Firmele clujene cu cele mai bune rezultate au fost premiate de catre Camera de Comert si Industrie Cluj. Cele mai multe firme cu rezultate deosebite au fost în domeniul constructiilor. Multe dintre firmele câstigatoare sunt aceleasi din anii precedenti.  

Anul 2007 a fost un an plin pentru economia româneasca. În ultimele douasprezece luni, tranzactiile private au dominat, atât ca volum, cât si ca valoare, afacerile din România. La nivel national piata de energie, IT&C si serviciile financiare au adus cele mai mari profituri în 2007.

Camera de Comert si Industrie Cluj a prezentat, recent, firmele cu cele mai bune rezultate din anul 2006. CCI Cluj a stabilit clasamentul luând în considerare urmatoarele elemente din situatiile financiare: cifra de afaceri neta, productia vânduta, profitul din exploatare, cheltuielile cu personalul, pierderile din exploatare, cheltuielile privind amortizarile si provizioanele pentru deprecierea imobilizarilor corporale sau necorporale, datoriile restante la buget, profitul curent, cresterile activelor si rezervelor, numarul mediu de angajati etc.

Fata de 2006, productia industriala a crescut cu aproximativ 5,8%, potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica.

Nu au participat, însa, la competitie regiile autonome, societatile bancare sau de intermediere financiara, de asigurare sau reasigurare, casele de schimb valutar, societatile al caror obiect de activitate consta în jocuri de noroc  si pariuri, cele din domeniul învatamântului, precum si grupurile de interes economic.

Marile firme din Cluj ramân în Top

Statisticile Camerei de Comert au relevat faptul ca multe dintre firmele care în anii trecuti s-au clasat pe primele locuri în topuri, si în acest an au ocupat aceleasi pozitii. Nu mai putin de 30 de firme s-au clasat în ultimii cinci ani pe podium , iar 92 au fost medaliate trei editii la rând, cu medalii de aur, argint sau bronz.

Cea mai importanta firma din Cluj a fost desemnata, în urma evaluarilor analistilor din judet, Terapia SA. Compania producatoare de produse farmaceutice este câstigatoarea locului I de la sectiunea „Întreprinderi mari”. De altfel, în urma cu câteva luni, Terapia Ranbaxy a aparut în topul  revistei „ Capital”, „Companii la care merita sa lucrezi,, clasându-se pe locul al 63-lea si a obtinut cel mai mare punctaj la categoria „Conditii de dezvoltare profesionala”.

Unitatea de productie din Cluj a celei mai mari companii de produse farmaceutice generice din România, Terapia Ranbaxy, este urmata în topul Camerei de Comert de catre compania Farmec S.A, principalul ofertant de pe piata autohtona de produse cosmetice.

În primele noua luni ale anului, Farmec SA a înregistrat o crestere a productiei de 14% fata de aceeasi perioada a anului precedent, având o cifra de afaceri de 15,5 milioane de euro. Profitul înregistrat de catre firma clujeana a fost de doua milioane de euro. De asemenea, potrivit datelor companiei, un procent deloc neglijabil de 12% din productie este destinata exportului.

Pe locul al treilea la categoria „Întreprinderi mari” s-a clasat Napochim S.A, firma fanion pentru judet înca din perioada comunista, retehnologizata ulterior, specializata în producerea si prelucrarea maselor plastice.

Înfiintata în anii '50, firma S.C. Napochim S.A. s-a dezvoltat si a realizat un progres continuu, având, în prezent aproximativ 400 de angajati si cca. 3.500 de produse în nomenclator. S.C. Napochim S.A. este una dintre cele mai importante firme prelucratoare de mase plastice din România. Dupa 1989, compania clujeana a fost obligata sa se adapteze economiei de piata, sa mizeze pe modernizarea tehnologiei si asimilarea de noi produse, aliniate standardelor europene, fapt care a condus la deschiderea unor perspective noi si la colaborarea cu o serie de firme importante din strainatate.

Expansiunea companiilor mici si mijlocii

Dezvoltarea fara precedent din domeniul constructiilor a condus la expansiunea unor ramuri adiacente. Astfel firmele ISOPOR SRL si PARMUR SRL, ambele ofertante de materiale pentru constructii, izolante sau finisaje, conduc în clasamentul întreprinderilor mijlocii.

Clasata pe primul loc în aceasta ierarhie, ISOPOR SRL este una dintre firmele specializate în producerea de placi termoizolante din polistiren expandat. Înfiintata în anul 1998, cu capital exclusiv strain, în Cluj-Napoca, firma a deschis, ulterior, un al doilea punct de lucru în capitala.

Parmur SRL, firma care s-a clasat pe locul al II-lea la aceasta categorie, functioneaza la Turda, ca reprezentanta a firmei englezesti cu acelasi nume înfiintata în 2004 si este specializata în producerea si comercilizarea de produse si materiale destinate amenajarilor interioare si exterioare.

Remarcata cu ocazia decernarii premiilor Camerei de Comret si Industrie Cluj a fost si activitatea S.C. Farmec Plast S.A., ocupanta locului al treilea în topul întreprinderilor mijlocii. Firma a fost înfiintata în anul 1999 prin desprinderea sectiei de prelucrare a maselor plastice din cadrul SC Farmec SA.

SC Farmec Plast SA este axata pe fabricarea si decorarea ambalajelor din mase plastice pentru produsele din industria cosmetica. Desi colaboratorul consacrat al firmei este SC Farmec, din care s-a desprins în urma cu opt ani, firma furnizeaza ambalaje pentru companii, multe foarte cunoscute, din întreaga lume.

Camera de Comert a mai acordat cinci mentiuni firmelor Technic Glass SRL, Bellplast SRL, Societatii Comerciale de Produse Ceramice S.A., din Gherla, Cerasind S.A., din Turda si Porcelain Manufactures SRL.

În topul intreprinderilor mici, conduce tot o firma a carui domeniu de activitate este legat de cel al constructiilor, San Siro Impex SRL.

Cu numai 12 angajati, San Siro Impex SRL activeaza pe piata termosistemelor, a vopselelor si a chiturilor.

Dezvoltarea cercetarii si a tehnologiei

Considerat ca fiind unul dintre domeniile în care s-au realizat progrese remarcabile, cercetarea si tehnologia informatiei au fost prima categorie premiata de catre CCI Cluj. Pe primul loc, la categoria întreprinderi mici, s-a clasat Institutul de Studii Sociale, Sondaje Marketing si Publicitate, Metro Media Transilvania SRL, nume binecunoscut pe piata media, de cercetare sociologica si publicitate.

Desi în ultima perioada sondajele de opinie au fost în mod repetat contestate, la fel ca si profesionalismul firmelor de gen, la Metro Media Transilvania au apelat unii dintre cei mai importanti actori de pe scena politicii, mediei si economiei nationale, precum Banca Transilvania, European Drinks, Terapia, Napolact, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Institutul pentru Politici Publice, Consiliul National al Audiovizualului, Radiodifuziunea Româna, Media Pro International, Televiziunea Româna, Vitrina Advertising, Banca Mondiala România, PSD, PNL sau Guvernul României, demonstrând ca obiectul muncii socilogilor si analistilor media nu este, înca, de loc anacronic sau depasit.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, care desemna ca principal motor pentru cresterea industriala din ultima perioada majorarea productiei din domeniul tehnologiei si comunicatiilor, acestea au cunoscut o crestere de aproximativ 63%, fata de aceiasi perioada a anului precedent. Pentru acest segment economic au fost premiate, la categoria microîntreprinderi, Interactiv Business SRL si QSound Soft SRL.

O alta firma ocupanta a primului loc, la categoria întreprinderi mici, este Intend Computer SRL. Dupa ce în anii trecuti firma ocupase locurile doi si trei, actualmente a reusit sa se situeze pe prima pozitie, surclasând celelate concurente care se ocupa cu distribuirea de componente pentru calculatoare sau programe de profil.

Intend Computers SRL a surclasat o alta firma cunoscuta din domeniul IT, EBS Consulting SRL, ocupanta locului al 45-lea din topul Revistei „ Capital”, „ Companii pentru care merita sa lucrezi”.

Net Brinel SA si-a adjudecat premiul pentru cea mai meritorie companie mijlocie din domeniul IT. Brinel si-a început activitatea în anul 1991, în Cluj-Napoca, fiind în prezent unul din principalii furnizori români de solutii informatice la cheie, prin integrarea de software, hardware si comunicatii si oferirea unui pachet complet de servicii. De asemenea, BRINEL s-a impus pe piata româneasca de IT ca producator de calculatoare si ca dezvoltator si implementator de aplicatii software pentru managementul afacerilor. Cu o cifra de afaceri ce se apropie de 25 milioane de euro, în 2007, si 150 de angajati, firma a surclasat alte nume cunoscute din domeniu ca Regocons sau ISDC România.

Industria alimentara în impas?

Desi vânzarile de alimente si tutun s-au majorat simtitor în România, judetul Cluj nu pare a fi un fanion al industriei de gen. Multe dintre marile fabrici din domeniul alimentar al Clujului sunt în declin, iar noile aparitii din sector nu au înca forta de a le concura pe putinele firme ramase în competitie.

Napolact SA conduce în topul întreprinderilor mari, fara însa a fi avut vreun concurrent real si fara a exista un loc second la aceasta categorie, întreprinderi mari din sectorul alimentar.

Ofertantul de produse lactate Napolact SA,a carui pachet majoritar de actiuni este detinut de catre Friesland Foods România, din 2004 este unul dintre cei mai importanti si mai vechi jucatori de pe piata de gen.

În anul 2006 fabricile Napolact din Baciu, Huedin si Taga, prelucrau peste 45 milioane de litri de lapte. În ultimul an, cifra de afaceri a firmei a fost de 49 milioane de euro si, în cadrul Napolact SA, lucrau 480 de angajati.

De asemenea, numai în primul semestru al lui 2007 filiala locala a grupului olandez Friesland Foods a înregistrat o cifra de afaceri de 63 de milioane de euro, cu 16% mai mare fata de cel raportat în perioada similara din 2006, ceea ce anunta ca va avea rezultate foarte bune si, eventual, un loc fruntas si în topul care va fi realizat peste aproximativ zece luni.

O alta categorie din domeniul industriei alimentare, delimitata de catre Camra de Comert si Industrie Cluj, a fost cea a întreprinderilor mijlocii, dominata de C I A Aboliv SRL, din localitatea Mihai Viteazu. Surpriza la aceasta categorie este ca doua firme de traditie ale Clujului, Panemar Morarit si Panificatie SRL si Feleacul SA au obtinut doar…mentiuni.

Evident, Feleacul SA se confrunta cu probleme serioase. În raportul de activitate pentru ultimul an, sunt consemnate esecuri importante în ceea ce priveste nerealizarea vânzarilor prevazute. Din volumul propus la începutul anului doar 80% a fost realizat în 2006. Pentru 2007, s-a reusit, totusi, achizitionarea unei mori si a achizitionarii de autoturisme noi, ceea ce face posibila o eventuala crestere a productivitatii si vânzarilor pentru 2007.

Vedetele anului 2007- constructiile

Aflate într-o expansiune evidenta, firmele de constructii au înregistrat rezultate deosebite în anul care a trecut. De asemenea, pentru anul urmator, luând în considerare numarul autorizatiilor eliberate în ultima perioada, se poate afirma ca  întreprinderile din domeniul constructiilor vor avea rezultate uimitoare. Fata de alte categorii, în cea a constructiilor lupta a fost acerba, toate locurile topurilor fiind ocupate.

Surprinzator este faptul ca multe dintre firmele premiate, mai ales la categoriile microîntreprinderi si întreprinderi mici, apar în evidenta Camerei de Comert si Industrie ca fiind “firme de apartament, care dupa deschiderea noilor perspective din domeniu au cunoscut cresteri spectaculoase pe toate planurile, atât ca venituri, cât si ca numar al angajatilor si a realizarilor .

Cele mai eficiente firme din domeniul constructiilor au fost desemnate ACI Cluj SA si ASA Cons SRL din Turda, urmate de SC Napoca SA.

ACI Cluj este una dintre firmele de traditie din Cluj. În ultimii ani, cifra de afaceri a antreprizei s-a triplat, desi numarul angajatilor a scazut sensibil.

Ocupanta locului al doilea, ASA Cons România SRL, are sediul în Turda si în momentul înfiintarii a profitat de criza de ofertanti de prefabricate de pe piata româneasca pentru a se impune. Explozia de magazine de retail, care a urmat deschiderii primelor hypermarketuri, Metro, a fost elementul care a favorizat dezvoltarea firmei de la turdene, filiala a companiei omonime maghiare.

Cu capital integral românesc, SC Napoca a aparut în urma destramarii fostului Trust de Constructii si Montaj Cluj, în 1991. Bilantul firmei arata ca Napoca SA a înregistrat în anul precedent profituri cu aproximativ 30% mai mari fata de cele din anul precedent. Si, pentru primele luni ale anului 2007, societatea a anuntat cresteri semnificative ale cifrelor de afaceri: Acestea, precum si contractele importante pe care le are cu companii private sau cu institutiile Statului va face din Napoca S.A. un candidat important la premiile si de anul viitor ale CCI Cluj din domeniul constructiilor.

Divertisment si turism de top

Desi oferta din turism este relative bogata fata de anii precedenti, foarte putine firme au întrunit conditiile pentru a aparea în clasamentele celor mai buni ofertanti din domeniu. Singurul obiectiv turistic remarcat, în acest sens, a fost Salina Turda.

De asemenea, dintre agentiile de turism, Calibra Invest SRL, pentru categoria firmelor mici si Eximtur SA, pentru cele mijlocii au fost singurele nominalizate din acest an.

O constanta clasamentelor de gen pare sa fie, însa, firma AB Onix SRL, câstigatoare în cinci editii consecutive a pozitiei întâi în topul întreprinderilor mijlocii din domeniul hotelier.

Economia Clujului la ora bilantului

În judetul Cluj au fost înmatriculate, în 2006, aproximativ 71.000 de societati, dintre care 4.451 cu investitori straini.Majoritatea dintre acestea, 70.482, sunt înfiintate cu capital privat si doar în aproximativ 350 dintre acestea este implicat Statul, într-o mai mare sau mai mica masura.

În urma bilantului de sfarsit de an s-a constatat ca economia Clujului se afla în expansiune. În consecinta, în ultimii ani, volumul exporturilor s-a triplat. Cu toate acestea, în anul precedent, volumul importurilor a fost mai mare decât cel al marfurilor vândute în exteriorul tarii.

Cel mai important exportator clujean, pentru anul care a trecut, a fost considerat Automobile Componente Electrice SRL, parte a unui consortiu european specializat în producerea si comercializarea componentelor pentru automobile, cu sediul în Spania, la Zaragoza.

Compania europeana a fost urmata de firma Sortilemn din Gherla. Cu peste 1.000 de anagajati si o cifra de afaceri de peste 25 milioane de euro, societatea gherleana produce pentru grupul Ikea (Suedia) sau Becker din Germania, care patroneaza cele mai mari magazine si expozitii de profil din Europa. Potrivit surselor Sortilemn, 97% din productia firmei este destinata exportului.

O alta firma clujeana premiata a fost Eckerle România SRL, membra a consortiului german cu acelasi nume. Operând în domeniul constructiilor metalice, filiala Eckerle România, furnizoare oficiala pentru compania Bosch, din anul 2001, a fost deschisa în  2002, la Cluj, fiind una dintre cele mai importante firme de profil din tara.

Din pacate, nici pentru 2007 situatia nu pare a se îmbunatati, Clujul importând, în continuare cu mult mai mult decât exporta. Deficitul commercial a fost, numai pentru primele noua luni ale anului 2007, de aproximativ 15.080 milioane de euro, cu 5.500 milioane mai mult decât în aceasi perioada a anului precedent.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.