Inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj au aplicat o amenda de 100.000 lei, cea mai mare amenda din domeniul confectii încaltaminte din judetul Cluj. Daca în anul 2007 reprezentantii ITM Cluj au aplicat o amenda în valoare de 124.000 lei pentru firma de publicitate One 2 One, anul acesta firma SC Faget Companz SRL a fost amendata  cu 100.000 lei din cauza ca toti angajatii fabricii lucrau la negru.

În urma controalelor efectuate de inspectorii de munca din cadrul IRM Cluj s-au gasit mai multe nereguli atât în domeniul constructiilor cât si în cel al Securitatii si Sanatatii în Munca. Un numar impresionant de persoane- 101, au fost depistate de catre o echipa de inspectori de munca ce desfasurau activitate fara forme legale de angajare pentru SC Faget Companz SRL. Amenda de 100.000 lei a fost pe masura, fiind cea mai mare amenda aplicata în domeniul confectii încaltaminte pentru judetul Cluj, pentru cele mai multe persoane gasite fara forme legale de angajare în anul 2008. Întreaga fabrica lucra la negru, inclusiv directorul firmei. Angajatii lucrau de o luna în aceasta fabrica, însa inspectorii de munca au fost sesizati pentru a face controale firmei. Aceasta situatie depistata într-un domeniu, cum este cel al textilelor-confectii încaltaminte, care pâna în momentul de fata nu s-a confruntat cu un asemenea numar de persoane care sa munceasca la negru, va duce la o modificare a strategiei inspectoratului si pentru acest sector de activitate. În acest domeniu exista numeroase riscuri pentru sanatatea angajatilor, lucrându-se cu substante toxice, în conditii de temperaturi ridicate si în pozitii neergonomice care pot duce la afectiuni dorso-lombare. "Aceasta situatie, va determina o schimbare a strategiei inspectoratului pentru acest sector de activitate. deoarece in acest domeniu exista riscuri multiple pentru sanatatea angajatilor" a spus inspectorul-sef al ITM Cluj, Daniel Pacurariu. Ignorarea respectarii masurilor dispuse de lege în acest domeniu, duce la aplicarea sanctiunilor ce se impun.

Munca la negru în constructii

La nivel local ITM Cluj a întreprins o serie de controale în domeniul constructiilor, mai ales ca sarbatorile pascale ar fi oferit angajatorilor o sansa de a intra în legalitate, în eventualul caz ca foloseau muncitori fara forme legale de angajare sau nu respectau legea în domeniul relatiilor de munca  si a sanatatii si securitatii în munca. Controalele au avut loc în perioada 6-12.05.2008 si au cuprins zona din interiorul municipiului Cluj-Napoca  zona centrala, zona garii, Taietura Turcului), în zone limitrofe ale municipiului (Cala Turzii înspre Buna Ziua, zona Sf. Ion, American Village) si pe principlele axe economice intrajudetene ( zona Floesti, zona care cuprinde localitatile Apahida si Jucu). La aceste actiuni au participat pe lânga majoritatea inspectorilor de munca si un numar de peste 10 jandarmi. Munca la negru este greu de stopat mai ales în domeniul constructiilor. Reprezentantii ITM Cluj subiniaza faptul ca proprietarii de terenui care construiesc imobile în regie proprie, pentru a nu cheltui sume uriase cu angajatii firmelor specializate în constructii ridica imobilele cu persoane care lucreaza fara forme de angajare, fiind persoane necalificate expuse accidentelor de munca. Cu toate eforturile depuse de inspectorii de munca, munca fara forme legale reprezinta în continuare o problema majora. Persoanele care lucreaza în constructii nu constientizeaza pericolul la care se expun, nici macar prezenta jandarmilor din timpul controalelor nu i-a împiedicat pe acestia sa fuga de la locul de munca.

Amenzi usturatoare

În urma controalelor efectuate de inspectorii de munca ITM Cluj, în domeniul Relatiilor de Munca au fost controlati 29 de angajatori si au fost aplicate un numar de 22 sanctiuni contraventionale în valoare totala de 36.000 lei. Pentru cele 24 de persoane gasite în activitate fara forme legale au fost aplicate un numar de 12 sanctiuni în valoare de 36.000 lei. În ceea ce priveste modul de respectare al legislatiei de securitate si sanatate în munca în cele 29 unitati controlate, au fost constatate 29 deficiente, fiind dispuse masuri pentru înlaturarea acestora, iar în ceea ce priveste neconformitatile constatate au fost aplicate 15 sanctiuni contraventionale în valoare de 38.000 lei. Au fost efectuate doua sistari de activitate, pâna la remedierea neconformitatilor constatate. Una dintre sistari este lipsa autorizatiei de functinare din punct de vedere al securitatii si sanatatii în munca la una dintre societati amenda fiind de 1000 lei. A doua sistare de activitate a fost la un loc de munca din cauza ca societatea nu a luat masuri tehnice si organizatorice în vederea prevenirii caderii în gol de la înaltime, amenda fiind de 5000 lei. În total, ITM Cluj a aplicat un numar de 37 de sanctiuni contraventionale în valoare de 74.000 lei. Reprezentantii ITM Cluj vor demara în continuare controale pentru a stopa ilegalitatile atât în domeniul constructiilor cât si în cel al textilelor-confectii.

Beatrice Golondzac

În aprilie 2007 firma Enka Construction and Development Bv Amsterdam a primito amenda de 100.000 lei pentru cele 101 persoane gasite în activitate fara forme legale de angajare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.