?
A.T.: Nu ştiu la ce reacţii faceţi referire. Noi am încercat să venim în întâmpinarea presei clujene, care trece şi ea printr-o perioadă nefastă din cauza efectelor crizei economice. Vom iniţia o serie de dezbateri pentru a găsi, împreună cu reprezentanţii presei, modalităţile de colaborare în acest sens. În niciun caz nu s-a pus problema subordonării, în vreun anume fel, a politicii editoriale a mass-mediei clujene.
 
Rep: Cum vedeţi importanţa drumului Ic Ponor- Răchiţele? Credeţi că dezvoltarea infrastructurii este importantă în judeţ?
A.T.: Principalul argument în faţa investitorilor constă în calitatea infrastructurii. Mai mult, programele de dezvoltare a infrastructurii permit dezvoltarea altor programe durabile, care vizează modernizarea judeţului nostru. Reabilitarea drumului Ic Ponor – Răchiţele reprezintă doar un punct, o etapă, în proiectul mult mai amplu care are în vedere dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport a judeţului.
 
Rep: Care consideraţi că sunt priorităţile judeţului în momentul de faţă în ceea ce priveşte infrastructura? Autostrada Transilvania sau centurile Clujului?
A.T.: Noutatea cu care am venit noi în această importantă problemă se referă la viziunea integrată a dezvoltării infrastructurii de transport. Aceasta înseamnă că nu se pot face ierarhizări între proiecte. Toate sunt importante, la infrastructura rutieră adăugându-se şi proiectele care vizează dezvoltarea Aeroportului, în aşa fel încât zona judeţului nostru să devină un centru de referinţă pentru această parte a ţării din punct de vedere al transportului.
 
Rep: Care credeţi că sunt principalele puncte în care judeţul Cluj s-ar putea dezvolta în ceea ce priveşte turismul? Care sunt planurile Ministerului Turismului şi ale Consiliului Judeţean Cluj pentru dezvoltarea judeţului?
A.T.: Noi am realizat deja o centralizare a tuturor proiectelor care vizează dezvoltarea turismului în judeţul nostru. Ştim ce proiecte au în vedere toate unităţile teritorial-administrative din judeţ. De altfel, acestea au fost promovate şi în atenţia Ministerului Turismului, cu care avem o colaborare deosebită. Proiectele noastre au în vedere transformarea Clujului într-o destinaţie turistică, ştiut fiind faptul că în acest moment specifice judeţului nostru sunt turismul de tranzit şi cel de business. Avem în vedere programe de promovare a argumentelor turistice ale zonei noastre, inclusiv realizarea unor puncte de informare turistică, amplasate la toate intrările din judeţ.
 
Rep: Consideraţi că dezvoltarea „culturii” fotbalistice este o prioritate pentru judeţ? Care credeţi că vor fi efectele pozitive ale investiţiei în noul stadion?
A.T.: Prioritară pentru administraţia judeţeană este susţinerea sportului în general, nu doar a fotbalului. De altfel, viitorul stadion, care va respecta normele FIFA şi UEFA, va fi conform şi cu normele federaţiilor internaţionale de atletism sau alte sporturi. Evident, şi fotbalul va avea de câştigat prin construirea viitorului stadion. Construirea acestuia va duce la intrarea Clujului în circuitul marilor competiţii, cu efecte benefice şi pentru turism sau alte domenii conexe. Noul stadion va putea face faţă cerinţelor unor competiţii de anvergură naţională sau internaţională.
 
 
Rep:  Prevedeţi că suporterii echipei „U” Cluj vor reacţiona altfel la meciurile pe care echipa le va disputa acasă pe noul stadion? Este nevoie de o civilizare a fenomenului fotbalistic? Practic, ce va aduce bun realizarea noului stadion?
A.T.: Ne dorim ca viitorul stadion să reprezinte un spaţiu de civilitate şi din punctul de vedere al suporterilor. Dar stadionul va fi al tuturor clujenilor, nu doar al unei echipe de fotbal. În general, suporterii clujeni sunt civilizaţi, este suficient să observaţi atmosfera de la baschet, handbal sau alte sporturi. În ceea ce priveşte fotbalul, ne confruntăm cu situaţii punctuale neplăcute, dar sper ca acestea să se corecteze în timp.
 
 
Rep: Cum vedeţi colaborarea dintre PDL şi PSD în cadrul actualei coaliţii de guvernământ ? Dar menţinerea relaţiilor pe perioada anilor viitori de guvernare? Oare actuala guvernare îşi va duce mandatul la bun sfârşit?
A.T.: Actul de guvernare trebuie pus doar în slujba intereselor cetăţenilor. Ne-am asumat împreună un mandat pe care trebuie să îl împlinim. Sunt convins că membrii coaliţiei de guvernare au maturitatea necesară pentru a-şi duce la bun sfârşit misiunea.
 
 
Rep: Ce gândiţi despre importanţa construirii unei filarmonici pentru situaţia economică actuală a Clujului? Cât de mare credeţi că este dorinţa clujenilor de a recepta cultură?
A.T.: Nu sunt eu în măsură să cuantific interesul pentru cultură al clujenilor. Însă este de notorietate faptul că aici este un interes mai mare pentru acest domeniu decât în multe alte părţi. Avem o tradiţie în acest sens, iar valoarea de centru cultural al Clujului nu poate fi contestată de nimeni. Construirea unui sediu nou pentru Filarmonică va reaşeza această importantă instituţie de cultură pe locul pe care şi l-a câştigat de-a lungul timpului prin profesionalismul actului de cultură prestat.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.