Se pare ca Justitia începe sa se dea pe brazda. Toma Rus, asupra caruia procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au deschis o ancheta privitoare la o serie de presupuse acte de coruptie, a fost demis din functie pâna la finalizarea cercetarilor. In- itial, dupa ce fusese anuntat de deschiderea unui dosar pe numele sau, Rus a fost trimis în Italia pentru a-i ajuta pe politistii italieni în confruntarea cu infractionalitatea cetatenilor români în peninsula.

Fostul comisar Toma Rus se poate mîndri ca este unul dintre cei mai bogati politisti din România, dar si ca numele sau este corelat cu deschiderea unui dosar privitor la o serie de acte de coruptie de catre procurorii DNA. El a fost informat la începutul saptamânii trecute ca asupra lui s-a deschis actiunea de cercetare penala, urmând sa stea la dispozitia procurorilor, motiv pen- tru care acesta s-a întors din acti- unea pe care o desfasura în Italia. Potrivit legii, Toma Rus a fost sus- pendat din functia de adjunct în cadrul Directiei Generale de Com- batere a Criminalitatii Organizate si Antidrog (DGCCOA) pâna la fi- nalizarea anchetei. El a fost numit în aceasta functie la mijlocul lunii octombrie pentru o perioada limi- tata, de trei luni. Pâna în decem- brie 2006, Rus a fost seful Brigazii de Combatere a Criminal- itatii Organizate (BCCO) Cluj.

În ultima perioada, mai multe “personalitati” care au într-o oare- care masura legatura cu Toma Rus au dat cu subsemnatul în fata procurorilor. Astfel, seful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei a fost chemat la DIICOT pentru a fi audiat ca martor într-un dosar mai complex privind o serie de presupuse fapte de coruptie comise de mai multi subordanati din cadrul acestei structuri. În ianuarie 2007, DNA Cluj a început urmarirea penala împotriva a trei politisti de la BCCO Cluj (comisarului Horea Olteanu, adjunct al sefului brigazii, subinspectorului Petru Filip si agentului de politie Alin Pintican), care sunt suspectati de luare de mita. Coincidenta face ca o perioada de timp, aceste per- soane suspecte au lucrat si în subordinea lui Toma Rus, care a ajuns si el în vizorul procurorilor DNA. Potrivit Mediafax, avocatul lui Toma Rus a declarat ca clientul sau este urmarit pentru trafic de influenta si alte infractiuni conexe. „Este un vorba de un dosar început în 2006, nu ni s-a spus despre ce este vorba, când vom afla va urma sa pegatim apararea”, a declarat aparatorul acestuia.

<h5>Agentia imobiliara “Toma”</h5>

Chiar daca asupra lui Toma Rus s-a deschis o actiune a procurorilor DNA, acesta se pare ca are o serie de “conexiuni” cu unii dintre cei puternici oameni de afaceri clujeni, beneficiind si de “sprijinul” (reci- proc-avantajos?) al unor politi- cieni. Omul de afaceri Arpad Paszkany a atras în trecut atentia asupra acestor legaturi într-un memoriu înaintat procurorului ge- neral, Laura Kovesi. Paszkany sustinea ca asupra lui s-au facut presiuni de catre persoanele mai sus mentionate în legatura cu o serie de licitatii organizate pentru achizitionarea de la CJ Cluj a unui teren pentru construirea unui mall (cel pe care este construit Iulius Mall, n. red.). “Mi-a spus ca el si prietenii lui (se referea la Marius Nicoara si la cercul de prieteni gru- pat în jurul Bancii Transilvania, n. red.) stiu tot ce fac, tot ce vorbesc eu si cu cine am relatii de orice natura, pentru ca Banca Transilva- nia finanteaza BCCO Cluj si ei sunt prieteni buni cu Rus Toma, fostul sef al BCCO Cluj. Ulterior am aflat ca ceea ce parea atunci un “bluf” era chiar adevarat, în sensul ca BTR într-adevar era sponsor al BCCO Cluj, iar Rus Toma avea afaceri cu BTR si era (si este) în relatii foarte apropiate cu acest cerc de afaceristi”, arata Paszkany în memoriul sau.

Potrivit unor informatii, unul dintre capetele de acuzare ale lui Toma Rus este afacerea “Piscicola”, în care acesta a închiriat un spatiu comercial de la aceasta societate, pentru a-l subînchiria Bancii Tran- silvania. Tranzactia s-a facut prin intermediul SC Viafarm, la care Rus este actionar, iar spatiul pentru spatiul respectiv se plateste o chirie lunara de 900 de lei. Afacerea lui Toma consta în subînchirierea acestei locatii catre Banca Transil- vania pentru suma de 2.000 de euro lunar. Interesant este faptul ca, potrivit unor surse, tranzactia care a avut loc între Piscicola SA si Via- farm SRL nu a avut girul Consiliu- lui de Administratie al Piscicola, iar la data încheierii acestui con- tract, SC Piscicola era sub influ- enta liberalilor clujeni, la fel ca si Banca  Transilvania.

Un alt spatiu pe care Rus l-a dat în chirie este situat pe Calea Dorobantilor si a fost încredintat pe perioada determinata companiei de telefonie, Telemobil. Familia lui Rus a primit spatiul de la Consiliul Local, în conditiile în care socrii sai detineau un apartament în cartierul Zorilor iar fratele comi- sarului Toma Rus, primise un apartament tot de la Primarie, în Piata Unirii.

<h5>Sa dam cu banu’, sa moara dusmanu’!</h5>

Averea lui Toma Rus este estimata la circa doua milioane de euro, asupra acestui personaj planând suspiciunea de a fi implicat în mai multe fapte de coruptie si santaj. El detine actiuni la trei farmacii care îi aduc anual profit de aproxi- mativ 420.000 RON. În Cluj- Napoca are doua apartamente pe strada Dorobantilor, unul dintre ele fiind situat în apropierea Tribunalului Cluj. Toma Rus si-a ridicat o vila impozanta în satul Caprioara, comuna Recea Cristur. Conform de- claratiei de venit, Rus primeste 70.000 de lei în urma functiilor re- munerate de la bugetul de stat, 70.000 lei, care reprezinta salarii de la firmele la care acesta este actionar. Potrivit declaratiei de avere, datata din 2004, fostul sef al BCCOA Cluj avea 8,61 hectare de teren agricol, 1,37 hectare de teren intravilan, un apartament de 200 de metri patrati în centrul Clujului, o casa de vacanta în constructie, plus doua autoturisme – un Opel Vectra, fabricat în 1994, si un Audi A4, fabricat în 2002.

Unele surse sustin ca acesta obisnuieste sa conduca si un Jaguar, o masina extrem de scumpa. Sotia comisarului Toma Rus, Zoia, este patroana unei far- macii, Viafarm SRL, din Cluj- Napoca, situata în Piata Mihai Viteazu, si are 90% din actiunile unei farmacii din Panticeu, restul detinându-le sotul ei. De asemenea, conform aceleiasi declaratii de avere de la acea data, în conturile familie Rus intrau în fiecare luna peste 2.100 de dolari, reprezentând chiria pentru apartamentul de pe Calea Dorobantilor închiriat com- paniei de telefonie Zapp. Conform declaratiei de avere semnata în 2005, acesta avea trei terenuri în comuna Caprioara. Primul teren este în suprafata de 13.200 mp în intravilan, al doilea de 700 mp tot în intravilan, iar al treilea de 8,61 hectare, acesta fiind înscris în cir- cuitul agricol. Pentru toate acestea, Toma Rus trebuie sa plateasca la stat suma de 206.000 lei vechi, con- travaloare impozitului pe teren. Conform declaratiei de avere toate terenurile au fost cumparate în anul 2004. Toma Rus mai detine si trei imobile. Astfel, în anul 1997 acesta a achizitionat un apartament de peste 215 mp a carei valoare de im- pozitare este de peste 1,4 miliarde lei vechi. Acesta mai are în propri- etate si 25 % dintr-un spatiu comer- cial de 257 mp acesta având valoarea de impozitare de peste 452 milioane lei vechi. De asemenea Toma Rus mai detine si o casa de vacanta în comuna Caprioara, va- loarea de impozitare fiind de 88 milioane lei vechi. Astfel, în 2005, Toma Rus trebuia sa achite statului aproximativ doua miliarde lei vechi reprezentând impozitul pentru toate imobilele. Totusi, acesti bani repreznita doar o mica parte din valoarea reala a imobilelor. Doar apartamentul de 215 metri patrati situat în „buricul” Clujului este cotat pe piata imobiliara la aproxi- mativ un milion euro, pretul celor- late proprietati ajungând iarasi la aproximativ un milion euro. În acest conditii averea lui Toma Rus atinge frumoasa suma de doua mi- lioane euro. Mai mult, Toma Rus mai detinea în 2005 si bijuteri în valoare de 10.000 euro. De aseme- nea, în 2005 Toma Rus si-a vândut unul dintre automobile pentru suma de 5800 euro. În declaratia de avere se precizeaza si faptul ca în anul 2004 acesta a încasat peste 372 mi- lioane lei vechi, acesta suma reprezentând salariul afferent functiei de sef a BCCOA Cluj. Mai mult, acesta a mai obtinut peste 410 milioane lei vechi din închirierea unui apartament proprietate perso- nala. Astfel, totalizând, în 2005, Toma Rus avea o avere personala demna de un afacerist respectabil si nu de un functionar public.

Trâgând linie si adunând, am putea aprecia ca averea lui Toma în- sumeaza aproximativ 4 milioane de euro, bani pe care, evident, ar fi greu sa-i justifice.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.