Trecutul omului de afaceri clujean Costica Pocol este presarat de multe evenimente „penale”. El a fost acuzat de fals, uz de fals si înselaciune, fiind arestat în 1999, potrivit unui material publicat în Cronica Româna. Acuzatiile la adresa lui Pocol explica în buna parte modul în care acesta întelege sa faca afaceri în Cluj. Pocol continua sa construiasca ilegal. Chiar daca a primit o somatie pentru încetarea lucrului la hardughia din Piata Marasti si pentru demolarea constructiei ilegale, Pocol nu s-a conformat.

Trecutul omului de afaceri clujean Costica Pocol este presarat de foarte multe evenimente cu iz penal. Astfel, pe lânga celebrele de pe-acum scandaluri referitoare la bazarul din Piata Marasti sau cel legat de Hotel Cristian, au mai aparut alte „evenimente” care explica într-o mare masura modul în care acesta întelege sa faca afaceri în Cluj. Astfel, conform unor informatii aparute în anul 1999 în cotidianul Cronica Româna, Costica Pocol ar fi fost arestat si cercetat penal de Parchetul de pe lânga Tribunalul Cluj pentru savârsirea infractiunilor de fals si uz de fals în dauna avutului statului. Mai mult, urmând aceeasi linie cu cea a constructiei din Piata Marasti, Gazeta a depistat o noua constructie ilegala a constroversatului om de afaceri clujean.

Ilegal pe Sitarilor

Omul de afaceri clujean Costica Pocol a „comis-o” din nou. Într-un numar trecut din Gazeta de Cluj va prezentam un nou caz de constructie purtând amprenta inconfundabilului Costica Pocol. Astfel, va prezentam faptul ca pe strada Sitarilor la numarul 12 din cartierul Dâmbu Rotund – Cordos, afaceristul cu înclinatii liberale ar închega o noua constructie, evident ilegala. Gazeta de Cluj dezvaluia faptul ca la adresa de mai sus, în jurul unei case se ridica de zor zidurile unui adevarat bloc. La momentul respectiv sesizam faptul ca la acea constructie nu exista o placuta de santier sau vreun mijloc prin care sa se identifice respectiva lucrare. Presupunerile noastre legate de faptul ca acea constructie ar fi fost ilegala au fost confirmate ulterior de catre reprezentantii Inspectoratului de Stat în Constructii Cluj (ISC Cluj). În urma cu câteva zile oficialii ISC Cluj ne-au trimis o adresa prin care clarifica situatia actuala a respectivei constructii. Astfel, inspectorii ISC deplasati la fata locului în urma solicitarii reporterilor Gazetei de Cluj au depistat ca: “Lucrarile de extindere a imobilului situat în Cluj-Napoca, strada Sitarilor  nr. 12, fusesera demarate de investitorul Pocol Costica, fara ca la baza acestora sa existe o autorizatie de construire emisa conform prevederilor legale în vigoare. Urmare constatarii executarii de lucrari de construire, în lipsa unei autorizatii de construire, Directia Politia Comunitara, Serviciul Control Urbanism a sanctionat contraventional investitorul, dispunând totodata sistarea imediata a lucrarilor si initierea demersurilor pentru intrare în legalitate”, se precizeaza în raspunsul primit de la ISC Cluj. Mai mult, conform aceluiasi raspuns, în conditiile legale, Costica Pocol  trebuie sa opreasca imediat lucrarile si sa intre în legalitate, în caz contrar, autoritatile locale urmând a dispune demolarea constructiei fara autorizatie.

Fals

Totusi, sirul de nereguli marca Pocol pornesc înca din anul 1992. Astfel, conform cotidianului central Cronica Româna, Costica Pocol ar fi fost unul din sponsorii PUNR la alegrile locale din 1992, modalitatea prin care a acordat banii nefiind una foarte clara. Mai mult decât atât, în respectivul material se facea referire si la faptul ca Pocol ar fi fost anchetat de catre procurorii de pe lânga Tribunalul Cluj sub acuzatia de fals, uz de fals si înselaciune în dauna avutul statului. Ba mai mult, acesta a facut puscarie. În fapt, una din firmele lui Costica Pocol ar fi emis la Bucuresti actiuni în valoare de patru miliarde lei vechi, dupa care a cerut si de la defuncta Bancoop un împrumut de 3,3 miliarde lei vechi. Singura problema este ca acesti bani nu au ajuns în capitalul societatii si mai mult, nici nu au fost returnati bancii. Conform aceluiasi material, la momentul respectiv, Costica Pocol ar fi datorat bancii nu mai putin de 16 miliarde lei vechi, bani care nu au mai intrat niciodata în conturile societatii. Totusi, sirul de acte ilicite ale afaceristului cu înclinatii liberale nu se încheie aici. Astfel, se pare ca Pocol era cercetat penal de catre politistii clujeni si pentru evaziune fiscala. Promitem ca în numerele viitoare din Gazeta de Cluj vom reveni cu amanunte incendiare referitoare la respectivele dosare de urmarire penala.

Costica frate cu Funar

În respectivul articol se facea referire si la faptul ca  Pocol ar fi fost unul din principalii sponsori ai PUNR la alegerile din 1992. Totusi, atât fostul vicepresedinte al PUNR, Ioan Gavrea cât si fostul presedinte Valeriu Tabara au declarat ca nu-l cunosc pe Costica Pocol, aflat la acea vreme în puscarie, dupa cum deducem din materialul jurnalistic. Totusi, Tabara a facut o declaratie care poate ridica multe semne de întrebare. “Întrebati-l pe Funar despre asta, probabil alaturi de Caritas a fost si respectivul”, a spus Tabara.  Declaratia lui Tabara confirma, într-o oarecare masura, suspiciunile care planau asupra relatiei privilegiate dintre Funar si Pocol. Chiar daca atât Tabara cât si Gavra neaga ca l-ar cunoaste pe Pocol, nu acelasi lucru se poate spune despre Funar, relatia dintre cei doi fiind una foarte “fructuoasa” Astfel, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca  este semnatarul autrorizatiei de construire pentru hardughia din Piata Marasti, apartinând lui Pocol. Autorizatia este una cu “dedicatie”, imobilul cu pricina nerespectând nicio norma de disciplina în constructii.

Pocol “face ceva” pe deciziile autoritatilor

Mega afaceristul clujean Costica Pocol nu se dezminte. Chiar daca a primit un aviz de încetare a lucrarilor la hardughia din Piata Marasti, el ignora cu nonsalanta litera legii. În numarul trecut din Gazeta de Cluj, va prezentam în exclusivitate faptul ca inspectorii Directiei Politiei Comunitare s-au deplasat la mega constructia din Piata Marasti, iar în urma controlului acestia i-au aplicat afaceristului amenda maxima pentru neregulile depistate. Mai mult, conform informatiilor noastre, în respectivul proces verbal de constatre a contraventiei, inspectorii municipalitatii au stipulat si faptul ca Pocol trebuie sa sisteze lucrarile si sa demoleze partea din constructie realizata fara autorizatie. Totusi, din informatiile furnizate de catre locatarii din blocurile învecinate, la nici o zi de controlul primariei, muncitorii s-au reapucat de treaba, ca si când nu s-ar fi întâmplat nimic, iar constructia realizata fara autorizatie este înca „în picioare”. Locatarii din blocurile învecinate se plâng în continuare de conditiile în care trebuie sa traiasca. În momentul de fata constructia lui Pocol afecteaza patru blocuri, cele de pe Dorobantilor 99-101, Dorobantilor 105 si Bulevardul 21 Decembrie 148 si 150. Locatarii din aceste blocuri se plâng în principal de conditiile în care trebuie sa traiaca datorita santierului din Piata Marasti. Ei se plânga ca din 1999 de când a început constructia la “mall” nu mai au liniste. “Am încercat prin toate mijloacele sa stopam constructia respectiva. Am facut demersuri la toate autoritatile abilitate, dar fara succes. Nu mai stim ce sa facem. Nu putem sa-l dam în judecata pentru ca nu avem bani, iar daca Primaria îl amendeaza, el are suficienti bani ca sa plateasca si sa nu simta ca i s-au golit conturile. Speram ca în cel mai scurt timp aceasta situatie sa se reglementeze, pentru ca nu mai rezistam”, a declarat un locatar din unul din blocurile afectate de constructia marca Pocol.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.