Alina Gorghiu, ministrul Justiției din România, a declarat că fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, ar putea fi adus în țară pentru executarea pedepsei abia în primăvara anului viitor.

Dar raportează că numai în 2023, 150 de fugari au fost arestați în Germania.

Alina Gorghiu: „150 de fugari extrădați din  Germania”

Ministrul Justiției adaugă că 100 de persoane au fost extrădate din Italia.

Dar Alina Gorghiu susține că procedura nu este atât de simplă. Dacă persoane acuzate pentru infracțiune și capturate în țări străine resping procedura simplificată de extrădare în România în doar 10 zile, rămâne pe seama executării mandatului european de arestare care poate dura 60 de zile.

„Dacă persoana respectivă nu agreează procedura simplificată, decizia definitivă privind executarea mandatului european de arestare se ia în termen de 60 de zile de la data arestării persoanei căutate. Nu vă dau termene pe care mi le imaginez. Mai există o excepție, în cazuri particulare, excepționale, când mandatul nu poate fi executat în acel termen, autoritatea judiciară de executare e obligată să ne informeze pe noi, instanta din Cluj, în cazul domnului Chereches, indicând motivele si în acest caz termenul poate fi prelungit cu 30 de zile suplimentare”, a mai spus Gorghiu.

Ministrul a mai explicat într-un interviu acordat postului de televiziune Digi24 și despre judecata mandatului de arestare european.

Gorghiu spune că Cherecheș ar putea fi adus în România abia în primăvara anului viitor:

Judecata mandatului european de arestare se face la instanța din Germania, iar termenele se pot stabili exclusiv de instanța de judecată pe baza prevederilor legale, indiferent de ce vă spun eu sau avocații. Există un singur cadru normativ european în baza căruia se stabilesc procedurile pe mandatul european de arestare. (…) o decizie cadru din 2002 și spune așa – „un mandat european de arestare se soluționează și se execută în regim de urgență”.

Ministrul spune că predarea unui fugar nu este lăsată în stare latentă, fără să fie judecată, de către niciun stat european.

„Mandatul european de arestare și procedura este o chestiune de încredere între statele membre ale UE”, a explicat Gorghiu, care a adăugat că dacă nu există măsuri pentru a împiedica o persoană condamnată să părăsească țara, „nu ai ce să-i faci(…). Nu putem să arestăm toți cetățenii români de frică că fug”. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.