Arheologii turci susțin că au găsit ceea ce cred că sunt bucăți ale Calului Troian. Potrivit unui raport al newsit.gr, arheologii turci care au excavat situl orașului istoric Troia pe dealurile Hisarlik, au dezgropat o structură mare din lemn. Istoricii și arheologii cred că ceea ce au descoperit sunt rămășițe ale legendarului Cal Troian.
Săpăturile au adus la lumină zeci de scânduri de brad și grinzi de până la 15 metri lungime. Resturile au fost asamblate într-o formă ciudată, ceea ce i-a determinat pe experți să suspecteze că aparțin Calului Troian. Structura din lemn se afla în interiorul zidurilor orașului antic Troia. Calul troian este considerat de majoritatea ca fiind o structură mitică. Calul este în mod obișnuit asociat cu poeziile epice ale lui Homer, Iliada și Odiseea.
Poemele epice clasice povestesc războiul troian și lunga călătorie a lui Ulise înapoi la Ithaca, dar, curios, nu prezintă iconicul cal de lemn. De fapt, Iliada se închide chiar înainte de sfârșitul războiului. Povestea calului troian vine chiar la sfârșitul războiului, deoarece este folosită ca strategie pentru a cuceri Troia și a câștiga complet războiul. Povestea calului troian este prezentată cel mai bine în Eneida de Virgil, un text latin din timpul domniei lui Augustus la Roma.
Istoricii sugerează că scriitorul antic folosea imaginea calului ca o analogie pentru o mașină de război sau chiar un dezastru natural. Structura găsită se potrivește descrierii lui Virgil, August și Quintus Smyrnaeus. Așa că arheologii au început să considere că descoperirea este într-adevăr rămășițele subterfugiilor greci folosite pentru cucerirea Troiei antice. O altă descoperire care susține afirmațiile arheologilor este o placă de bronz deteriorată cu inscripția „Pentru întoarcerea lor acasă, grecii dedică această ofrandă Atenei”. Quintus Smyrnaeus se referă la placa specifică din poemul său epic „Posthomerica”. Placa a fost găsită și pe site.
Piesele calului troian pot fi verificate științific? Cei doi arheologi care conduc excavația, profesorii Universității din Boston, Christine Morris și Chris Wilson, spun că au „un nivel ridicat de încredere” că structura este într-adevăr legată de legendarul cal. Ei spun că toate testele efectuate până acum nu au făcut decât să le confirme teoria.
„Testele de datare a carbonului și alte analize au sugerat că piesele din lemn și alte artefacte datează din secolele XII sau XI î.Hr.”, spune profesorul Morris.
„Acest lucru se potrivește cu datele citate pentru războiul troian, de mulți istorici antici precum Eratostene sau Proclus. Asamblarea lucrării se potrivește și cu descrierea făcută de mai multe surse. Nu vreau să par prea încrezător, dar sunt destul de sigur că am găsit adevăratul lucru! ”
Sursa: greekreporter.com
Citește și: Partea mai puțin roz a Clujului: copiii care devin părinți