Ministerul Apărării Naționale a dat drumul la contracte de milioane de lei pentru achiziția de microbuze și costume de protecție. Câștigătorii licitațiilor sunt firme controlate de Ion Țiriac și asociați cu Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor în guvernele Tăriceanu și Boc.

În martie și aprilie, Ministerul Apărării a încheiat contracte în valoare de 14.618.441 de lei, fără TVA cu trei firme, CESS Plus Solutions, MOTEXCO și Stimpex pentru achiziția de „Măști contra gazelor”, „Costume de protectie CBRN filtrant-sorbant” si „Pelerine de protectie cu o singura intrebuintare”. Contractele au fost date în baza unui acord cadru în valoare de 87.071.780 lei, fără TVA, încheiat cu cele trei societăți.

La jumătatea lunii februarie, Ministerul Apărării Naționale a încheiat două contracte cadru în valoare de aproape 70 milioane de lei pentru achiziția de microbuze și mașini cu 8 locuri cu două firme: Țiriac Auto și Mercedes Benz România, care este reprezentată de Ion Țiriac. La începutul acestei luni, MApN a încheiat două contracte subsecvente cu societățile amintite anterior în valoare de 34 de milioane, fără TVA.

Toate aceste contracte au fost atribuite în urma procedurii de licitație restrânsă, adică firmele sunt chemate de autoritatea contractantă, în cazul de față unitățile militare prin intermediul cărora au fost organizate procedurile, la negocieri.

Firma Cess Plus Solution este din Năvodari (jud Constanța) este administrată și patronată de Ioana Bosînceanu. Este o societate cu doi angajați și o cifră de afaceri de peste 11 milioane de lei. Societatea are ca obiect de activitate ”comerțul cu ridicata al diverselor produse fără nici o specializare”, însă anul acesta a încheiat cu MApN două contracte pentru armament. Unul dintre ele este în valoare de 1.081.100 de euro, fără TVA.

Potrivit unor informații, societatea ar fi conectată la afacerile milionarului constănțean Mircea Bosînceanu, însă acest lucru este negat de administratorul firmei.

”Sunt niște conexiuni eronate. Firma nu are nimic de-a face cu familia Bosânceanu. Noi avem sediul nostru într-un apartament”, a declarat Ioana Bosînceanu, administratorul și unicul acționar al firmei Cess Plus Solution.

Sediul firmei Cess Plus Solution

Cert este că Mircea Bosînceanu este colonel (r) al Armatei Române. Fratele lui, Gheorghe, este proprietarul Șantierul Naval Constanța și ambii fac parte dintre cunoscuții fostului președinte Traian Băsescu.

Mircea Bosînceanu a terminat Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, actuala Academie a Forțelor Terestre, pe care a absolvit-o în 1982, la direcția de ofițeri financiari.

Prin intermediul firmei Histria Defense se ocupă de afacerile cu armament.

Bate Vântu(l) printre cadre

Acționariatul companiei Stimpex, altă firmă abonată la contractele cu MApN, este format din  ISTRATE MARCEL, TOROIPAN CRISTIAN, STAMATOIU ISIDOR, CHIVU COSTEL, MOLDOVAN VASILE, SIMA MIHAI LAURENTIU, CRANGANU NICOLAE, CHIRCU GEORGE, GALITA GABRIEL GHEORGE și PRODEA AUREL, iar administratori sunt ISTRATE MARCEL.  MARIN STEFAN și ISTRATE VLAD CONSTANTIN.

Cristian Toroipan, se regăsește în structurile acționariatului de la Global Video Media SA, alături de Liviu Luca, Eugen Luha (locotenenții lui Sorin Ovidiu Vântu) și firma PSV Company SA, o altă societate aflată în sfera de influență a lui Vântu. Toroipan figurează și în structura acționariatului de la Realitatea Media SA. Liviu Luca a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul Petromservice. Potrivit unor informații, Cristian Toroipan este verișorul soției lui Liviu Luca.

Sebastian Vlădescu

Unul dintre administratorii de la Stimpex, Marin Stefan, este acționar și administrator la SC ROM OFFSET MANAGEMENT & PRODUCTION SRL, o companie la care Bogdan Ceaușelu este acționar majoritar. Cel din urmă este fiu de general și împreună cu fostul ministru Sebastian Vlădescu au făcut afaceri cu furnituri militare. La sfârșitul anilor 90, Bogdan Ceauselu, Otto Breuer si Sebastian Vladescu s-au asociat în cadrul firmei Boss Exim Trading Group SRL, care acum este radiată. Breurer este general în rezervă și a fost fost director adjunct al Canalului Dunăre – Marea Neagră pe vremea lui Ceausescu. Cei trei au exportat tehnică militară românească în Africa. De asemenea, Breuer a făcut o serie de afaceri și în Kuweit, unde a fost detașat ca ca militar activ pentru a ajuta la stingerea incendiilor de la sondele petroliere. Acolo și-a făcut legături cu una dintre cele mai mari companii din lume, Mohamed Abdulmohsin Kharafi & Sons, cu care a și înființat câteva afaceri în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.