De cele mai multe ori, antenele GSM sunt plasate în locuri interzise precum terasele blocurilor, terasele spitalelor sau în apropierea unitatilor de învatamânt. Normele europene referitoare la amplasarea acestor echipamente prevad o distanta de 200 de metri fata de locuinte si de 500 de metri fata de spitale, unitati de geriatrie sau unitati de învatamânt. Din cauza unei antene apartinând companiei Orange, instalata pe cladirea unui spital din Cluj, pacientii au facut crize de epilepsie, au avut tulburari de ritm cardiac, iar altii si-au pierdut constiinta pe holurile spitatului.

La Centrul de Diagnostic si Tratament Cluj a fost sesizata o astfel de problema. Pacientii si medicii de la Centrul de Disgnostic se plâng de efectele nocive pe care le poate produce antena GSM amplasata pe acoperisul cladirii. Orange România a amplasat pe cladirea Centrului o antena de retransmitere a semnalului pentru telefoanele mobile desi având în vedere practicile europene referitoare la reglementarea distantei fata de aceste cladiri, lucrul acesta e interzis.

ASP Cluj, pe dinafara

Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Cluj a raspuns evaziv printr-un raspuns dat Gazetei afirmând faptul ca “Nu avem reglementari legale prvind amplasarea antenelor de telefonie mobila pe acoperisurile cladirilor locuite, dar nu recomandam amplasarea acestora pe balcoane sau pe partile laterale. Locatia de amplasare trebuie semnalizata si se interzice accesul persoanelor neavizate care ar putea stationa mai mult timp în preajma lor. ” Aceste declaratii sunt contrare normelor europene, deoarece acestea prevad amplasarea antenelor la 500 de metri fata de spitale si 200 de metri fata de locuinte.

Discriminare

Pentru functionarii publici, radiatiile emise de antenele GSM pe cladiri sunt nocive. Acestia au parte de un spor salarial de 10% în cazul în care îsi desfasoara activitatea lânga relee sau cuptoare cu microunde, în timp ce restul cetatenilor sunt ignorati.

Exista o singura lege care face referire la acest aspect, OG 2 /2006, privind drepturile salariale si alte drepturi ale functionarilor publici, care prevede la art.16. ca se acorda un “spor pentru conditii vatamatoare, de pâna la 10% din salariul de baza, functionarilor publici care desfasoare activitate în autoritatile si institutiile publice în care functioneaza instalatii care genereaza câmpuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de înalta frecventa, statii de bruiaj”. Însa persoanele care locuiesc în blocuri aflate în apropierea antenelor nu sunt trecute pe lista victimelor produse de catre radiatii.

“În mod constant apar astfel de probleme, însa pâna acum nu s-a luat nici o masura cu privire la amplasarea acestor antene în zone interzise“, afirma Morari Codruta, consiliera deputatului Petru Calian, cel care a facut o interpelare în Parlament cu privire la efectele daunatoare ale antenelor GSM asupra sanatatii. Totodata aceasta sustine ca “situatia se poate reglementa numai în cazul în care se va face un proiect de lege”.

Medicii spitalului au probleme de sanatate

Pâna la ora închiderii editiei nu am reusit sa obtinem un punct de vedere oficial al companiei Orange. Conform medicilor de la Centrul de Diagnostic si Tratament Cluj, antena GSM a fost amplasata în luna decembrie a anului trecut, fara acordul lor. Medicii au aflat de antena GSM abia la o saptamâna dupa ce aceasta a fost instalata pe acoperisul cladirii. Odata cu aparitia antenei au aparut si problemele cu care se confrunta în momentul de fata medicii si pacientii spitalului. Un medic care doreste sa-si pastreze anonimatul sustine ca “toata lumea se plânge de dureri de cap, astenie, gust de metal în gura si o stare generala proasta. Aceasta antena genereaza un câmp electromagnetic puternic”. Potrivit acestui medic, pacientii de la ultimele etaje au acuzat stari de disconfort, unii au facut crize de epilepsie, tulburari de rim cardiac, iar altii si-au pierdut constiinta pe holurile spitatului. “ Toate aceste probleme au aparut odata cu aparitia antenei. Doar din acel moment am început sa avem probleme cu aparatura si sa ne simtim rau în timpul serviciului”, afirma acelasi medic.

Compania Orange contraataca

Atât directorul spitalului, cât si medicii care îsi desfasoara activitatea în incinta Centrul de Diagnostic si Tratament Cluj, au facut nenumarate plângeri la Directia pentru Sanatate Publica, Colegiul Medicilor si chiar Primariei Cluj-Napoca. Pâna acum, totul a ramas nerezolvat. Într-o plângere adresata Primariei Cluj, medicii solicita avizele ce au stat la baza amplasarii antenei. “Am dori sa aflam pe baza caror semnaturi a fost amplasata aceasta antena tocmai pe acoperisul cladirii”. Compania Orange nu este încântata de demersurile pe care medicii le fac. “Cei de la Orange vin mereu cu hârtii care atesta faptul ca antena nu emite radiatii nocive. Noi nu credem acest lucru si poate aceste hîrtii sunt falsificate”, afirma din nou personalul spitalului. Din afirmatiile medicilor, cei de la Orange sunt agresivi si chiar au amenintat un medic din cadrul Centrului de Diagnostic.

Haos total

“Totul este în ceata. Nu am primit nici un raspuns concret pâna acum. Nimeni nu face nimic. Vom mai face plângeri pâna când vom fi luati si noi în seama. Problema noastra ar trebui sa fie un semn de alarma si sa se ia masuri. Noi nu vrem decât sa se mute antena în alta parte ca sa scapam de probleme”, declara acelasi medic.

Problema medicilor de la Centrul de Diagnostic si Tratament nu este singura de acest fel. Multi oameni se afla în aceiasi situatie, iar institutiile abilitate au fost sesizate în repetate rânduri cu privire la aceasta situatie. Nu au primit nici un raspuns pâna acum, însa functionarii publici se pot bucura în continuare de sporul de 10% prevazut de Lege.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.