Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest Cluj au efectuat un control la restaurantele din Vivo mall Cluj-Napoca. În urma acțiunii, a fost suspendată activitatea a cinci restaurante, iar echipa de control a aplicat 25 de amenzi contravenţionale, în cuantum de 335.000 lei.
Pe data de 04.01.2023, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest Cluj a derulat o serie de acțiuni de control la 21 de operatori economici care își desfășoară activitatea în zona de food-cort din incinta mall-ului Vivo, din Cluj Napoca.
Verificările s-au efectuat ca urmare a unei reclamații referitoare la neinformarea consumatorilor cu privire la substanțele posibil alergene, urmărindu-se modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.
Ținând cont de neregulile constatate, echipa de control a aplicat următoarele sancțiuni:
- 25 amenzi contravenţionale, în cuantum de 335.000 lei
- 16 avertismente
- oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 15.000 de lei
- ținând cont de deficiențele constatate, doi operatori economici au decis oprirea voluntară a activității, până la remedierea abaterilor
- oprirea temporară a prestării serviciilor în cazul a 3 operatori economici până la remedierea deficiențelor, respectiv: La Casa Ristorante Pizzeria Pane Dolce SRL, JFK Burger RD SRL, Lunch Box SRL.
Principalele nereguli au fost:
- identificarea unei importante cantități de excremente de rozătoare, în spațiul de depozitare al făinii
- folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu praf în exces, rugină, chedere rupte și corpuri străine
- comercializarea unor produse cu data limită de consum/data durabilității minimale depășită
- depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare și apelor minerale
- comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate
- folosirea unor vitrine frigorifice destinate băuturilor pentru depozitarea produselor alimentare
- lipsă menționării alergenilor, a declarației nutriționale la toate preparatele expuse spre comercializare
- comercializarea unor produse cu modificări organoleptice
- afișarea unei liste incomplete a ingredientelor
- folosirea unor materii prime cu arsuri de congelare în exces
- schimbarea stării termice a materiilor prime și semipreparate
- nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor.