Gazeta de Cluj vă prezintă topul contractelor publice care vizează investițiile din Cluj încheiate anul trecut. Primele trei locuri sunt ocupate de Consiliul Județean Cluj, Compania Națională de Investiții și Primăria Cluj Napoca. Cei mai mulți bani s-au cheltuit pe proiectul Centrului Integrat de Deșeuri (CMID). Doar în cursul anului trecut, administrația județeană clujeană a încheiat pe marginea acestui proiect peste 160 milioane lei, fără TVA. În top sunt incluse și două comune clujene care au semnat contracte de aproximativ 30 de milioane de lei, fără TVA.

Anul trecut, pe primul loc în topul contractelor publice din județul Cluj s-a situat Consiliul Județean Cluj. Pentru proiectul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Cluj, instituția a cheltuit peste 160 de milioane de lei, fără TVA. 

Cel mai mare contract încheiat pe marginea acestui proiect a fost în valoare de aproape 110 milioane de lei, fără TVA. Acordarea lui a fost făcută fără licitație și a avut loc la mijlocul anului. Este vorba despre ”DELEGAREA GESTIUNII ACTIVITĂŢII DE OPERARE ȘI ADMINISTRARE A DEPOZITULUI DE DEȘEURI DIN CADRUL CENTRULUI DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEȘEURILOR CLUJ” (108.440.220 lei, fără TVA), iar de contract se ocupă REGIA AUTONOMĂ A DOMENIULUI PUBLIC CLUJ-NAPOCA, o instituție publică din subordinea Primăriei Cluj Napoca.

Pe marginea acestui proiect, administrația județeană a mai semnat anul trecut cu firma Grădinariu Import Export SRL un contract în valoare de peste 12 milioane de lei pentru furnizarea echipamentelor pentru operarea stațiilor de transfer din cadrul proiectului. De asemenea, pentru transportarea levigatului scurs de la fosta groapă de gunoi a Clujului, administrația județeană a cheltuit peste 10 milioane lei, fără TVA: 7.290.000 lei au ajuns la firma Demeco și 2.772.000 lei la PROCESS ENGINEERING SRL.

Tot CJ Cluj a semnat anul trecut un contract de 13.467.312 lei, fără TVA, pentru refacerea căilor de acces la gospodăriile aflate lângă drumurile județene. Proiectul a fost împărțit pe mai multe loturi, iar marea parte a banilor din acest contract au mers către societatea administrației județene, DRUMURI SI PODURI JUDETENE CLUJ SA (aproape 6 milioane lei), firma MRC CULICI a semnat două contracte în valoare de 5,2 milioane lei, iar SC SCIFCAR SRL a semnat pentru un lot în valoare de 2,2 milioane lei.

Un alt contract acordat de CJ Cluj în cursul anului trecut a fost cel pentru construirea Spitalului de Psihiatrie pentru Copii din Cluj Napoca, un proiect în valoare de 15.967.747 lei, fără TVA, care va fi construit de firma clujeană ACI SA.

100 de milioane pentru muzicienii clujeni

Pe locul secund al acestui top se înscriu două contracte finanțate de Compania Națională de Investiții care vizează Clujului.

Este vorba despre construirea unui sediu nou pentru Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca. Contractul, în valoare de 101.617.204 lei, fără TVA, a fost semnat cu firma Construcții Erbașu. Proiectul se va edifica în capătul cartierul Mănăștur pe locul unde ar fi trebuit edificat proiectul mai vechi al unui spital.

Amplasamentul viitoarei clădiri a Academiei de Muzică din Cluj Napoca

În cursul acestui an, societatea care îi aparține milionarului Cristian Erbașu a intrat puternic în licitațiile Clujului. A câștigat, prin intermediul instanței, un contract în valoare de 45 milioane euro pentru construirea clinicii de neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean Cluj Napoca.

Este unul dintre oamenii de afaceri controversați care deține societăți comerciale abonate la contractele publice ale instituțiilor statului. În urmă cu câțiva ani, sediul companiei Erbașu a fost ținta anchetatorilor de la Direcția Generală Antifraudă și poliție. Au fost ridicate acte contabile, iar proprietarul Cristian Erbașu a fost dus la audieri, în calitate de martor. Compania pe care au anchetat-o autoritățile pentru o posibilă fraudă a fost moștenită de la tatăl lui, Mihail Erbașu, care s-a sinucis în urmă cu mai mulți ani, în condiții misterioase, în vila sa din Snagov. Potrivit anchetatorilor, afacerea vizată avea ramificații în aproape jumătate de țară. 116 firme au fost urmărite penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul estimat se ridica la aproximativ 30 de milioane de euro, dar sumele spălate de suspecți erau estimate la 100 de milioane de euro. Însă, Erbașu nu a fost trimis în judecată și, mai mult, firmele sale și-au revenit spectaculos.

Ca să chelească un parc, Primăria Boc sparge peste 10 milioane lei

Tot pentru Cluj, CNI va finanța investițiile din cadrul contractului ”Proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții ”Sala de sport competițională de nivel internațional, Baza sportiva Turda”. Valoarea este de 51.998.850 lei, fără TVA, iar banii vor ajunge în conturile companiei ACI SA.

Locul trei este ocupat de Primăria Cluj Napoca care, în cursul anului trecut, a semnat două contracte în valoare de peste 10 milioane de lei.

Primăria condusă de Emil Boc va cheltui 10.317.448 lei, fără TVA, pentru modernizarea Parcului Stefan Cel Mare, iar banii vor ajunge la Garden Center Group SRL. Proiectul este unul controversat pentru că presupune tăierile mai multor copaci din parc și pavarea a peste jumătate din suprafața spațiului verde.

Firma îi aparține lui Ion Olteanu, un ”împătimit” al contractelor cu statul, preferat de edilii liberali din țară.

Potrivit caietului de sarcini făcut de urbaniștii administrației locale, o bună parte din spațiul parcului va fi acoperit cu piatră, ciment și asfalt, iar mulți dintre copaci vor fi tăiați. În cadrul proiectului firma va amenaja o suprafață de 12.384 mp, din care peste 6.000 mp vor fi pavați cu piatră sau asfaltați. De asemenea, din parc vor fi tăiați 40 de copaci și alți 23 vor fi relocați. Durata de execuție a proiectului este de 10 luni.

Ion Olteanu care, mai controlează alte două firme cu lipici la banul public: Eco Horticultura și Ro Verde Landscaping. Toate aceste trei firme au primit contracte de zeci de milioane de lei pentru amenajarea spațiului verde din Cluj Napoca.

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, cele două firme sunt titulare în peste 200 de contracte publice  cu administrațiile locale din România și cu cele sectoriale din București.

Metroboc – un peșcheș de 30 de milioane lei

Un alt contract, de peste 30 de milioane de lei, fără TVA, al Primăriei Cluj Napoca este pentru realizarea studiilor de pre-fezabilitate și fezabilitate pentru proiectul metroului clujean care, de fapt, este un tren metropolitan, sub forma avizată spre finele anului trecut de guvern. Și aici au fost trase mai multe semnale de alarmă în legătură cu modul în care contractul a ajuns la SWS Engineering, dar și cu sustenabilitatea acestei idei.

sursă foto- facebook

Municipalitatea își dorește ca proiectului trenului metropolitan să fie dezvoltat pe o infrastructură actuală. Oficialii administrației locale au propus implementarea unui sistem de transport rapid – tren metropolitan care va acoperi întregul coridor feroviar cuprins între halta Nădășel și stația Bonțida, pe o lungime de aproximativ 43 km.

3 contracte ”comunale”: peste 40 milioane lei

În cursul anului trecut, trei comune din Cluj au semnat trei contracte în valoare de peste 10 milioane lei, fiecare.

Primăria Săvădisla a semnat un contract pentru construcția, extinderea și modernizare rețelei publice de apă în valoare de peste 12,6 milioane lei, fără TVA, cu SC AWE INFRA SRL. Această firmă a câștigat și de la Primăria Turda un contract în valoare de peste 15 milioane lei, pentru construirea unui imobil destinat locuințelor sociale.

Primăria Jucu își va construi o sală de sport care costă 13.650.000 lei, fără TVA. Contractul a fost semnat cu firma TCI CONTRACTOR GENERAL în luna februarie.

Primăria Chinteni va plăti pentru o unitate de învățământ, care cuprinde o școală, o grădiniță și o sală de sport, 18.450.000 lei, fără TVA. Banii vor ajunge la firma ZICU IMPEX SRL.

Aproape 100 de milioane pentru mentenanța aeroportului, lucrări de apă și refuncționalizarea unei clădiri.

Aeroportul Internațional Cluj Napoca a semnat tot în cursul anului trecut un contract de aproape 40 de milioane, fără TVA, pentru realizarea unor servicii de mentenanță, cu firma UTI FACILITY MANAGEMENT.

Compania de Apă Someș a acordat contractul ”Asistență Tehnică pentru Supervizarea Lucrărilor din cadrul proiectului major Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020”, în valoare de peste 27 milioane lei, fără TVA, cu spaniolii de la EPTISA ROMANIA

După ce Universitatea Tehnică Cluj Napoca a cumpărat o clădire în centrul orașului unde vrea să își deschidă un sediu nou, serviciile de refuncționalizare a clădirii, în valoare de peste 21 milioane lei, fără TVA, au fost acordate companiei ACI SA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.