Proiectanții care se ocupă de modernizarea zonei centrale, în care este inclusă str Mihail Kogălniceanu, au decis eliminarea bustului savantului Emil Racoviță. Echipa de proiectanți este condusă de arhitectul Macalik Arnold Ernő. Ei au decis reamplasarea fără soclul a Grupului statuar Școala Ardeleană.

Proiectul de „Amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” a fost realizat de firma Mossfern Arhitectură condusă de arhitectul Macalik Arnold Ernő. Coautori ai proiectului sunt Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Macalik Arnold Ernő, Vass Dániel,  Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila, Szilágyi-Bartha József. Proiectul a fost desemnat câștigător în urma unui concurs internațional organizat în 2018 și la care au participat mai multe firme de arhitectură și arhitecți.

Proiectul a prevăzut ca statuia Școala Ardeleană să fie amplasată pe strada Mihail Kogălniceanu direct la nivelul solului, fără soclu. Același proiect mai prevede eliminarea definitivă a bustului marelui savant român Emil Racoviță. Bustul a fost dezvelit în anul 1993 în fața Colegiului Național „Emil Racoviță” în cadrul unui demers exclusiv al acestei școli. Totodată, toate costurile aferente realizării acestui monument au fost suportate de absolvenții „racovițiști” ca omagiu adus patronului spiritual al școlii. Cei implicați în realizarea monumentului dedicat lui Emil Racoviță au ales strada Mihail Kogălniceanu ca loc de amplasare a bustului pentru a fi în fața școlii care-i poartă numele iar pe de altă parte pentru că pe această stradă se află universitatea pe care marele savant a condus-o în perioada interbelică.

După inaugurare, Monumentul Emil Racoviță a devenit locul de întâlnire al absolvenților prestigioasei școli clujene.

Bustul lui Emil Racoviță a fost demontat anul trecut în contextul demarării lucrărilor de reamenajare urbană a străzii Mihail Kogălniceanu, fiind apoi depozitat de către muncitori în gangul Colegiului „Emil Racoviță”. Deși reprezentanții școlii au cerut atât Direcției de Cultură Cluj cât și municipalității clujene să găsească o soluție pentru ca monumentul marelui savant să rămână în fața unității de învățământ pentru a avea vizibilitate și a i se putea acordat în acest fel respectul cuvenit, răspunsurile au fost că proiectul de reamenajare urbană a străzii Mihail Kogălniceanu realizat de echipa lui Macalik Arnold Ernő nu include bustul lui Emil Racoviță. Totodată s-a sugerat conducerii școlii să găsească o soluție pentru a fi amplasat în curtea unității de învățământ. Cum incinta școlii este destul de mică, nu poate fi vorba de amplasarea unui astfel de monument aici.

Făclia a încercat să afle dacă într-adevăr proiectul de reamenajare urbană din acea zonă elimină bustul lui Emil Racoviță. Informațiile obținute confirmă că marele savant nu va mai avea monument pe strada Mihail Kogălniceanu. Reprezentanți ai Direcției de Cultură Cluj care nu au dorit să li se facă public numele au declarat că s-a considerat că monumentul lui Emil Racoviță nu corespunde noului concept al străzii și că trebuie eliminat.

Prin urmare, dacă Primăria nu va interveni pentru a bloca planul firmei de arhitectură condusă de Macalik Arnold Ernő cu privire la simbolurile românești de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca, bustul marelui savant român Emil Racoviță va rămâne cel mai probabil în beciul școlii ce îi poartă numele.

Felul în care arhitecții s-au raportat la cele două simboluri românești de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca este alarmant. În cazul Grupului Statuar Școala Ardeleană s-a ales să se renunțe la soclu, ceea ce a făcut ca după instalarea monumentului direct pe pavaj cei trei corifei să arate ca niște milogi în mijlocul străzii. În cazul lui Racoviță, măsura a fost și mai dură: eliminarea definitivă. (preluare ziarulfaclia.ro)

6 COMENTARII

  1. Bravos ma…ule de Boc impreuna cu ungurii ai scos statuia lui Racovita din fata celui mai bun liceu din Cluj si din tara. Tu un mediocru , un nimeni ai facut o intelegere cu bo…ii ca sa-i indepartati acele somitati ale culturii romane, sa-ti fie rusine , do…ule.

  2. pai daca Boc a ajuns sluga ungurilor…le face toate poftele ca sa-l voteze la viitoarele alegeri. Lasa sa-l voteze ungurii ca romanii nu-l mai voteaza pe piticul asta jegos, o sluga si-un tradator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.