vicepreşedintele Autorităţii naţionale de reglementare în comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin, a declarat că din toamnă vor fi acordate licențele pentru spectrul suplimentar 5G.

De altfel, pe ordinea de zi a Guvernului se discută un memorandum pentru înfiinţarea Grupului de Lucru 5G, pentru elaborarea unui raport privind punerea în aplicare a acestora la nivel naţional. Guvernul transmite că reţelele vor oferi oportunităţi pentru Europa, iar prin intermediul unui set de instrumente stabilit de UE, sunt analizate riscurile şi stabilite măsurile pentru asigurarea securităţii.
„Memorandum cu tema: Înfiinţarea Grupului de Lucru 5G pentru identificarea măsurilor strategice şi tehnice cheie din setul de instrumente al UE pentru atenuarea eficace a riscurilor şi asigurarea securităţii reţelelor 5G necesare a fi implementate de România, respectiv pentru elaborarea raportului privind punerea în aplicare a acestora la nivel naţional”, este specificat în documentul privind actele normative care vor fi discutate în şedinţa Executivului din cursul acestei zile.

„Sperăm că în trimestrul 4 al anului în curs vom acorda licenţele pentru spectrul suplimentar 5G. Am considerat că este mai sigur să amânăn pentru finalul acestui an. Ne dorim ca toată documentaţia să fie adoptată până în trimestrul 3 al acestui an”, a spus Eduard Lovin, în cadrul videoconferinţei ZF Cybersecurity Trends 2020.

De asemenea, România s-a aflat printre primele state europene care a avut lansarea 5G încă de anul trecut. „ Tehnologia 5G este deja disponibilă în România de acum un an, pentru că 3 din 4 operatori de pe piaţă au lasat tehnologia 5G pe piaţa locală”, a adăugat Eduard Lovin.

El a menţionat că tehnologia va interveni în viaţa tuturor cetăţenilor şi va schimba modul de viaţă a acestora, iar dezvoltarea reţelei 5G este doar un mod de a ne „simplifica accesul la aceste reţele şi la informaţii”.

Grupul de lucru 5G va stabili măsura în care reţelele 5G pot fi puse în aplicare la nivel naţional, atenuarea riscurilor şi asigurarea securităţii.
„Înfiinţarea Grupului de Lucru 5G pentru identificarea măsurilor strategice şi tehnice cheie din setul de instrumente al UE pentru atenuarea eficace a riscurilor şi asigurarea securităţii reţelelor 5G necesare a fi implementare de România, respectiv pentru elaborarea raportului privind punerea în aplicare a acestora la nivel naţional”, este menţionat în documentul citat.
Guvernul consideră că reţelele 5G sunt create pentru a oferi o gamă de oportunităţi pentru Europa, dar este nevoie de măsuri bine stabilite.
„Perturbările sistemice şi de amploare a reţelelor 5G ar putea avea consecinţe deosebit de grave pentru numeroase servicii critice. Dată fiind
interdependenţa dintre ecosistemele digitale, impactul perturbărilor ar fi semnificativ şi ar trece dincolo de graniţele naţionale, iar neglijarea
securităţii cibernetice a reţelelor 5G ar submina încrederea în dezvoltarea economiilor şi societăţilor europene. Prin urmare, a fost nevoie de o abordare coordonată şi coerentă a securităţii cibernetice a reţelelor 5G la nivelul întregii UE, astfel încât UE să îşi asigure suveranitatea tehnologică, securitatea cibernetică şi rezilienţa reţelelor 5G”, argumentează Executivul.
Guvernul transmite că toate statele membre UE evaluează posibilităţile de implementare a reţelelor 5G, folosindu-se de un set de instrumente care să „consolideze eficacitatea lor”.
„Fiecare stat membru a realizat propria evaluare a riscurilor la nivel naţional cu privire la infrastructurile sale 5G. Rezultatul acestor evaluări este un Raport privind evaluarea coordonată la nivelul UE a riscurilor în materie de securitate cibernetică aferente reţelelor 5G şi setul de instrumente al UE cu măsurile de atenuare propuse. Setul de instrumente al UE identifică, de asemenea, un set de măsuri strategice şi tehnice esenţiale, precum şi acţiuni de sprijin destinate să consolideze eficacitatea acestora, care pot fi puse în aplicare de toate statele membre şi de Comisie. Comisia va continua să sprijine punerea în aplicare a abordării UE privind securitatea cibernetică a reţelelor 5G în general, precum şi să aibă iniţiative specifice în legătură cu măsurile şi obiectivele din setul de instrumente, în cazul în care poate aduce valoare adăugată”, este explicat în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here