Doi politicieni clujeni, Mate Andras (UDMR) şi Steluţa Gustica Cătăniciu (ALDE) au cerut ca inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) să fie cercetaţi penal pentru abuz în serviciu. Chiar dacă instanţele i-au condamnat penal, definitiv şi irevocabil, pe cei doi politicieni clujeni, ei nu au întâmpinat nici o problemă în a-şi exercita calitatea de deputat. Mai mult, Cătăniciu  a fost desemnat să ocupe una dintre funcţiile de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Mate Andras a fost găsit incompatibil pentru că şi-a angajat soţia la biroul lui de deputat, iar Cătăniciu pentru că a votat o hotărâre de consiliu local care viza o societate de unde ea era remunerată pentru prestaţia de avocat.

 

Săptămâna trecută, în şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, înaintea votului prin care Petre Roman şi-a reluat mandatul de deputat, deputatul clujean Mate Andras a cerut ca odată cu Hotărârea privindu-l pe Roman să fie sesizate şi organele de cercetare penală, în speţă Parchetul ÎCCJ, pentru abuz în serviciu în cazul funcţionarilor Agenţiei Naţionale de Integritate.

„Ce se va întâmpla cu acele adrese trimise de către ANI în care insista în mod obligatoriu să constatăm încetarea mandatului domnului Petre Roman? Se formulează vreo plângere penală pentru abuz în serviciu? Dacă nu, eu propun ca automat în Hotărârea de revocare să sesizăm şi organele de cercetare penală pentru abuz în serviciu. Sper că organele de cercetare penală citesc, de exemplu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – acest proces-verbal al şedinţei de astăzi şi va constata că într-adevăr, pentru infracţiunea de serviciu abuzul în serviciu prevăzut de art.297 din noul Cod penal, nici nu trebuie plângere prealabilă ci, din oficiu, are obligaţia de a cerceta şi a trage la răspundere persoana vinovată”, a spus deputatul.

În discuţie a intervenit şi Steluţa Gustica Cătăniciu, care a amintit că membrii Comisiei juridice au fost amendaţi pentru că au tergiversat punerea în aplicare a deciziei privind mandatul lui Petre Roman, însă toţi au câştigat apoi în instanţă şi au primit banii înapoi.

„Cred că ar trebui să fim mult, mult mai atenţi şi aş vrea să vă spun că foarte mulţi colegi de-ai noştri, inclusiv colegi parlamentari care se judecă cu Agenţia Naţională de Integritate, inclusiv avocaţi care îi reprezintă, am senzaţia de foarte multe ori că nu cunosc legea, ca să nu mai vorbesc de judecătorii Înaltei Curţi, care dau sentinţele aşa, în funcţie de numele fiecăruia şi  în funcţie de alte atribuţii pe care le au”, a declarat Cătăniciu în cadrul şedinţei.

De curând, în urma împărţirii ”ciolanului” politic de după vacanţa parlamentară, Steluţa Gustica Cătăniciu a fost desemnată să ocupe una dintre funcţiile de vicepreşedinte al Camerei deputaţilor. Astfel, desemnarea lui Cătăniciu arată clar că PSD-ul, care deţine conducerea camerei este dispus să facă alianţă cu ALDE pentru alegerile parlamentare care se apropie.

mate-andras

Deputatul care îşi punea soţia la muncă de birou

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, de instanţa supremă, în dosarul în care este acuzat că şi-a angajat soţia la Parlament, iar aceasta a obţinut astfel venituri de 5.508 lei.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ca deputatului să îi fie suspendată pedeapsa pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni, care se va socoti de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, potrivit deciziei instanţei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi.

În septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-au acuzat de conflict de interese.

„Mate Andras Levente, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a formulat cererea de angajare a soţiei sale la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru soţia sa în cuantum de 5.508 lei”, arăta Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost deschis după ce, în septembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul instanţei supreme să cerceteze un posibil conflict de interese în cazul deputatului Mate Andras Levente.

Mate Andras Levente a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 – 1 ianuarie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, arăta atunci ANI.

 

ANI a prins o Steluţa cu incompatibilitatea

Steluţa Cătăniciu a fost cercetată de inspectorii ANI pentru o situaţie de incompatibilitate. După ce a făcut parte din cadrul administraţiilor judeţene şi locale din Cluj, Cătăniciu este acum deputat liberal şi vicepreşedintele comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Ea a fost declarată incompatibilă de inspectorii de Integritate în urma unei sesizări de incompatibilitate care i s-a făcut în perioada în care ea era consilier local în cadrul Primăriei Cluj Napoca.

“S-a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încheiat cu SOCIETATEA COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societăţii în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj.

La data de 18 iunie 2008, a fost validat mandatul lui CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, pentru perioada 2008-2012. CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a reprezentat în instanţă interesele SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, prin contractele de asistenţă juridică încheiate la data de 22.04.2008, şi, respectiv, 05.05.2009. Pentru contractele încheiate, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încasat suma de 8.000 Lei. Părţi în litigiu au fost Societatea Cooperativa Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Comisia de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestiri servicii din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj.

În perioada 27.06.2008 – 04.11.2008, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a deţinut calitatea de membru al Comisiei de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii, comisie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj. CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, deşi avea un interes patrimonial personal în problema supusă dezbaterilor, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca”, arată raportul inspectorilor ANI.

 

Deputaţii strâng rândurile când aud de incompatibilitate

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în premieră, marţi, un proiect de Hotărâre potrivit căruia Petre Roman îşi reia mandatul de deputat, după mai bine de un an. El şi-a pierdut mandatul după ce a fost găsit incompatibil de ANI în 2014, însă instanţa i-a dat câştiga de cauză, după o serie de contestaţii, deşi decizia nu este definitivă. Roman a câştigat în primă instanţă abia după ce mandatul i-a încetat în urma unei decizii finale, pe care însă a reuşit să o conteste.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.