Politicienii clujeni nu s-au sfiit să calce în picioare imaginea celui mai vechi partid politic din țară, fiind acuzați rând pe rând de fapte de corupție, delapidare, abuz în serviciu și incompatibilitate. Reporterii Gazeta de Cluj au întocmit o listă cu politicienii din Cluj care s-au întrecut în dosare penale și nu au ținut cont de Codul etic al Partidului Naţional Liberal sau de lege.

Codul etic al Partidului Naţional Liberal spune că ”Membrul PNL trebuie să dovedească în toate acţiunile şi susţinerile sale onestitate, corectitudine, încredere în forţele proprii, integritate, loialitate faţă de partid şi misiunea sa. E necesar ca toate demersurile întreprinse să fie motivate de interesele partidului şi ale ţării şi nu de interese de natură personală. Membrul PNL nu va efectua, facilita sau acoperi acţiuni potrivnice intereselor naţionale, comunităţii locale sau ale partidului, fapte ce încalcă normele juridice în vigoare sau sistemul de norme morale unanim acceptate. Sunt intolerabile deciziile, actele sau faptele de corupţie, trafic de influenţă etc”. Cu toate acestea, membrii PNL și-au dat silința să calce în picioare codul etic și s-au întrecut în dosare penale. 

Rareș Pop – acuzat că îi dădea afară pe cei care îi încurcau combinațiile 

Rareş Pop a fost trimis în judecată în anul 2014, fiind acuzat de săvârșirea a peste 80 de fapte penale și condamnat în primă instanță la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare. La acea vreme ocupa funcțiile de vicepreședinte al PNL Cluj-Napoca și inspector șef al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier. În perioada 2012-2014, Rareş Pop împreună sau prin intermediul persoanelor care ocupau funcţii de conducere în cadrul birourilor judeţene, a desfăşurat activităţi repetate de influenţare a activităţii inspectorilor aflaţi în trafic, în vederea efectuării controlului rutier. Procurorii spuneau în 2014 că firmele conduse de prietenii lui Rareş Pop erau mai presus de lege, iar inspectorii de control în trafic care îndrăzneau să sancţioneze firmele favorite de șef erau concediaţi. Tot atunci Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța că ”a constatat existența indiciilor cu privire la posibila încălcare a regimului juridic al conflictului de interese în materie penală” de către Rareș Pop. Acesta era acuzat că ”în cursul anului 2012, ulterior numirii în funcția publică de conducere de inspector șef teritorial, între I.S.C.T.R. și S.C. UNIVERSAL AUTO SPECIAL S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia POP RAREȘ-VASILE și soția acestuia au deținut calitatea de asociați și funcția de administratori) au existat raporturi comerciale materializate în achiziții de servicii și piese de autovehicule, realizându-se, în acest mod, beneficii pecuniare în valoare de 1.701 Lei în favoarea societății comerciale administrate de persoana evaluată și soția sa”. După ce a fost plimbat 4 ani prin instanțele clujene,  în 2018, Rareş Pop a făcut cerere de strămutare a dosarului simțindu-se nedreptățit și „săpat” de justiția clujeană, iar Înalta Curte de Casație și Justiție i-a acceptat cererea. Astfel, acesta a reuşit să obţină strămutarea dosarului la Curtea de Apel Alba Iulia, unde, în anul 2020, la 6 ani după ce a fost trimis în judecată, s-a demonstrat că procesul a fost abuziv și fostul șef al ISCTR Cluj a fost condamnat ilegal de către Tribunalul Cluj de către un complet nespecializat pe fapte de corupție. Curtea de Apel a desființat toate actele întocmite de Tribunalul Cluj și a dispus trimiterea dosarului la rejudecare.

Eugen Cecan – a alergat după doi iepuri, dar a fost prins de ANI

Eugen Cecan a fost ales consilier judeţean pe listele USL (din partea PNL) în 2012, însă a renunţat la funcţie înainte de încheierea mandatului, în 2014. El a fost membru în Comisia de patrimoniu, regii, comerţ, turism şi în Comisia de sănătate, asistenţă socială, tineret şi sport. În 2014, Gazeta de Cluj scotea la suprafață faptul că directorul Direcției Regionale a Drumurilor și Podurilor (DRDP) Cluj, Eugen Cecan, se afla în incompatibilitate și funcția de consilier județean în cadrul Consiliului Județean (CJ) Cluj. Nu a mai durat mult și Agenția Națională de Integritate a preluat frâiele, iar inspectorii ANI au demarat cercetările împotriva acestuia și au stabilit că Eugen Cecan, membru PNL, s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 29 ianuarie 2013 – 28 mai 2014, deoarece a ocupat simultan funcțiile de consilier județean și de director al DRDP Cluj. Drept urmare, Eugen Cecan și-a dat demisia din funcția de consilier județean. La scurt timp după ce a fost acuzat de incompatibilitate, procurorii clujeni, au început urmărirea penală împotriva lui Eugen Cecan cu privire la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și delapidare în formă continuată, deoarece șeful DRDP Cluj se folosea de funcție pentru a-și ajuta fiul.  Angajații DRDP Cluj munceau în timpul programului la o firmă privată deținută de Cecan Paul Bogdan, folosindu-se utilajele din dotare. Procurorii au avut nevoie de 5 ani ca să strângă suficiente probe și mărturii, iar în 2019 Cecan a fost trimis în judecată. Timp de doi ani Eugen Cecan a fost revocat din funcția de director al DRDP Cluj, însă în februarie 2019 se întoarce ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, singura schimbare fiind restrângerea atribuțiilor de conducere din fișa postului. Nici acest inconvenient nu l-a apăsat prea tare pe Cecan, deoarece în octombrie 2019, noul director General al CNAIR consideră că Cecan are dreptul de a-și exercita funcția cu drepturi depline. Un alt aspect care ridică semne de întrebare cu privire la modul în care acționează Cecan este faptul că în perioada 04.08.2017 – 23.08.2019, cât timp a fost revocat din funcție, a avut un număr de 393 de zile de concediu medical și imediat ce și-a reluat locul în 2019, problemele de sănătate au dispărut. După toate acestea, Eugen Cecan se află la conducerea DRDP Cluj și în ziua de astăzi. 

Răzvan Pop – turnător și „lingău”. Lupul deghizat în oaie

Probabil ceea ce l-a consacrat pe Răzvan Pop, dincolo de caracterul său, este declarația lui Emanuel Laurian Botezatu, care s-a rezumat la „Era un lingău!”. Răzvan Pop a fost șef de cabinet la Consiliul Județean Cluj, dar și mare turnător la DNA, în trei scandaluri care au zguduit Clujul după ce a fost surprins că a luat mită de la patronii Fany. Cel mai important dosar este ”Mită la CJ Cluj”, unde Horea Uioreanu şi oamenii de afaceri Ioan Pogăcean şi Ioan Bene au fost trimişi în judecată, cu toate că fusese mâna dreaptă a lui Uioreanu. Deși regula de aur a legii spune că un procuror care a aflat o faptă penală nu o poate neglija şi nu poate da clasare unei cauze, Răzvan Pop a primit clasare, schimbând repede rolul de corupt cu cel de „martor sub acoperire”. Același om ajunsese să se plângă din cauză că i-ar fi fost foarte greu să-și mai găsească de lucru în urma „trecutului” său pulbere, pozând într-o victimă.

Virgil Pop – traficantul de influență răsplătit cu 5 ani cu executare

PNL-istul Virgil Pop a fost cel care a spart gheața în ce privește mutarea de domiciliu la pușcărie. În perioada decembrie 2007 – februarie 2008, s-a folosit la maxim de calitatea de consilier județean pe care o avea, cât și de numele lui Marius Nicoară. Era simplu: acesta cerea șpagă și îl invoca pe Nicoară. Astfel, Pop a pretins 80.000 euro, din care a primit 130.000 de lei și 30.000 de euro de la un denunțător, după ce i-a promis că va câștiga un subcontract la firma Nokia. Mai mult decât atât, Pop promisese o victorie sigură pentru SC Electrica, firma ce ar fi urmat să subcontracteze o parte din lucrările către SC Anpero Srl, condusă chiar de denunțătorul Petru Chiș; anume victoria licitației pentru executarea unor lucrări la rețeaua energetică a parcului industrial Tetarom III, din comuna Jucu. Deși Pop se agățase cu gheruțele de speranța recursului, judecătorii nu au putut să ierte o astfel de faptă și a ajuns acolo unde îi era locul, în spatele gratiilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.