Mai multe organizații nonguvernamentale solicită Guvernului și altor instituții publice, într-o scrisoare deschisă, să ia măsuri pentru a fi sancționate ferm toate declarațiile și inițiativele care instigă la ură, denigrează imaginea și integritatea femeilor rome și propun forme de control asupra corpurilor lor.
Organizațiile nonguvernamentale amintesc în acest sens de câteva declarații și inițiative care au avut loc în anul 2013, cum ar fi campania lansată de o grupare de tip naționalist extremistă de a acorda 300 lei oricărei femei rome care se va steriliza, declarațiile liberalului Rareș Buglea care a susținut la rândul său sterilizarea și declarațiile Președintelui României în care își arăta îngrijorarea pentru creșterea natalității în rândul femeilor rome.
‘Toate aceste incidente au generat reacții negative minore în presa din România și foarte puține în mediul politic. În schimb, au produs extrem de multe comentarii online și offline care susțineau ideea sterilizării și cereau, în plus, exterminarea tuturor romilor’ — susțin ONG-urile, considerând ‘că la mai puțin de 80 de ani de la Holocaust, opinia publică din România încurajează sau tolerează instigarea la genocid’.
Organizațiile nonguvernamentale susțin că recentele manifestări în spațiul public îndreptate împotriva femeilor rome cu privire la controlul reproducerii și sterilizarea acestora pentru presupusa lor incapacitate de a-și îngriji, crește sau educa copiii, demonstrează că societatea românească este încă departe de democrație și protecția drepturilor omului.
‘Alături de alte forme de violență asupra lor: de la agresiune fizică, la agresiune verbală, la hărțuire sexuală, exploatare și control asupra corpului, violența asupra femeilor rome a luat fața urii sistematice și instituționale.’ — se arată în scrisoarea deschisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.