Anul electoral 2008 a pus partidele pe jar, având în vedere faptul ca peste trei saptamâni se va decide ,,puterea” locala. Pâna în data de 29 mai, partidele vor face tot ce le sta în putinta pentru a obtine cât mai multi electori. Însa campania din 2004 ramâne un punct de referinta. Unii si-au ,,modernizat” tactica, altii au modificat-o pe parcurs, în functie de ultimele ,,evenimente”.
Campania electorala din 2004 a reprezentat cea mai puternica batalie politica ce a avut loc dupa anul 1989. Influenta lui Gheorghe Funar, primar al municipiului timp de 12 ani, scazuse semnificativ, dar nu atât de mult încât sa nu le puna ,,bete în roate” celorlalti candidati, 10 la numar: Emil Boc (Alianta D.A.), Ioan Rus (PSD), Liviu Salajan (PUNR), Smaranda Enache (AP), Nicolae Bocsa (URR), Viorica Ilies (PUR), Ioan Marcus (PNTCD), Sabin Gherman (PCD), Dorel Barz (PNG) si Viorel Marincas (PAS). Pentru alegerile locale din acest an situatia s-a schimbat, unele partide au ,,scos la înaintare” fete noi, iar altele au decis sa stea ,,pe tusa” anul acesta. Singurele ,,figuri cunoscute” care s-au înscris în cursa electorala pentru fotoliul de primar sunt actualul edil, Emil Boc si fostul primar, peremistul Gheorghe Funar. Celelalte partide au decis sa ,,îsi încerce norocul” cu persoane care pâna în prezent au stat în umbra. Prin urmare, PSD a decis ca cel mai bun candidat care poate sa îi tina piept lui Boc este Remus Lapusan, presedintele PSD Cluj-Napoca, în timp ce maghiarii l-au desemnat pe Laszlo Attila sa fie contracandidatul primarului în exercitiu. De aceasta data, PNG l-a desemnat pe Ionut Tene, fostul presedinte al PNG Cluj sa candideze pentru Primarie, iar PNL si-a pus toate sansele în Manuel Chira, vicepresedinte al Biroului Politic Municipal Cluj-Napoca. Kovacs Tiberiu candideaza din partea Partidului pentru Patrie, Dorin Apahidean din partea PIN, iar conservatorii sunt reprezentati de Candid Vernea. Alianta Socialista a decis ca Valentin Mudura este cel mai potrivit candidat pentru Primaria Cluj-Napoca, în timp ce candidatul din partea PNTCD este Horea Dan, presedintele PNTCD Cluj-Napoca. Uniunea Pensionarilor au ales-o pe Angela Nistor sa îi reprezinte, iar Partidul României Europene ,,l-au aruncat” în lupta pe Octavian Dan Capatâna.
Începuturi
Competitia electorala locala din 2004 a fost influentata înca de la început de doua elemente stabilite la Bucuresti: alianta dintre PNL si PD si decizia lui Traian Basescu de a nominaliza pe parlamentarii PD în calitate de candidati pentru primariile oraselor de resedinta a acestora. Prin urmare, deputatul Emil Boc a devenit candidatul democratilor pentru Primaria Cluj-Napoca. Preluând modelul Capitalei, anume cel al listelor comune si candidatilor unici, Clujul a fost singurul oras în afara de Bucuresti în care alianta D.A a ales varianta ofertei unice. Pregatit de Vasile Dâncu, sef peste campania de atunci, care a realizat un sondaj în care reprezentantul PSD avea peste 40% din voturile clujenilor, Vasile Soporan, prefect al judetului la acea vreme, a fost desemnat candidatul PSD pentru Primarie, în timp ce UDMR a amânat pâna aproape de începerea campaniei electorale desemnarea unui candidat propriu. Însa în ciuda eforturilor mediatice ale PSD, Vasile Soporan nu a reusit sa se impuna ca o optiune electorala serioasa. Prin urmare, ministrul de Interne Ioan Rus, perceput mult mai pozitiv din punct de vedere electoral, a fost desemnat candidat pentru Primaria Cluj-Napoca. Aceasta rasturnare de situatie a fost prezentata de social-democrati ca si o strategie bine pusa la punct. Candidatura social-democratului Ioan Rus a avut drept prima consecinta prelungirea în plan local a acordului parlamentar dintre PSD si UDMR, filialele celor doua formatiuni semnând un acord prin care maghiarii renuntau la propriul candidat, Mate Levente în favoarea lui Rus.
Strategie social-democrata esuata
Ministrul de Interne, Ioan Rus si-a început ,,calatoria” cu imaginea unui individ puternic, un ministru eficient si serios, care a facut multe pentru România. Dupa primul scrutin, organizat în 6 iunie 2004, Ioan Rus ocupa prima pozitie, obtinând 40,17% dintre voturile clujenilor, fiind urmat îndeaproape de Emil Boc, care a fost votat de 33,12% dintre electorii clujeni, în timp primarul în exercitiu din acea vreme, Gheorghe Funar a reusit sa obtina doar 22,12%, fiind astfel eliminat din cursa electorala pentru fotoliul de primar. Desi Ioan Rus avea un avantaj de 7% fata de Emil Boc, voturile obtinute de acesta în turul al doilea au fost un ,,soc”. Rus a obtinut doar 43,74% dintre voturi, în timp ce Boc ,,a luat” 56, 26% dintre voturile clujenilor. Ceea ce a constituit principalul avantaj al lui Ioan Rus în primul tur, anume sustinerea maghiarilor, s-a întors împotriva lui în turul al doilea, deoarece social-democratii n-au fost de acord sa îndeplineasca ,,dorinta” Uniunii, anume asigurarea unui post de vicepresedinte în cadrul Consiliului Judetean. Prin urmare, electoratul maghiar si alegatorii lui Funar si-au ,,îndreptat” atentia catre Emil Boc, care a câstigat Primaria Cluj-Napoca cu o diferenta de aproape 13 procente. Dar Ioan Rus nu a scapat de reprosuri. Acesta a fost criticat pentru faptul ca si-a pierdut cumpatul în unele confruntari din campanie si ca a refuzat sa se confrunte direct cu contracandidatii sai.
,,Boc, vecinul tau de bloc”
În 2004, Emil Boc, pe atunci deputat de Cluj, a fost primul, dupa Gheorghe Funar, care si-a anuntat candidatura pentru Primaria Cluj-Napoca, din partea aliantei D.A. La acea vreme, Emil Boc s-a prezentat ca si un om obisnuit, apropiat de oameni cu sloganurile: ,,Boc, vecinul tau de bloc!” sau ,,DA, e timpul!”, în timp ce pentru campania din 2008, Boc a adoptat sloganuri mai ,,îndraznete”: ,,Facem ce trebuie!” si ,,Faptele vorbesc! Emil Boc primarul tau”. Un atu al lui Emil Boc în campania din 2004 a fost folosirea unei particularitati a municipiului Cluj-Napoca si anume aceea de centru universitar, desfasurând o campanie activa în campusurile studentesti. Prin urmare, tactica lui Boc de a nu încheia aliante între cele doua tururi de scrutin a dat roade, reusind sa devina edilul municipiului.
În cadrul unei conferinte sustinute saptamâna trecuta, Lavinia Sandru, vicepresedintele PIN a dezvaluit câteva amanunte din spatele culiselor campaniei din 2004: ,,Acum patru ani m-am ocupat de campania lui Boc si pot sa spun ca Ioan Rus a pierdut în turul al doilea pentru ca i-a fost frica de o confruntare directa cu Emil. Îmi amintesc ca trebuiau sa intre într-o emisiune televizata si pentru ca Rus nu a vrut sa intre împreuna, asteptam sa tragem la sorti care va fi primul. Echipa PSD a anuntat ca o sa întarzie 30 de minute, astfel ca Boc a intrat primul, fara nicio tragere la sorti. Imediat dupa ce a început emisiunea, a aparut si Rus. Misiunea mea a fost aceea de a-l descuraja si de a-l stresa. M-am dus la el si am vazut ca fuma o tigara. Primul lucru pe care i l-am zis dupa ce mi-a spus ca e foarte obosit a fost: "e foarte obositor când pierzi, nu?". Dupa aceasta replica, i-am mai zis câteva lucruri, iar în momentul în care a intrat în direct era foarte nervos si nu s-a putut concentra", a declarat presei Sandru.
Vasile Dâncu, presedintele PSD Cluj a declarat ca în anul electoral 2004, partidul nu a facut nicio greseala, ci ,,eroarea” s-a produs la Bucuresti, unde social-democratii nu au reusit sa obtina sustinerea PRM. ,, În 2004, în turul al doilea, toate voturile s-au dus la Boc, care, desi, a jurat ca nu va face nici o alianta cu UDMR, a doua zi întelegerea a fost încheiata între cele doua formatiuni. Am pierdut alegerile pentru ca PRM nu a sustinut Clujul. Aveam nevoie de 50 % din voturile peremistilor ca Ioan Rus sa câstige” a explicat Dâncu. Ioan Rus, fostul lider PSD Cluj a refuzat sa comenteze înfrângerea din 2004, afirmând ca nu are timp de astfel de povesti. În ceea ce priveste sansele social-democratilor în cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca, Vasile Dâncu a precizat ca sansa este data de catre electorat. ,,Avem sanse, însa o sa vedem ce va decide electoratul. Nu este momentul sa ma pronunt sigur”, a încheiat Dâncu.
Timea Moldovan