Din 23 septembrie, farmaciile care practică prețuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de către Ministerul Sănătăţii vor risca sancţionarea cu amenzi și anularea autorizației de funcționare.

Mai exact, în Legea farmaciei nr. 266/2008 este introdus un nou articol potrivit căruia constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei şi anularea autorizaţiei de funcţionare, următoarele fapte:

  • eliberarea de medicamente de către unitatea farmaceutică în lipsa aprobării preţului de producător de către Ministerul Sănătăţii, în conformitate cu prevederile legale, cu excepţia situaţiei neaprobării preţului în termenul legal;
  • practicarea de către unităţile farmaceutice a unor preţuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de către Ministerul Sănătăţii, în conformitate cu prevederile art. 890 din Legea nr.95/2006.

O altă prevedere importantă nou introdusă se referă la sancţionarea lipsei farmacistului, respectiv a asistentului din farmacie/ drogherie. Această faptă va constitui contravenţie (dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată, potrivit legii penale, infracţiune) şi se va sancţiona iniţial cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei. În cazul repetării abaterii în decurs de 3 ani de la aplicarea primei sancţiuni, se majorează amenda (de la 50.000 lei la 100.000 lei) şi se anulează autorizaţia de funcţionare, informează News.ro.

De reţinut că, potrivit art. 15 din Legea nr. 266/008, farmacia comunitară funcţionează numai în prezenţa cel puţin a unui farmacist, care îşi exercită personal profesia, neputând fi înlocuit de o persoană de o altă profesie. Regula se aplică şi în cazul drogheriei, care poate funcţiona numai în prezenţa a cel puţin unui asistent medical de farmacie sau a unui farmacist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here