Războiul din Ucraina va escalada și va deveni mondial la începutul anului viitor, susține Martin Armstrong, cel mai bun analist de cicluri de sentiment. Acesta a afirmat în cadrul unui podcast că „guvernele statelor vestice ar dori să mascheze deficitele bugetare cronice, impasul datoriilor și falimentul sistemului de pensii din Europa antrenând o conflagrație planetară, este opinia acestuia. Băncile centrale au pierdut controlul asupra economiei. Urmează o perioadă de penurie. Capitalurile vor migra către America”.

Cel care și-a câștigat notorietate în piețele financiare internaționale acum peste 30 de ani, când a prezis cu precizie de o zi Crahul bursier din 1987, nu vede atât problema la Vladimir Putin și la agresiunea împotriva Ucrainei, cât chiar în Occident. „Cresc presiunea asupra a orice există sub soare. Vestul are nevoie de Al Treilea Război Mondial”, susține acesta într-un interviu pentru podcastul USAWatchdog.

În Europa, în mod particular, criza este gravă pentru că dobânzile sunt mici, iar, la rate de inflație ridicate, fondurile de pensii nu au unde să găsească plasamente care să ofere randamente comparabile. Amintind că acestea au nevoie de câștiguri bursiere de 8% numai ca să se mențină la pragul de rentabilitate, Armstrong este fără echivoc: „Nu este vreun fond de pensii solvabil în Europa la acest stadiu al jocului.” De aici vin și surse de destabilizare geopolitică: „Dacă vor sfârși prin a da faliment, vom avea milioane de oameni cu furci luând cu asalt parlamentele. Pentru a evita asta, au nevoie de război.”

În opinia lui Armstrong, care prin Princeton Economics a fost consultant pentru Trezoreria SUA acum un sfert de veac, acesta ar fi resortul pentru care lideri occidentali precum Joe Biden sau Emmanuel Macron fac totul pentru a provoca Rusia. „Totul este propagandă. Îl zugrăvesc pe Zelinski drept un erou. Nu este! Tot ce trebuia să facă era să-și ia mâinile de pe Donbass și Crimeea”, mai clamează analistul financiar, care în anul 1998 a fost citat de Financial Times anticipând falimentul Rusiei, care a venit doar câteva luni mai târziu.

„Economia financiară globală a fost distrusă”, rezumă deznodământul Armstrong. „Sistemul permitea tuturor să comunice, să facă plăți; totul s-a sfârșit. Globalizarea – așa cum am știut-o – a fost deliberat distrusă. Înțeleg acești oameni ce au făcut cu adevărat sau este doar prostie?! Doar că nu poți să pui totul la loc acum…”, mai spune el.

„Inițial, dolarul va merge în sus, nu în jos, pentru că Europa este cu cel mai mare risc să aibă tancuri pe stradă. Toți cei care au măcar o jumătate de creier o să înceapă să miște capitalurile”, spune Armstrong, care în anii 2009-2010 a anticipat corect ciclul multianual de creștere al economiei globale, încheiat în 2020.

Sursa: Profit.ro

Citește și: Un consilier local USR a intrat în istorie: „Mi s-a dat cea mai mare amendă primită vreodată în comuna Jucu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.