Scandalul stâlpilor de afişaj care au fost montaţi recent pe Bulevardul Eroilor reaprinde vechile dispute dintre arhitecţii clujeni. Însă cilindrii de beton, care arată ca nuca în perete, au fost “născuţi” în 2005 de SC Planwerk, care a câştigat un contract de proiectare a acestei zone. Această firmă de proiectare aparţine conducerii Ordinului Arhitecţilor Români din Transilvania (OART), adică arhitecţilor clujeni Şerban Ţigănaş şi Eugen şi Eugeniu Pănescu (tată şi fiu) şi Adrian Borda. Toţi aceşti arhitecţi au legături strânse cu majoritatea comisiilor de avizare a proiectelor urbanistice care se construiesc în oraş.
Dispute între arhitecţi
Astfel, Clujul s-a pricopsit cu centrul de afaceri de pe Eroilor, care, chiar dacă este construit în spatele unor clădiri monumente istorice, depăseşte cu mult regimul de înălţime acceptat în zonă. Culmea, construcţia îi aparţine arhitectului clujean Ionel Vitoc, unul dintre rivalii grupului de arhitecţi coagulaţi în jurul lui Ţigănaş şi Borda. De altfel, Vitoc este cel care a dat în judecată primăria clujeană şi a blocat în instanţă planul urbanistic care reglementează zona centrală de 600 de hectare, delimitată între Fabrica de bere ”Ursus” (la Vest), zona Gării (la Nord), strada Tutunului din cartierul Mărăşti (la Est) şi strada Măceşului din cartierul Zorilor (la Sud). Licitaţia pentru realizarea acestui PUZ a fost câştigată de SC Ambient, care aparţine arhitectului Ionel Vitoc. El a câştigat proiectul cu 130.000 de euro, însă planul lui Vitoc, care a fost contestat de arhitecţii clujeni (Borda, Iancu şi Ţigănaş), a fost blocat în justiţie pentru că Vitoc a dat în judecată municipalitatea, motivând că nu i s-a acceptat planul. Cu toate acestea, Planwerk, firma lui Borda, Ţigănaş şi Pănescu a câştigat, într-o asociere, contractul pentru reactualizarea Planului Urbanistic General al oraşului. Din asociere mai fac parte SC Bogart şi Universitatea Tehnică, care vor câştiga de pe urma acestui proiect circa 2,4 milioane de lei. În cadrul Bogart se regăsesc ca acţionari Mircea Petrina, prorector la Universitatea Tehnică, şi inginerul Bogdan Petrina. Istoria contractelor rulate în “cerc închis” merge mai departe. Contractul de proiectare a stadionului Ion Moina a costat 40 de milioane de euro şi suma a fost câştigată de Universitatea Tehnică, care a subcontractat o parte din lucrări către firma deţinută de Şerban Ţigănaş, SC Ditco&Ţigănaş şi către SC Bogart, firmă deţinută de prorectorul Universităţii Tehnice, Petrina. Petrina a declarat în presă că suma care a revenit universităţii a fost de 15% din valoarea totală, iar restul a fost împărţit firmelor subcontractante. Firma lui Ţigănaş a primit 518.000 lei, iar SC Bogart, 238.000 de lei. De remarcat este că Planwerk a câştigat în luna iunie 2008 şi contractul pentru realizarea noului PUG al Sibiului pentru suma de 1.100.000 lei (fără TVA) şi are ca termen de predare octombrie 2009. Coincidenţă sau nu, în cadrul firmei clujene sunt şi câţiva acţionari nemţi.
Arhitecţii centrează şi şutează
Un top al celor mai bine cotate firme de arhitectură din Cluj-Napoca arată că Arhimar Serv SRL, deţinută de Claudiu şi Marius Botea, conduce în topul cifrei de afaceri pe obiectul de activitate „arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica legate de acestea”. Firma, înfiinţată în 1998, a proiectat mai multe supermarketuri clujene (Praktiker, Baumax, Billa, Profi şi Kaufland), staţii de carburant şi showroom-uri auto, fiind şi unul dintre proiectanţii Iulius Mall Cluj. După Arhimar se situează Dico şi Ţigănaş care a fost înfiinţată în 1997. În portofoliul firmei lui Ţigănaş se numără ansamblul rezidential Plopilor Vest din Parcul Rozelor, clădirea de birouri Olimpia de pe calea Dorobanţilor şi baza de agrement Clujana. Bogart Construct SRL îi are ca asociaţi pe Mircea Petrina, prorector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, şi pe fiul acestuia, Bogdan Petrina, iar în cadrul Planwerk, care a fost înfiinţată în 2003, se numără Şerban Ţigănaş, Eugen Pănescu, Adrian Borda şi trei arhitecţi germani. Partea interesantă provine din faptul că majoritatea membrilor comisiilor care avizează proiectele urbanistice din oraş se regăsesc în cadrul firmelor enumerate mai sus sau au strânse legături cu asociaţii acestor firme. Adrian Iancu, fostul arhitect şef al oraşului, şi-a păstrat un loc în comisia de urbanism şi este bun prieten cu Şerban Ţigănaş, de asemenea, membru în aceeaşi comisie, preşedinte al OART şi acţionar la firmele prezentate mai sus. Arhitectul Adrian Borda, coleg de afaceri cu Ţigănaş, a fost şi el membru al comisiei de urbanism, dar şi-a dat demisia. În această conjunctură, multe proiecte imobiliare primesc avizele de construcţie doar pentru că “cineva” cunoscut a făcut proiectul sau unul dintre arhitecţii din comisie a făcut sau are în derulare afaceri cu cel care aşteaptă un aviz favorabil. „Situaţia prezentată a dat naştere până acum nu doar la cilindri de afişaj care sluţesc Bulevardul Eroilor, o arteră care oricum este aglomerată şi prost gândită, ci, în acelaşi fel, au apărut şi multe proiecte imobiliare care vor face Clujul să arate ca o gospodărie a unui om neîngrijit”, este de părere unul dintre arhitecţii revoltaţi din oraş.
Un exemplu de proiect imobiliar cu “cântec” este în cartierul Bună Ziua, unde se construieşte cartierul “Bonjour Residence”, afacerea de familie a lui Chimu Căpuşan, un controversat afacerist clujean. Chiar dacă, în urma unui proces, judecătorii au desfiinţat planurile urbanistice care trasează viitorul cartier şi, conform regulilor urbanistice în zonă, se puteau construi doar locuinţe individuale şi colective mici cu un regim de înălţime de maxim două etaje, cartierul respectiv prevede construcţii cu 9 etaje. Un alt exemplu similar se poate întâlni şi la complexul de apartamente de pe strada Eremia Grigorescu, din cartierul Grigorescu, unde s-au ridicat blocuri cu cinci etaje, chiar dacă în zonă maximul de înălţime era de două etaje. Această afacere îi aparţine tot lui Chimu Căpuşan.
Un alt beneficiar al unor avize de construcţie cu “cântec” este clujeanul Costică Pocol, de numele căruia se leagă şi scandalul iscat în urmă cu câţiva ani în legătură cu apariţia unui hotel din centrul Clujului, Eunicia, care a fost construit având o autorizaţie de chioşc comercial.
Ştefan Trandafir
Mise pare corect tot ce s-a scris. Din nefericire urbanismul clujului e condus de oameni ca Petrina, Borda, Tiganas. NU intamplator doar lucrarile lor intra in comisia de urbanism, nu intamplator doar lucrarile lor merg mai departe. Poate nu s-ar intampla aceste lucruri daca Apostu nu ar fi mana in mana cu ei. Pina nu intervine DNA si in urbanismul clujean, firme ca Bogart, Dico, sau oameni ca Apostu, vor proiecta dupa bunul plac, vor aproba dupa bunul plac si va fi un cerc inchis in domeniu. E trist ca de atatia ani nimeni numisca nimic in mafia asta. Cititi ZIua de Cluj si in stanga sus va fi usor de observat firma sponsor BOGART, si atunci te mai miri de ceea ce se intampla. Presa in loc sa-i demaste, se face complici lor. Felicitari GAzeta de Cluj pentru articol!!!
Din 2004 acesti nenorociti fac ce vor cu peisajul Clujului, sunt o caracatita mafiota care distruge Clujul. Alo….DNA-uuuuuuuuuul ????
Pai ce faci mai Loti il acuzi pe Aprostu ca este in grupul mafiot al universitarilor de mucava(=securisti si comunisti)gen Petrina si progenitura, Tiganas( si numele spun ceva), Borda, Iancu, Iliescu s.a.? D-le draga gruparea mafiota din Primarie creata de ilustrul cacat Boc si moldoveanul-felcer cu doctorat in prostologie Apostu are state vechi de functionare si cu ramificatii din cele mai diverse in mocirla administratiei si justitiei locale.Acesti gusteri sint de fapt cei ce-au delapidat fondurile Primariei si au sustinut masiv gruparea criminala -pdl- la alegeri.La aceasta grupare de falsi universiatri se adauga structurile de tip mafiot din Militie,Justitie,Procuratura, ISC, etc. Acuma tov. felcer a numit-o arhitect-sef pe analfabeta lui Subtirica un securisto-comunist analfabet din PSD care si-a introdus in perioada 2000-2004 toate,,relatiile obediente” in Inspectoratul de stat in Constructii Cluj iar santajul si spaga era la ordinul zilei in activitatea asa-zisilor inspectori ISC.Sa vezi Loti cum o sa se dezvolte de-acuma inainte urbanismul Clujului cind gasca Boc-Aprostu a devenit atotputernica in Primaria Cluj si in Administratia Judeteana.Acesti ratati numiti arhitecti si profesori universitari sint de fapt niste impostori si plagiatori ordinari.
Subscriu la Mafia patronata de Apostu si „Gasca” dar desi poate par paranoic, eu sper ca justitia sa curete Clujul de acesti mafioti fara scrupule, gen Apostu, Petrina(2), Borda, Tiganas si altii. Tocmai de asta sper sa castige oricine la prezidentiale (Mai putin marinarul) pt a se mai opri acesti infractori din hotiile facute pe banii Clujenilor.!!
Ce misiune are Primaria(primarul) Clujului?
In tarile democratice fiecare oficiu public are o misiune( mission statement). A-si fi curios sa stiu exact, dupa increngaturile mafiote, ce missiune are Primaria Clujului, in conservarea arhitectonica a Clujului?? Poate ca are o misiune de distrugere!!!
GROAZNICA PIATA, LUMEA INLOCUIESTE BETONUL ( vezi planurile oraselor din sua)CU VERDE SI NOI INVERS, ARHITECTUL CRED CA SI A CUMPARAT DIPLOMA, FANTANA MODERNA SI FELINARE INTR O PIATA VECHE, NICI UN SPATIU VERDE SA TE RELAXEZE, PT CE?
UN CONCERT PE AN AL UNUIA CARE CANTA PLAYBACK?
TURISTI NU SUNT SI NICI NU VOR FII, NU ESTE MILANO
ASADAR TOATE FLORILE SI BRAZII CARE NE INCANTAU ACUM PIATRA GRI SA NE DEPRIME
TOTUL PT NISTE EVENIMENTE DE MARE IMPORTANTA, GEN CONCERT 3SUD EST
FELICITARI, ASA INCURAJATI SALVAREA PLANETEI