Asfalt, defrișări și DNA cu milionarul Cornu
Un ziarist timișorean a publicat un raport secret al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din Romania (CNADNR) in care se arată mecanismele prin care Georgică Cornu, supranumit “Regele Asfaltului din Banat”, a primit de sume exorbitante pentru lucrări supraevaluate. Cornu este patronul SC Confort, firma care va construi in asociere noua rampă ecologică de depozitare a deșeurilor din Cluj. Gazeta de Cluj a prezentat in numerele anterioare mai multe afaceri suspecte ale milionarului timișorean.

Jurnalistul Dragos Bota de la Pressalert.ro a publicat un raport secret intocmit de CNADNR in care se arată cum era plătit Georgică Cornu, patronul SC Confort pentru lucrări supraevaluate. De asemenea, conform raportului menționat, Cornu a fost la un pas să primească circa 20 de milioane de euro pentru lucrări care nu au fost făcute.
“Confort SA a castigat contractul de intretinere multianuală vară – iarnă pentru perioada 2008 – 2011 pentru SDN Caransebes si SDN Timisoara. Auditul efectuat a scos la iveală o situatie incredibilă după ce au fost verificate cheltuielile angajate pentru 2009 si 2010 – “acceptarea, la decontare a sumei totale de 74.431.562 lei, inclusiv TVA reprezentand lucrări de tratare burdusiri si reparatii neexecutate, asa cum recunosc sefii de districte din cadrul SDN Timisoara si SDN Caransebes. Facturile in cauză au fost certificate in privinta realitătii, regularitătii si legalitătii de dl Urzică Ion, avizate pentru “bun de plată” de dl Horatiu Simion si aprobate de dl Malita Ioan – director DRDP Timisoara. Responsabilitatea pentru certificarea si acceptarea la decontare a lucrărilor neexecutate revin persoanelor mentionate anterior. Lucrările in cauză nu au fost recunoscute de sefii de district pe raza cărora s-au executat“, se arată in raport. S-a decis stornarea facturilor, care erau partial plătite si care au fost cesionate de Confort SA in baza unui contract de factoring unei bănci.
Directorul Ioan Malita a mers pană acolo incat a mutat sectoare de drum national de la alte sectii la cea de la Timisoara pentru ca lucrările să fie efectuate de Confort SA, chiar dacă firma avea preturi mai mari decat concurenta. Asa s-a intamplat in cazul sectorului Deva, unde pe DN 68 A, firma regelui asfaltului din Banat a turnat 11,43 km covor asfaltic cu un pret mai mare decat titularul contractului cu 35.560 lei / km”, arată ziaristul Boța.

Defrișări de milioane

De asemenea, conform raportului menționat, una dintre cele mai bănoase afaceri nu a fost cea de asfaltare a drumurilor, ci de defrisare a arbustilor si intretinere a spatiilor verzi de langă soselele administrate de CNADNR. “Confort SA a primit contractul de defrisare prin incredintare directă, nefiind parte a acordului cadru semnat initial, si “pretul contractului subsecvent nu a fost rezultatul liberei concurente”. Auditul a scos la iveală faptul că preturile stabilite au fost unele enorme – 91,71 lei pe metru pătrat, adică aproximativ 20 euro pentru fiecare metru pătrat defrisat de firma lui Cornu. Pretul a fost motivat si de faptul că “a fost acceptat un tarif de 550 lei-oră de functionare a utilajului de defrisare si tocare material, care include o valoare a carburantului de 206,25 lei/ oră, aceasta insemnand un consum de aproximativ de 40 litri/oră de carburant”. Pe langă acest pret enorm, controlul a scos la iveală si că s-au efectuat lucrări inainte de incheierea contractului si că suprafetele pe care s-a lucrat au fost duble fată de cele contractate. Toate facturile au fost, insă, acceptate la plată de echipa directorului Malita.
Firma lui Cornu a umflat facturile către CNADNR si cand a incheiat un alt contract pentru tăiere de copaci si scoaterea rădăcinilor, atribuit tot prin incredintare directă si cu preturi stabilite la mica intelegere – 512,16 lei pentru tăierea unui copac si 321,59 lei pentru o rădăcină. Dacă pe unele drumuri nationale, DN 59 A si DN 59 B, nu s-au efectuat tăierile stabilite prin contract, in facturile emise de Confort SA au apărut nu mai putin de 12.334 de copaci “fantomă”.
DRDP Timisoara a confirmat pentru PRESSALERT.ro faptul că pe langă cele peste 74 milioane de lei de la intretinerea de drumuri “s-a mai stornat in iulie 2011 suma de 12 203 598,74 lei, aferentă contractelor pentru prestarea activitătii de “tăiere plantatie si scoatere rădăcini” pentru că au existat diferente intre valoarea facturată si documentele de punere in valoare a masei lemnoase.  Exista pe rol un proces cu SC Confort SA legat de defrisări pentru suma de 87. 343. 094, 71 lei. CNADNR a formulat pe aceeasi spetă si o plangere penala la DNA Serviciul Teritorial Timisoara”. Fostul director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara, Ioan Malita, este anchetat penal de DNA intr-un dosar alături de Silvia Nely Ciobanovschi, fostul director Directia Proiecte din Fonduri Externe Rambursabile din CNADNR si patronii firmei Staicons Company din Băile Herculane.  Reprezentantii firmei au fost pusi sub acuzare pentru că ar fi cumpărat influenta lui Malita, in timp ce acesta este cercetat penal pentru trafic de influentă. Silvia Nely Ciobanovschi a fost pusă sub acuzare pentru luare de mită”, mai arată ziaristul timișorean.

Cornu imbogățit din afaceri cu statul

Georgică Cornu a apărut la Cluj prin caștigarea licitației pentru construcția rampei de depozitare a județului Cluj. De fapt, licitația a fost caștigată, inițial, de consorțiul Hidroconstrucția, dar Cornu a contestat rezultatul licitației in instanță, iar judecătorii i-au dat caștig de cauză. De altfel, o parte din contractele cu statul incheiate cu SC Confort SA au fost parafate ca urmare a contestațiilor de puse de firma afaceristului timișorean. Spre exemplu, Consiliul Judetean Arad a acordat Proiectul “Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Arad” firmei Confort SA. Va­loarea proiectului este 122.573.648 de lei, din care valoare eligibilă conform POS, 112.905.765 lei. Din această ultimă valoare, co-finantarea Uniunii Europene prin FEDR a fost 80%, adică 90.324.607 de lei. Tot la Arad, cei de la Confort in asociere cu Vel Service au castigat in toamna anului trecut proiectul “Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Arad”. De această dată, va­loarea proiectului s-a ridica la 122 mi­li­oane lei.
Georgică Cornu este cel mai bogat timisorean si presedintele Camerei de Comert si Industrie Timis si are o avere evaluată la peste 110 milioane de euro, firmele lui făcand, preponderent, afaceri cu statul roman. Pană in 2004, Cornu este un apropiat al PSD, după 2005 sprijinind politicienii democrati. Este unul dintre prietenii lui Mihai Stănisoară, consilier prezidențial pe probleme de securitate națională si fost Ministru al Apărării Nationale in guvernul Boc intre decembrie 2008 si decembrie 2009. Cornul are contracte n derulare cu majoritatea administratiilor judetene si locale din tară, precum si cu institutii centrale cum ar fi Enel Distributie Banat, Hidroelectrica, Regia Autonomă pentru Activităti Nucleare sau  Compania Natională de Autostrăzi si Drumuri. Conform unui top al firmelor care fac afaceri cu statul, Georgică Cornu se situează, prin intermediul firmelor lor, pe locul III, după Spedition UMB Bacău, patronată de familia Umbrărescu, si Romstrade Giurgiu, patronată de Nelu Iordache.
Lucian Caraiman, partenerul de afaceri al lui Cornu, se numără si el printre milionarii timisoreni si are o avere estimată de cei la Forbes la 24 de milioane de euro
El este implicat si intr-un scandal care a ajuns să fie anchetat de procurorii DNA din Timisoara. Caraiman a fost acuzat de dare de mită, delapidare, instigare la fals in inscrisuri sub semnătură privată, toate in formă continuată.

De la Arad bate un vant rece
Curiozitatea procurorilor DNA in legătură cu contractele incheiate intre Primăria Arad si SC Confort SA a fost starnită de o serie de declaratii ale primarului timisorean Gheorghe Ciuhandu. el spune că Georgică Cornu ar fi falsificat o serie de documente pentru a putea participa la o licitatie organizată de municipalitatea arădeană. Pentru a castiga o licitatie organizată de Primăria Arad, cei de la Confort au trebuit să depună la dosar un proces verbal de receptie a lucrărilor si două recomandări din partea Primăriei Timisoarei. Cei de la Confort au depus aceste acte pe care apare semnătura edilului timisorean, Gheorghe Ciuhandu. La un timp după depunerea actelor, Ciuhandu a declarat că el nu ar fi semnat nici un act si că documentele ar fi falsuri. In acest caz, conform surselor judiciare, Parchetul de pe langă Judecătoria Arad s-a autosesizat. In replică, Gheorghe Cornu, patronul SC Confort, a sustinut că nu a falsificat nici un document.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.