Ordinul Arhitecților Români filiala Transilvania îi răspund primarului Emil Boc în privința intențiilor sale de a face o ”listă a rușinii” cu arhitecții clujeni.

”Considerăm că jignirea unui întreg grup profesional pentru posibilele greșeli ale unor colegi nu este oportună și nu susține dorința noastră de a avea un mediu construit coerent și valoros.

Prin urmare, vă rugăm, reprezentanți ai administrației, reprezentanți ai presei și ai societății civile, să numiți public arhitecții împotriva cărora se îndreaptă critica dumneavoastră. Numirea lor ne va permite fie să îi sprijinim, dacă este cazul, fie să ne sesizăm în situația în care s-au încălcat valorile pe care le promovăm, legislația sau drepturile unor oameni sau ale unor comunități. 

Pentru că avem un scop comun, acela de a trăi în orașe și în comunități frumoase și primitoare și de a transmite copiilor noștri valorile extraordinare pe care și noi le-am moștenit, vă reamintim că marea majoritate a arhitecților sunt un real și necesar sprijin pentru cei care doresc să construiască, dar și pentru beneficiarii, vecinii, comunitatea lor. 

Nu putem jigni câteva mii de oameni pentru compromisurile acceptate, probabil, de câteva zeci. Indiferent de categoria profesională (politicieni, jurnaliști, avocați, medici, profesori sau orice specialități), NU putem generaliza exclusiv aspecte negative. Nu sunt toți corupți, dezinteresați sau, dimpotrivă, interesați de ”foloase materiale ilicite”, ci, dimpotrivă, marea majoritate sunt dedicați meseriei și binelui comun.

Credem că este necesar să ne asumăm, fiecare dintre noi, proiectele, clădirile, interesele, cuvintele, să ne respectăm reciproc, ca profesioniști și ca oameni”, arată Daniela Maier, Președintele OAR – Transilvania.

Una dintre clădirile de top proiectate în ultimul timp în Cluj Napoca
O altă clădire cu care arhitecții clujeni se pot mândri

Reacția arhitecților vine ca urmare a declarațiilor făcute de Boc în ultima ședință de consiliu local.

”Doamna consilier local mi-ați dat o idee. Legal, noi nu putem emite o hotărâre prin care să interzicem arhitecților să proiecteze. Ei sunt o profesie liberală, pot să proiecteze la cerința clientului. Dacă, clientul vrea să-i dea un leu el poate să proiecteze ce-i cere.

Dar mi-ați dat o idee. Așa cum am început o listă a rușinii firmelor care nu și-au îndeplinit obligațiile legale, să facem o listă a rușinii și a arhitecților care au promovat și susținut proiecte de construcție în afara intravilanului Cluj-Napoca, știind din start că sunt ilegale. Intravilanul este clar. Nu se poate.

Căutăm o listă a firmelor de arhitectură, care să fie lista rușinii. Acolo să apară cei care au avizat lucrări în afara intravilanului Clujului, știind că astăzi intravilanul nu permite.

Faptul că acești arhitecți au încurajat tacit, pentru niște bani în plus, aceste construcții, este o idee foarte bună.
Vă promit că o facem.

Această listă va fi pe siteul Primăriei. Nu -i rușinea suficient de mare dacă nu o punem public ”, a declarat Emil Boc.

3 COMENTARII

  1. Daca constructiile din extravilan n-au autorizatie de construire, atunci primaria nu are de unde sa stie cine le-a proiectat, nu poate publica nimic. Consiliera PSD si primarul Boc au vorbit fara sa gandeasca.

  2. Orice minune ține trei zile, Emil Boc probabil minte de îngheață apele și cu publicarea arhitecților ce adaugă infracțiuni cu știință la L 50, așa cum LISTA CONSTRUCȚIILOR NELEGALE nu a mai fost publicată niciodată pe portalul primăriei, deoarece și primarul ca catalizator poate e implicat ca complice iar Parchetelor le e frică să cerceteze LEGALITATEA DOCUMENTELOR DIN ARHIVA PRIMĂRIEI pentru a nu acuza păstorii Republicii IMObiliare dă Cluj ?

    • Exact asa ! Si cand vorbim despre blocurile facute langa case ?? Sau de blocuri aprobate cu 4 etaje care au devenit 7 etaje intre timp ? S-a depasit orice limita !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here