Compania Cristycus promite apartamente cu 20 de lei. Totuşi, „fericiţii câştigători” vor trebui să se înscrie la o licitaţie. Deşi anunţă un parteneriat cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, oficialităţile locale neagă orice colaborareşi şi anunţă posibilitatea de a da în judecată firma respectivă. Oficialii firmei au încercat să oprească publicarea acestui articol şi au încercat să îi propună o înţelegere redactorului Gazetei de Cluj

Un apartament la preţul de 20 de lei este o lucru de neimaginat pentru orcine ar da peste un asemenea anunţ. Totuşi, o firmă din Bucureşti promite clujenilor că, oferind doar 20 de lei, în schimbul unui talon, pot fi, în urma unei trageri la sorţi, fericiţii câştigători ai unui apartament în Someşeni. În spatele câştigului rapid se ascunde o scamatorie demnă de Codul Penal. Deşi anunţau pe pagina electronică a  firmei că printre parteneri se află şi Primăria municipiului Cluj-Napoca, managerul firmei Cristycus, Lucian Buia, contactat de către reporterii Gazetei, a anunţat nu numai că are autorizaţie de la Primărie, ci chiar este şi partener cu municipalitatea. „Noi avem aviz de la Primărie pentru acest concurs şi suntem chiar parteneri cu Primăria. Nu ştiu exact despre parteneriatul cu Primăria şi nu sunt la curent cu toate detaliile”, a declarat Lucian Buia. În schimb, reprezentanţii municipalităţii au negat acest lucru.

Parteneriat cu Primăria?

Purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Raimonda Boian a anunţat că firma nu deţine autorizaţie pentru tombola respectivă şi că au folosit numele primăriei în mod ilegal. „Firma Cristycus va primi o adresă oficială de la Primărie pentru că a folosit numele instituţiei fără să aibă acordul nostru. Este ilegal să foloseşti în orice context numele instituţiei Primăriei sau a primarului fără a avea acordul scris de la Primărie”, a explicat Raimonda Boian. Reprezentanţii firmei Cristycus au explicat că încearcă să ajute cetăţenii. „Noi nu încercăm să facem un lucru rău şi am fost trimişi pentru a primi autorizaţia pentru acest concurs de la Finanţe la Primărie, înainte şi înapoi. Oferim posibilitatea unui cetăţean care nu îşi permite să cumpere un apartament să îl câştige prin intermediul nostru”, a declarat Lucian Buia. Reprezentanţii Primăriei au anunţat că este posibil ca în viitor firma Cristycus să fie acţionată în instanţă pentru folosirea numelui primăriei fără acordul în prealabil al acestei instituţii. „Răspunsul pentru avizul pe care l-a solicitat firma respectivă este unul negativ şi ne rezervăm dreptul ca în orice moment să îi acţionăm în instanţă”, a explicat Raimonda Boian. Managerul firmei a încercat să ajungă la o înţelegere cu redactorul Gazetei când acesta l-a întrebat cum comentează faptul că nu are autorizaţie de la Primărie. „Voi chiar vreţi să scrieţi articol despre asta? Nu ne putem întâlni să vorbim despre apariţia acestui articol”, a zis Buia. Mai departe, Buia a explicat că ar fi trecut deja 30 de zile de la data la care au depus autorizaţia la Primărie. „Dacă am cerut dreptul de a organzia acest concurs deja la 30 de zile ei au fost înştiinţaţi, iar pentru un astfel de concurs trebuie să înştiinţezi doar Primăria din cauză că nu mă incadrez la jocuri de noroc”, a declarat Lucian Buia. Reprezentanţii companiei Cristycus au anunţat că au legalizat contractul la notar şi au spus că vor continua să se intereseze despre tipul de autorizaţie de care au nevoie, chiar dacă loteria cu pricina a început deja.

Site-ul companiei schimbat

În ceea ce priveşte parteneriatul cu oficialităţile locale, reprezentanţii firmei Cristycus au explicat că Primăriei municipiului Cluj-Napoca a eliberat o autorizaţie de construcţie a blocului din Someşeni. Totuşi, reporterii Gazetei au întrebat dacă î se pare normal că orice firmă care primeşte o autorizaţie de construcţie de la Primărie, implicit deţine un parteneriat cu aceasta, managerul companiei a zis că „nu, dar noi am purtat tratative cu Primăria”. Mai mult, chiar dacă joi dimineaţă (n.r. 19 martie) pe pagina electronică a companiei era publicată la rubrica „Parteneri” şi Primăria municipiului Cluj-Napoca, după al doilea telefon al reporterului Gazetei de Cluj, administratorul site-ului firmei Crysticus a şters acea rubrică în care erau prezentaţi ca parteneri Primăria municipiului Cluj-Napoca, RATUC sau NCN. Explicaţia oficialilor firmei a fost că „site-ul companiei este într-o continuă schimbare şi puteaţi observa evoluţia paginii web dacă o urmăreaţi de la început”. Reprezentantul Cristycus a încercat să se explice problema, schimbând tonul discuţiei, aducând în discuţie chiar şi subiectul mult mediatizatei crize economice. „Noi avem un regulament concepţie proprie pe care l-am produs pentru acest concurs şi considerăm că este perfect legal pentru că vom primi autorizaţia până în momentul în care începe concursul. Nu vedeţi cât de greu îşi cumpără lumea o casă în contextul economic actual şi vedeţi şi dumneavoastră cât de greu merge piaţa imobiliară”, a declarat Lucian Buie. Deşi pe pliantul pe care membrii îl oferă pe stradă este specificat că extragerile vor începe pe 15 martie, reprezentantul firmei a anunţat că extragerea s-a amânat până pe 29 aprilie.

Loteria care… nu-i loterie

Blocul în care sunt promise apartamentele se află pe strada Ciucanului 13 în Someşeni, iar imobilul conţine 16 apartamente dintre care 3 sunt oferite ca premiu la loterie. „În schimbul sumei de 20 de lei participanţii primesc documentaţiile necesare pentru a participa la concurs. Nu este o loterie”, anunţă Buie deşi în regulament este stipulat că este o „loterie publicitară”. În acelaşi contract este stipulat că participantul care cumpără cu 20 de lei documentaţia necesară trebuie să informeze „[…] organizatorul cu privire la orice acte ori fapte care ar putea perturba buna desfăşurarea a campaniei”. Un alt lucru stipulat în contractul pe care îl semnezi cu firma Crysticus prevede că participantul are obligaţia de „a promova campanie publicitară prin viu grai în mediul social apropriat”.  Organizatorii acestei loterii nu pot să estimeze cât de mulţi oameni vor participa la această „loterie”, dar se aşteaptă să fie mulţi participanţi. „Nu ştim cât de mulţi oameni vor participa la acest concurs, noi am dori să ne scoatem preţul apartamentului şi să punem la dispoziţia participanţilor cele trei apartamente pentru suma de 20 de lei”, a declarat Buie.

Ţeapa continuă

Pe pliantul firma Cristycus sunt înscrise datele de înregistrare la Registrul Comerţului a editurei Nemira. Astfel, în articolul 1 al contractului se stipulează „S.C. CRISTYCUS S.R.L. cu sediul social în Bucureşti, str. Iani Buzoianu nr.14, sector 1, cu sediul ales pentru derularea prezentului contract în Bucureşti, str. B-dul Ion Mihalache nr. 125, înregistrată la O.R.C. sub nr. J40/1625/1993 având C.U.I. RO. 3274175 şi reprezentată legal de către Cristian Bumbu în calitate de administrator”. Contactaţi de reporterul Gazetei de Cluj, reprezentanţii editurii Nemira au anunţat o ofensivă serioasă asupra firmei Cristycus, despre ale căror acţiuni nu ştiau. „Vom face o reclamaţie la poliţie pentru că ne sunt folositele datele de identificare şi că respectiva firma ne identifică ca şi persoană juridică atât timp cât noi nu avem nici o legătură cu respectivul concurs”, a declarat Angelica Nicolau, directorul executiv al editurii Nemira.

Tiberiu Hrihorciuc

8 COMENTARII

 1. SI DACA NU E TZEAPA? PAREREA MEA CA ERA COMUNISTA TI A INNEGRIT ORIZONTUL, IAR ACUM PE „FRATII” TAI SAU CHIAR PE TINE CA FURI NU TE VEZI? DE CE NU TE IEI DE ALTII CU TZEPE GATA ELABORATE SI TE LEGI DE O IDEE CARE NUMAI COMUNISMUL DIN TINE TE OBLIGA SA IL SCRII. ORICUM INTELEGEM FENOMENUL ESTI „OMUL LEGII NESCRISE” DAR CARE ACUM O SA TE INSELI. PT FIRMA UN APARTAMENT INSEAMNA MUNCA PE 2 LUNI PT TINE MUNCA DE O VIATZA. ASA CA MI SE PARE POSIBIL SA NU CREZI CA CINEVA O SA OBTZINA UN APARTAMENT CU 20 DE LEI. DUPA CE O SA DAM PREMIUL TE CHEM SA SCRI UN ARTICOL ADICA PLATIMP PT EL …
  NOTA’ SA NU STERGE TI MESAJUL „DACA PUTETI” E CUVANT CONTRA CUVANT

 2. SI DACA NU E TZEAPA? PAREREA MEA CA ERA COMUNISTA TI A INNEGRIT ORIZONTUL, IAR ACUM PE „FRATII” TAI SAU CHIAR PE TINE CA FURI NU TE VEZI? DE CE NU TE IEI DE ALTII CU TZEPE GATA ELABORATE SI TE LEGI DE O IDEE CARE NUMAI COMUNISMUL DIN TINE TE OBLIGA SA IL SCRII. ORICUM INTELEGEM FENOMENUL ESTI „OMUL LEGII NESCRISE” DAR CARE ACUM O SA TE INSELI. PT FIRMA UN APARTAMENT INSEAMNA MUNCA PE 2 LUNI PT TINE MUNCA DE O VIATZA. ASA CA MI SE PARE POSIBIL SA NU CREZI CA CINEVA O SA OBTZINA UN APARTAMENT CU 20 DE LEI. DUPA CE O SA DAM PREMIUL TE CHEM SA SCRI UN ARTICOL ADICA PLATIMP PT EL …
  NOTA’ SA NU STERGE TI MESAJUL „DACA PUTETI” E CUVANT CONTRA CUVANT

 3. dupa stilul raspunsului baietii au musca pe caciula… pacat ca nu au un 3,4 clase de scoala ca sa si scrie cum trebuie… daca asa au si scris cererea la primarie…

 4. Nu credeti chiar tot ce cititi pe net.
  Jurnalistii au nevoie de subiecte de senzatie, ca sa faca audienta. Si e stilul lor acela de a face din tantar armasar.
  Intamplator stiu foarte bine despre ce este vorba. Si pot sa va spun ca pe site-ul oficial al firmei la „sectiunea Opiniia publica” scrie asa:
  Uite ceva bine venit si bine intentionat in situatia actuala in care intreaga lume se gandeste numai la criza. Bravo baieti!
  Data: 2009-03-25 22:03:32
  Nume: Anonim
  Mesaj: Ceea ce faceti voi are toate sansele de reusita. Succes!
  Data: 2009-03-26 23:03:59

  Jurnalistii – pentru ca nu au altceva de facut si scriu orice tampenii numai ca sa primeasca bani – scornesc tot felul de kestii si taie aripile oricarei incercari de a face ceva in tara asta pe timp de criza.
  Ei gandesc cam asa: uite ce s-or gandit astia sa faca. Precis e tzeapa. De ce? pT CA NU M-AM GANDIT EU PRIMUL.

  Si ce daca e loterie?
  Viata e o loterie. Nimic ni iti este garantat.

 5. Nu credeti chiar tot ce cititi pe net.
  Jurnalistii au nevoie de subiecte de senzatie, ca sa faca audienta. Si e stilul lor acela de a face din tantar armasar.
  Intamplator stiu foarte bine despre ce este vorba. Si pot sa va spun ca pe site-ul oficial al firmei la „sectiunea Opiniia publica” scrie asa:
  Uite ceva bine venit si bine intentionat in situatia actuala in care intreaga lume se gandeste numai la criza. Bravo baieti!
  Data: 2009-03-25 22:03:32
  Nume: Anonim
  Mesaj: Ceea ce faceti voi are toate sansele de reusita. Succes!
  Data: 2009-03-26 23:03:59

  Jurnalistii – pentru ca nu au altceva de facut si scriu orice tampenii numai ca sa primeasca bani – scornesc tot felul de kestii si taie aripile oricarei incercari de a face ceva in tara asta pe timp de criza.
  Ei gandesc cam asa: uite ce s-or gandit astia sa faca. Precis e tzeapa. De ce? pT CA NU M-AM GANDIT EU PRIMUL.

  Si ce daca e loterie?
  Viata e o loterie. Nimic ni iti este garantat.

 6. Nu credeti chiar tot ce cititi pe net.
  Jurnalistii au nevoie de subiecte de senzatie, ca sa faca audienta. Si e stilul lor acela de a face din tantar armasar.
  Intamplator stiu foarte bine despre ce este vorba. Si pot sa va spun ca pe site-ul oficial al firmei la „sectiunea Opiniia publica” scrie asa:
  Uite ceva bine venit si bine intentionat in situatia actuala in care intreaga lume se gandeste numai la criza. Bravo baieti!
  Data: 2009-03-25 22:03:32
  Nume: Anonim
  Mesaj: Ceea ce faceti voi are toate sansele de reusita. Succes!
  Data: 2009-03-26 23:03:59

  Jurnalistii – pentru ca nu au altceva de facut si scriu orice tampenii numai ca sa primeasca bani – scornesc tot felul de kestii si taie aripile oricarei incercari de a face ceva in tara asta pe timp de criza.
  Ei gandesc cam asa: uite ce s-or gandit astia sa faca. Precis e tzeapa. De ce? pT CA NU M-AM GANDIT EU PRIMUL.

  Si ce daca e loterie?
  Viata e o loterie. Nimic ni iti este garantat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.