Anul trecut, România a fost clasată pe primul loc în topul condamnărilor primite de țările membre UE la CEDO.

Condamnările României din anul trecut au fost cauzate de nerespectarea unor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dintre care enumerăm: nerespectarea dreptului de proprietate – în 13 cauze, încălcarea dreptului părților la un proces echitabil – în 11 cauze, nerespectarea vieții private și de familie – în 10 cauze, aplicarea de către autorități a unui tratament inuman sau degradant – în 9 cauze, lipsa unei investigații efective – în 7 cauze, nerespectarea  libertății de exprimare – în 4 cauze, nerespectarea dreptului părții la un remediu efectiv – în 3 cauze.

„Raportat la numărul populaţiei, din cele 47 state europene care au semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, România se află pe locul 23 al celor mai reclamate state. Potrivit calculelor făcute de asociaţia VeDem Just, ţara noastră este pe locul 12 la numărul de condamnări, cu trei condamnări la un milion de locuitori. În UE, ţara noastră stă mai bine ca alte patru state membre UE, dar mai prost ca toate celelalte. Mai mult, state mari precum Ucraina, Federaţia Rusă şi Turcia stau mai bine decât noi în acest clasament”, arată VeDemJust.

În cifre absolute, se constată că anul trecut cele mai multe plângeri au venit din Rusia (13.645), Turcia (11.750), Ucraina (10.408), România (7.561), Italia (3.469). „Aproape 3.000 de plângeri împotriva României au fost declarate de Curte ca fiind inadmisibile, ceea ce relevă un grad scăzut de informare a celor care sesizează Curtea cu privire la competenţa acesteia şi procedura aplicabilă”, mai scrie asociația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.