Tanczos Barna a declarat într-o emisiune la televiziune că trofeul celui mai mare urs din Carpați , împușcat de un prinț austriac, se află încă în România

El a mai spus că în astfel de cazuri Ministerul Mediului nu dă derogări pentru o personaă, ci pentru o asociație:

În cazul tuturor derogărilor, pielea și craniul rămân în țară, nu pot fi scoase din România. Aici problema a fost că nu personalul acestei asociații a făcut extragerea, ci o altă persoană, un prinț care a fost invitat probabil pentru acest scop. (…) Sunt verificate de Garda de Mediu și Garda Ferestieră (craniul și pielea-n.r.), sunt în țară, sunt acolo în județul Covansna”, a spus Tanczos Barna.

La întrebarea dacă s-au încasat bani pentru acest trofeu, ministrul a spus: „Nu cunosc cât s-a plătit, în documentele inițiale am văzut chitanțe, o să vedem raportul final și în raportul final o să se precizeze exact care este suma încasată de asociație de la acel prinț. Nu știu dacă au făcut încasarea pentru trofeu, dacă ei spun că au făcut încasarea pentru cerb și pentru căprioară este legal. Asta verificăm în momentul de față, în ce măsură acel prinț a venit sau n-a venit pentru acel exemplar, în ce măsură acel exemplar este cel pentru care s-a dat derogarea”.

De asemenea, ministrul mediului susține că nu se poate spune dacă Arthur era cel mai mare exemplar din România. Se poate așa ceva? Nu știe ministrul exact de cine/ceea ce se ocupă ministerul pe care-l conduce?! Care sunt competențele sale care l-au recomandat atunci pentru acest domeniu? Fidelitatea față de un anumit partid? Fidelitatea față de un anumit grup de interese economice? Prea multe întrebări la care ministrul a oferit prea puține întrebări până în prezent.

Noi avem statistici cu trofeele din România din ultimii 10, 20, 30 de ani. Sunt multe exemplare cu peste 600 de puncte. Da, este un exemplar foarte mare, nu știu în ce măsură putem spune că este cel mai mare. Recordul este undeva la 680 din România”, a mai spus Tanczos Barna.

Recordul – vă spunem tot noi domnule ministru dacă nu știți nici asta! aparține lui Nicolae Ceaușescu, din 1983 și numără 683,79 puncte.

În plus, ministrul Mediului crede că în ultimii doi ani au fost date derogări pentru 139 de extrageri și câteva zeci de relocări.

Gazeta de Cluj prezintă într-un material amplu în numărul printat de ce aceste derogări pentru ”extrageri” sunt ilegale.

Tanczos Barna descoperă totuși acum că ar fi benefică o evaluare științifică – după probe de ADN – a populației de urși. Destul de târziu domnule ministru! De când conduceți acest minister? Din luna decembrie din câte știm noi. Până acum nu s-a făcut nimic în această direcție. Mai mult, dacă nu ar fi izbucnit totul în presa occidentală, oare era mușamalizat cazul în România? Astfel Tanczos Barna crede acum că:

Statul trebuie să gestioneze această problemă, trebuie să vedem care este numărul de urși. De cinci ani de zile nimeni n-a făcut această estimare, această numărare, am dispus-o noi acum, am licitat-o, așteptăm să fie contractat serviciul și cineva să estimeze populația”…

Acesta a precizat că va relua negocierile pentru relocarea urșilor în alte țări.

Populația de urs din România era vestită, era cea mai bună din Europa. Ministerul a cerut acum câțiva ani acordul statelor membre de a face relocări din România în alte state. Am primit refuz de la toată lumea. O să reîncepem această procedură. Sunt două țări care n-au spus un nu hotărât, au spus că nu prea se poate, dar să continuăm discuțiile. Reluăm aceste negociere cu statele membre, astfel încât relocările să nu mai fie doar în țară”, a declarat ministrul Mediului.

Citește și: Unchiul Ministrului Mediului a organizat vânătoarea ursului Arthur

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here