Copreşedintele ALDE Cluj-Napoca Leonard Horvath a anunţat recent la Cluj că până la 1 noiembrie vor fi bătuţi în cuie candidaţii de la alegerile locale de anul viitor ai noii formaţiuni. Pentru cel mai ”baban” scaun ALDE o propune pe Steluţa Cătăniciu, actual deputat de Cluj şi fost consilier local. Problema este că avocata mai are de rezolvat o mică problemă cu Agenţia Naţională de Integritate… un dosar care doarme bine mersi la Curtea Supremă.

 

”Am organizat deja şedinţe ale ALDE în Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii şi Dej şi urmează să organizăm astfel de şedinţe şi în celelalte localităţi urbane şi rurale din judeţul Cluj. Aşteptăm depunerea candidaturilor, apoi va urma o competiţie internă, în urma căreia vom stabili ierarhiile finale”, a spus Leonard Horvath.

În cursă vor intra cel mai probabil, potrivit spuselor lui Horvath, actualii parlamentari ai formaţiunii, fiecare în regiunea sa de baştină. Astfel, deputatul Mircea Irimie, care este preşedintele ALDE Cluj şi vicepreşedinte la nivel naţional, ar putea candida pentru Primăria Turda. Deputatul Ioan Moldovan ar urma să candideze la Primăria Câmpia Turzii, iar deputatul Steluţa Cătăniciu este prima opţiune a ALDE pentru Primăria Cluj-Napoca, dacă va dori să candideze.

 

Nu se aliază cu nimeni

Recent, formaţiunea a anunţat că liderii ALDE Cluj doresc să candideze pe cont propriu la alegerile locale, în condiţiile în care reprezentanţii acestei grupări politice sunt creditaţi cu şanse maxime să câştige o serie de bătălii politice, cum ar fi cea pentru Primăria Turda, în mediul urban, ori pentru Primăria Mociu, în mediul rural. Anunţul a fost făcut la Cluj de către copreşedintele acestei formaţiuni politice, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Declaraţiile sale vin după ce mai multe sondaje de opinie realizate în ultimele săptămâni au arătat că această formaţiune politică ar avea între 7 şi 12 la sută din preferinţele alegătorilor. Potrivit unor speculaţii, celălalt copreşedinte al ALDE, actualul preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ar putea candida la Primăria Generală a Bucureştiului.

 

Află mai multe:

ALDE speranța celor din PC și frica celor din PSD

 

Ce este ALDE

La începutul acestui an, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, a fuzionat cu Partidul Conservator. Noul partid a luat numele de ALDE, adică Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din Europa, acronimul fiind identic cu cel al formaţiunii politice europene Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa. ALDE este o formaţiune de centru-dreapta, partea integrantă a familiei liberale europene, susţin fondatorii săi.

Unii membri ai PC au fost nemulţumiţi de decizia de a fuziona. Printre aceştia se numără şi senatorul PC Cristiana Anghel şi europarlamentarul Maria Grapini, care şi-a anunţat demisia din partid. La fel s-a întâmplat cu senatorul Şerban Rădulescu, care, dezamăgit de decizia de a fuziona cu PLR, a plecat din grupul conservator către noua formaţiune politică: Partidul Puterii Umaniste Social Liberal.

 

Un termen pe an?

După mai bine de un an de zile, procesul în care deputatul Steluţa Cătăniciu se judecă cu ANI a avut primul termen în vara acestui an. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis judecarea procesului în care Cătăniciu contestă decizia de incompatibilitate emisă de Agenţia de Integritate. Pe 24 martie anul trecut, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost depus dosarul 556/33/2013 în care Steluţa Cătăniciu, deputat clujean, a reclamat Agenţia Naţională de Integritate care îi pusese ştampila cu incompatibil.

Steluţa Cătăniciu a fost cercetată de inspectorii ANI pentru o situaţie de incompatibilitate. După ce a făcut parte din cadrul administraţiilor judeţene şi locale din Cluj, Cătăniciu este acum deputat liberal şi vicepreşedintele comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Ea a fost declarată incompatibilă de inspectorii de Integritate în urma unei sesizări de incompatibilitate care i s-a făcut în perioada în care ea era consilier local în cadrul Primăriei Cluj Napoca.

 

Citește și:

Troica politică a avocaţilor clujeni Cătăniciu, Tişe, Mate premiată degeaba

 

Interesele conflictuale ale Steluţei

“S-a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încheiat cu SOCIETATEA COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societăţii în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj.

La data de 18 iunie 2008, a fost validat mandatul lui CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, pentru perioada 2008-2012. CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a reprezentat în instanţă interesele SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, prin contractele de asistenţă juridică încheiate la data de 22.04.2008, şi, respectiv, 05.05.2009.

 

leonard horvath

Voturile cu bucluc

Pentru contractele încheiate, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încasat suma de 8.000 Lei. Părţi în litigiu au fost Societatea Cooperativa Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Comisia de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj.

În perioada 27.06.2008 – 04.11.2008, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a deţinut calitatea de membru al Comisiei de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii, comisie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj. CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, deşi avea un interes patrimonial personal în problema supusă dezbaterilor, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca”, arată raportul inspectorilor ANI.

 

Ce spune statutul aleşilor locali 

Conform inspectorilor ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispoziţiilor art. 46 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, „Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”. Potrivit prevederilor art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii, aceştia fiind obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.