Asistenta sociala, conditionata de plata taxelor

Guvernul a hotarat, marti seara, ca persoanelor care nu isi achita taxele si impozitele locale sa le fie suspendat beneficiul de asistenta sociala pe o perioada de 5 luni, potrivit unei ordonante de urgenta, a informat, miercuri, Guvernul, intr-un comunicat postat pe site-ul sau. In situatia in care, dupa acest termen, nu a fost indeplinita obligatia de plata, dreptul la ajutorul social inceteaza prin dispozitia primarului ori, dupa caz, prin decizie a directorului executiv al agentiei teritoriale.

“Se suspenda pe o perioada de 5 luni beneficiul de asistenta sociala acelor persoane care nu isi vor achita taxele si impozitele locale”, se arata in comunicatul Guvernului. „Obligatia legala de achitare a taxelor si impozitelor locale este necesar a fi indeplinita de fiecare cetatean, indiferent de situatia socio-economica a acestuia. Neachitarea acestor taxe si impozite locale poate conduce la pierderea bunului detinut, in special referindu-ne la locuinte. Pierderea locuintei ar conduce la agravarea problemelor sociale si implicit la un efort mai mare din partea statului de a combate saracia si marginalizarea sociala. In plus, aceasta constrangere conduce la responsabilizarea beneficiarului masurii de asistenta sociala si utilizarea sumelor acordate cu titlu de beneficii de asistenta sociala, directionat, in scopul mentinerii locuintei”, considera Executivul.
Procedura a fost reglementata de Guvern prin ordonanta de urgenta intrata in vigoare la inceputul acestui an. Actul normativ stabileste ca, incepand cu anul 2012, pentru mentinerea dreptului la ajutorul social, familiile beneficiare au obligatia sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate. Indeplinirea acestei obligatii va fi verificata anual, pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, pentru obligatiile de plata catre bugetul local aferente anului anterior. Achitarea obligatiilor legale fata de bugetul local in aceasta perioada de cinci luni atrage reluarea, prin dispozitia primarului, a dreptului la ajutorul social, incepand cu luna urmatoare celei in care s-a achitat obligatia, inclusiv pentru drepturile cuvenite in perioada suspendarii.
„Pentru verificarea indeplinirii obligatiei, agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti transmit primariilor, pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, tabelul centralizator cuprinzand beneficiarii drepturilor. Pe baza tabelului centralizator, primarii verifica daca beneficiarii au achitat pentru anul anterior obligatiile de plata catre bugetul local si intocmesc situatia centralizatoare cu persoanele care nu au respectat aceasta conditie, pe care o transmit agentiilor teritoriale pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an”, se arata in ordonanta.
De asemenea, OUG adoptata in sedinta de marti seara prevede modificarea Legii 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei.

Indicatorul social de referinta ramane 500 de lei

Modificarea introduce sanctiunea de suspendare a dreptului in situatia in care titularul alocatiei pentru sustinerea familiei nu depune in termenul prevazut de lege declaratia pe propria raspundere in vederea mentinerii acordarii dreptului. Actul normativ adoptat marti de Guvern mai stabileste ca toate beneficiile sociale se raporteaza la indicatorul social de referinta, care are valoarea de 500 de lei, fara a fi modificate cuantumurile beneficiilor si indemnizatiilor sociale, acestea ramanand la acelasi nivel exprimat in lei si reglementat in prezent, se mai arata in comunicat.
 In cazul alocatiei de stat pentru copii, cuantumul se reglementeaza prin raportare la indicatorul social de referinta prin aplicarea unui indice social de insertie. De asemenea, se reglementeaza acordarea alocatiei de stat pentru copiii cu handicap din institutiile rezidentiale de asistenta sociala, in cuantum majorat cu 100%, fara discriminare. In privinta venitului minim garantat, nivelul acestuia se raporteaza la indicatorul social de referinta si se modifica reglementarile cu referire la modalitatea de stabilire a indeplinirii de catre solicitanti a conditiilor de eligibilitate, respectiv eliminarea celor trei tipuri de liste pentru evaluarea mijloacelor de trai ale persoanei si asigurarea acestui tip de eligibilitate doar pe baza unei liste a bunurilor care nu sunt considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale si care conduc la excluderea solicitantului de la acordarea ajutorului social. In cazul indemnizatiei pentru cresterea copilului si a stimulentului de insertie, acestea se raporteaza la indicatorul social de referinta, de 500 de lei.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.