Afacerea “Iulius” în care sunt acuzaţi 17 consilieri judeţeni şi directori din cadrul CJ Cluj s-a reîntors la Cluj, dosar anchetat de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În dosar se cercetează modul în care Consiliul Judeţean Cluj, condus la acea dată de liberalul Marius Nicoară, a atribuit terenul pentru construirea Iulius Mall. În afacere sunt implicaţi procurori, oameni de afaceri şi persoane extrem de puternice din judeţ.
Abuzuri de procurori
Paszkany povesteşte într-un memoriu unele aspecte ale acestei afaceri dubioase.“ În străinătate fiind, la data de 24 februarie 2007, am aflat de la personalul din subordinea mea din România, că am fost ţinta unor abuzuri şi acţiuni de denigrare din partea DIICOT Cluj şi, în concret, a Doamnei procuror Daciana Deriţei şi a Domnului procuror Hrudei Mircea, cu participarea unor lucrători de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj. Mentionez că până la această dată, organele de Poliţie şi Procuratură nu m-au căutat la domiciliu, pentru a verifica dacă sunt sau nu plecat din România. În realitate, eu sunt victima unei licitaţii trucate de către M. Nicoară şi subordonaţii săi, iar profitorul este Dascălu I. (Iulius Mall). Interesul mai sus mentionat îl argumentez prin aceea că D-na procuror Deriţei Daciana, care urmăreşte cu atâta ardoare să mă vadă arestat, pentru a-mi „închide gura”, este în relaţie de rudenie apropiatã cu D-na Măriuca Pop, secretar al CJ Cluj, care, cot la cot cu M. Nicoară, a fraudat licitaţia cu privire la construirea unui centru comercial pe imobilul cunoscut sub numele de “Casa Tineretului”, în favoarea “victimei” Dascălu I.
Licitaţii a la Cluj
Conform lui Paszkany, “Radu Spânu, arhitectul şef al Cons. Jd.Cluj, cel care susţinea personal în repetate rânduri interesele IULIUS GRUP în faţa consiliului de administraţie al UNIVERS T, nu numai că era membru în comisia de licitaţie, dar el era şi persoana care a deschis plicurile sigilate, verificând documentele şi ofertele participanţilor. Radu Spânu era incompatibil cu calitatea de membru al comisiei de licitaţie pentru că nu putea fi imparţial având în vedere relaţia lui cu IULIUS GRUP! Radu Spânu a deschis primul plicul IULIUS GRUP, după aceea cel al SEE. Când a scos din plicul al doilea documentele şi a văzut parametri ofertei SEE, a avut o faţă panicată uitându-se insistent către anumiţi membri ai comisiei. Motivul reacţiei lui Radu Spânu a fost faptul, că şi-a dat seama, că oferta SEE era incontestabil mai bună decât al IULIUS GRUP. După câteva minute, Radu Spânu a pus înapoi în plicuri ofertele şi celelalte documente, spunând că analiza şi punctarea va avea loc la o altă dată.
Alte afaceri cu terenuri
O altă afacere cu “cântec” a CJ Cluj pe vremea când instituţia era condusă de liberalul Marius Nicoară este cea a concesionării unui teren în centrul oraşului către firma unui afacerist local, Dan Nistor. Chiar dacă a stârnit o serie de controverse, CJ Cluj a reuşit să concesioneze pentru construirea unui mall un teren de circa 8.000 mp chiar în centrul Clujului. Gazeta de Cluj a relatat pe larg etapele acestei afaceri, precum şi faptul că Nistor şi Nicoară îşi petrec uneori vacanţele împreună. Dacă în 2005, la începutul concesiunii, destinaţia concesiunii era pentru construirea unei parcări şi a unui heliport în curtea spitalului de pneoftiziologie “Leon Daniello” situat pe strada Victor Babeş, ulterior parcarea s-a “transformat” în mall, iar heliportul, care iniţial a fost condiţie de departajare între societăţile care au participat la licitaţie, a dispărut. Această metodă de scoatere a concurenţei din joc este uzitată de cei care se ocupă de specularea licitaţiilor. Prin scoaterea, în ultimul moment, a unei noi cerinţe, în cursă rămâne, pe lângă cel care trebuie să câştige, doar o firmă – “iepure” (cu rol de figuraţie), menită să asigure condiţia legală de concurenţă, de cel puţin doi participanţi. În 2006, când CJ Cluj perfecta înţelegerea cu societatea Nisco Invest, care a fost “cadorisită”, Vasile Muresan, directorul Spitalului “Leon Daniello”, se declara uimit de decizia consilierilor judeţeni de a construi o parcare de maşini în preajma bolnavilor de plămâni. “Noi am înaintat o plângere către Consiliul Judeţean Cluj în care arătam că ne opunem apariţiei acestei construcţii. În acţiunea noastră suntem sprijiniţi şi de Ordinul Arhitecţilor şi de Comisia Monumentelor Istorice!”, declara, directorul spitalului în vara anului 2006.
Art. 246. – Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor
Ştefan Trandafir
Ai uitat de Sapca Verde! Roata se invarte si vine momentul in care se scoate din naftalina dosarul matrasit de procurorii lu’ peste si vine sapca Verde inapoi la Statul Roman. Si apoi sa vezi isterizari al la Arpi care a dat o „sapca” de bani marinarului(pardon i-a pus in cont in Olanda, parca?) Da, asa-i in tenis!
ERATA. Scuze, da’ dupa „adunarea” G20 nu se mai poarta „paradisurile” europene sau cele din Canal ci cele din Oceanu’ Indian. Scuze de informatia neactualizata! Oare ce limba se vorbeste pe acolo? Romana de Dobrogea, marinareasca, tiganeasca de Aghires sau Vorbita-n dodii de Rachitele