Strategia de Apărare Națională a Statelor Unite s-a modificat drastic: Pentagonul afirmă dreptul de a folosi primul Arma Atomică, inclusiv în fața unei amenințări non-nucleare.

Aproape în același timp în care Vladimir Putin declara că Moscova nu are nici o intenție de a folosi armele nucleare în Ucraina, Departamentul Apărării din SUA arunca bomba.

Potrivit noii Strategii Naționale de Apărare a Statelor Unite, citată de Bloomberg, Pentagonul respinge orice limitare a utilizării armelor nucleare, principiu promovat decenii la rând de partizanii controlului arsenalului nuclear – inclusiv de Joe Biden.

În documentul dat publicității joi de către Departamentul american al Apărării se arată:

„Până în anii 2030, Statele Unite vor fi, pentru prima oară în istorie, confruntate cu două puteri nucleare majore, în calitate de rivale strategice și de adversare potențiale.”

Drept urmare, Statele Unite „vor menține o limită foarte înaltă pentru folosirea nucleară”, fără însă a exclude folosirea armelor nucleare ca represalii față de o amenințare non-nucleară la adresa teritoriului național, a forțelor Statelor Unite din străinătate sau a aliaților.

Într-o schimbare dramatică de strategie, principiile „Neutilizării primul” și „Scopului unic”, multă vreme sacrosancte la Washington, sunt acum considerate că „vor avea ca rezultat un nivel de risc inacceptabil, ținând cont de gama de capacități non-nucleare dezvoltate și date în exploatare de concurenți care ar putea provoca pagube la nivel strategic” Statelor Unite și aliaților.

Noul document de apărare strategică nu menționează explicit care sunt aceste „capacități non-nucleare” ce amenință securitatea SUA, dar probabil că e vorba în primul rând de rachetele hipersonice, domeniu în care Rusia, China și India excelează și în fața cărora Washingtonul nu are deocamdată răspuns.

Mesajul absurd pe care Noua Strategie de Apărare a Pentagonului îl transmite adversarilor Americii este ca, la prima ocazie (cum ar fi de exemplu Războiul din Ucraina), să folosească Arsenalul Nuclear de la bun început, știind că Washingtonul îl va folosi oricum.

Este o situație răsturnată față de ultimul deceniu al Războiului Rece, când, în fața superiorității armelor convenționale ale Statelor Unite, Uniunea Sovietică amenința cu folosirea arsenalului nuclear.

Atunci, însă, funcționa mecanismul de limitare și control al arsenalelor nucleare.

Acum, asumându-și rolul lui Leonid Brejnev de la sfârșitul anilor 1970 și începitul anilor 1980, Joe Biden aduce Armageddonul și mai aproape!

Citește și: Romeo Couți a câștigat definitiv procesul intentat soției directorului TVR Cluj și CNCD

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.